Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТМ та ХО лабораторні і самостійні.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
645.81 Кб
Скачать

Завдання для виконання самостійної роботи №5

АНАЛІЗ КРИТЕРІЇВ ОЦІНКИ ЯКОСТІ ПЕРВИННИХ КРЕСЛЕНЬ ДЕТАЛЕЙ КОНСТРУКЦІЙ НОВОЇ МОДЕЛІ ОДЯГУ

ЗМІСТ РОБОТИ

1. Оцінити якість первинного креслення деталей конструкції нової моделі одягу, отриманої в результаті виконання лабораторної роботи 8, за рядом критеріїв у наступній послідовності:

- перевірити відповідність лінійних вимірів конструкції моделі одягу розрахункам;

- перевірити переднє - задній баланс конструкції одягу;

- перевірити опорний баланс конструкції одягу;

- перевірити боковий баланс конструкції одягу;

- перевірити відповідність довжини однойменних ліній деталей конструкції одягу;

- перевірити спряження всіх перерваних ліній конструкції одягу;

- перевірити відповідність отриманої величини посадки по окату рукава величині посадки, яка розрахована через норму посадки 11.

Методичні рекомендації до виконання

Для методик (методичних рекомендацій) конструювання одягу, які відносяться до розрахунково-графічного методу отримання первинних креслень деталей конструкцій, характерне те, що вони потребують перевірки якості креслення і якості посадки конструкції на фігурі. Студент оцінює якість первинного креслення деталей пової форми одягу за наступними критеріями:

  • відповідність лінійних вимірів розрахункам;

  • відповідність переднє -заднього, опорного та бокового балансу конструкції;

  • спряженість всіх перерваних ліній конструкцій (за допомогою кальки): лінії плеча спинки при закритій плечовій виточці, лінії плеча переду при закритій нагрудній виточці, лінії горловини у вищих точках горловини спинки і переду, лінії пройми у верхній та нижній частині, лінії окату рукава у нижній частині, лінії низу рукава та ін.;

  • відповідність отриманої величини посадки по окату рукава величині посадки, яка розрахована через норму посадки (Н) залежно від виду матеріалу, що рекомендується в літератур

Студент виконує роботу, спираючись на вже отриманий досвід з цього матеріалу у попередньо вивченому матеріалі з дисципліни «Конструювання одягу» та за допомогою методичних рекомендацій [7].

Завдання для виконання самостійної роботи №6

ВИГОТОВЛЕННЯ МАКЕТА НОВОЇ МОДЕЛІ ОДЯГУ

ЗМІСТ РОБОТИ

  1. Виготовити первинні лекала нової моделі одягу.

  2. Виконати розкрій нової моделі одягу.

  3. Виготовити макет.

  4. Виконати оцінку якості макета.

Методичні рекомендації до виконання

Якість первинного креслення нової форми одягу, незалежно від того, яким методом вони отримані, необхідно перевірити у макеті. Для цього необхідно виготовити первинні лекала деталей конструкції одягу, виконати розкрій, виготовити макет за певними правилами, які визначені у методичних вказівках.

Після виготовлення макета необхідно виконати перемірку на манекені або індивідуальній фігурі, відповідного макета розміру.

При примірюванні макета перевіряється:

  • співрозмірність та баланс конструкції у статиці;

  • пропорціювання та об'ємність форми;

  • ергономічна відповідність конструкції;

  • технологічність ідеї (первинної конструкції).

Перевірка співрозмірносгі та балансу у статиці передбачає усунення усіх дефектів конструкції, які призводять до порушення гладкості поверхні і відхилення ниток основи тканини від вертикалі та утоку від горизонталей . Всі зміни у конструкції, пов'язані з усуненням дефектів, переносяться на первинні лекала.

Після досягнення якості посадки виробу на манекені або на фігурі оцінюється композиційна відповідність макета гармонізації форми, яка визначена на ескізі. При цьому оцінюється загальна об'ємність форми, збереження пропорційної будови, підпорядкування елементів форми, величина та маса форми виробу щодо розмірів фігури людини.

Незважаючи на науково обґрунтовану циклічність у змінах форм, кроїв, об'ємів, величинах, узгодженні елементів, конструктивно вони вирішуються

по-різному у різні періоди часу. Це стосується як місця розташування, конфігурації ліній членування, величин прибавок на вільне облягання, так і розподіл їх за окремими ділянками.

Композиційна відповідність макета ескізу здійснюється методом співставлення по визначених параметрах композиційно-конструктивного аналізу у лабораторної робот і 7. Результати аналізу студент оформлює у таблицю, яку визначає самостійно і у висновках визначає ступень адекватності макета розробленому ескізу.