Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕОРІЯ ПРАВА І ДЕРЖАВИ 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
489.98 Кб
Скачать

4. Робоча програма дисципліни «теорія права та держави» модуль I «право як система»

Тема 1. Теорія права та держави як наука

Теорія права та держави як наука про суспільство, як узагальнення досвіду його державно-правового життя, як система знань про право і державу. Поняття теорії права та держави. Становлення, розвиток і сучасний стан теорії права та держави.

Предмет теорії права та держави. Розмежування понять «об'єкт» і «предмет» науки. Закономірності виникнення, функціонування та розвитку права та держави як предмет теорії.

Місце і функції теорії права та держави в системі наук, що вивчають право та державу. Взаємозв'язок теорії, філософії, економічної науки, соціології та інших суспільних наук. Соціальне призначення теорії права та держави. Теорія права та держави і інші юридичні науки. Теорія і історія права та держави, галузеві і міжгалузеві юридичні науки. Теорія права та держави і енциклопедія права. Теорія держави, теорія права, філософія права та соціологія права. Розмежування предметів їх дослідження.

Поняття та значення методології в дослідженні держави і права. Вчення про методи пізнання як складова частина предмету теорії права та держави.

Філософська основа методології. Загальнонаукові та приватні методи дослідження держави і права. Історичний, логічний, порівняльний, соціологічний, синергетичний, кібернетичний і інші методи. Використання екологічних знань при вивченні держави і права.

Значення викладання та вивчення теорії права та держави. Науковість і об'єктивність у дослідженні держави і права.

Структура навчального курсу загальної теорії права та держави. Історичний і логічно-тематичний принципи побудови системи теорії. Системний зв'язок понять і категорій теорії права та держави. Юридична техніка і мова науки. Юридична техніка та її елементи як складова частина предмета теорії права та держави. Співвідношення системи понять і структури курсу теорії. Теорія держави та теорія права. Теорія права та держави, філософія права і соціологія права.

Тема 2. Походження права і держави

Первісне стадо і первісне суспільство. Суспільна влада та соціальні норми в додержавному суспільстві. Механізм організації та здійснення влади. Дія нормативних регуляторів у первісному суспільстві. Регулятивна роль міфів, обрядів, ритуалів. Механізм народження звичаю.

Перехід від привласнюючої економіки до виробляючої як фактор соціального розшарування суспільства.

Виникнення держави та права. Основні теорії походження держави і права. Нерівномірність розвитку державності в різних народів. Історичні способи формування права.

Тема 3. Право в системі соціального регулювання

відносин у суспільстві

Регулювання відносин у суспільстві та право. Нормативні і ненормативні регулятори: ціннісний, інформаційний, шлюбно-сімейний, релігійний, моральний, естетичний, правовий і ін. Поняття соціальних норм. Норми соціальні та технічні. Види соціальних норм: правові, моральні, корпоративні й ін. Право в системі соціальних норм і його призначення.

Поняття права. Об'єктивне і суб'єктивне в праві. Право як система правил поведінки і як міра свободи особи. Зміст права. Право як масштаб поведінки, як застосування однакової міри до різних людей.

Право та держава. Їх взаємодія. Примат права, зв'язаність держави правом. Розсуд держави, відступ від права, свавілля.

Право та економіка. Економічні інтереси в праві. Соціально-економічна обумовленість у праві. Можливості та межі впливу права на економіку.

Право і політика. Право як основа та засіб виразу політики. Право і національні відносини в суспільстві.

Сутність права. Право як соціальний регулятор відносин у суспільстві. Соціальна цінність права. Право як явище цивілізації та культури людського суспільства. Право і моральність. Ідеї «належного» і «існуючого», «справедливого» у праві. Гуманізація права. Ознаки і властивості права. Прояв сутності права на різних етапах його розвитку. Соціальна цінність і регулятивні властивості права як критерії його прогресивного розвитку.

Функції права. Поняття, зміст, класифікація. Соціальні і юридичні функції. Виховна функція, функції громадянської згоди та соціального захисту особистості. Регулятивні статична і динамічна, охоронна функції. Інші функції, які виконує право.