Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 16 Формування асортименту та управління...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
401.51 Кб
Скачать

У міру зростання добробуту населення, розширення асортименту товарів, наси- чення ними ринку динамічність асортиментної структури попиту сильно підвищу- ється.

Асортиментна структура попиту міського і сільського населення, а також насе- лення окремих районів держави володіє особливостями, викликаними географіч- ними, кліматичними, національними та іншими факторами. Навіть у межах одного міста окремі магазини (великі чи малі, у центрі чи на околиці) мають особливості в

структурі попиту населення, що ними обслуговується.

Для прийняття управлінських рішень працівникам торгівлі і промисловості по- трібна різна інформація про попит і чинники, що його формують, по всьому асор- тименту товарів. Кожна ланка апарату управління залежно від характеру рішень, що приймаються, висуває особливі вимоги до обсягу, складу і якості інформації, на основі якої приймаються рішення.

У торгових організаціях і підприємствах на основі матеріалів вивчення попиту і прогнозів його розвитку вирішуються три основні завдання:

  1. Організовується поточне постачання магазинів товарами відповідно з попитом;

  2. Розробляються замовлення на постачання товарів;

  3. Вносяться необхідні корективи в замовлення в ході їх виконання, проводяться рекламні та інші заходи щодо активізації продажу товарів.

Перше завдання потребує вивчення особливостей і обсягів попиту в кожному магазині. Щоб правильно визначити кількість товарів, що замовляються, працівни- кам магазину треба знати залишки товарів на день складання замовлення, їх серед- ньоденний продаж, частоту завезення товарів. Ці дані потрібно мати по широкій внутрішньогруповій структурі товарного асортименту. В окремих випадках при ви- значенні кількості товарів, що замовляються, треба враховувати і вплив чинників, що можуть викликати зміни в попиті на найближчі дні (свята, очікувана зміна кон- тингенту населення, що обслуговується, тощо) Розв'язання другого і частково тре- тього завдань потребує узагальнення матеріалів вивчення попиту в зоні діяльності оптової бази чи виробничого підприємства, а також прогнозування обсягу і струк- тури попиту на перспективний період.

Методи вивчення попиту ♦>

Розрізняють поточний облік попиту і вивчення попиту з метою його коротко- строкового прогнозування. Взаємозв'язок обох аспектів вивчення попиту прояв- ляється в тому, що матеріали поточного обліку попиту дозволяють виявити тенден- ції й закономірності в зміні попиту і, таким чином, знайти застосування в прогнозу- ванні попиту; з другого боку, висновки прогнозування попиту дають певні орієнти- ри для оцінки матеріалів поточного обліку.

Поточний облік попиту обов'язковий для кожного магазину, бо від нього зале- жить організація регулярного завезення товарів. При цьому ставляться два практи- чні завдання:

  • необхідно, щоб у міру реалізації товарів їх запаси поновлювалися і таким чи- ном попит задовольнявся безперебійно;

  • якщо покупці пред'являють попит на товари, що відсутні в магазині, ці товари повинні бути замовлені і завезені.

Нагромаджені матеріали поточного обліку дають можливість підійти в процесі їх аналізу до вивчення попиту, виявлення тенденцій і напрямків розвитку його

432