Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Класифікація госп. засобів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Зобов'язання поділяються на:

  • довгострокові зобов'язання

  • поточні зобов'язання.

  1. До довгострокових зобов'язань належать:

Довгострокові кредити банків (рах. 50) заборгованість підприємства банкам по отриманих від них кредитах, строк погашення яких не припадає на звітний період.

Довгострокові фінансові зобов'язання (51, 52, 53, 54) сума довгострокової заборгованості підприємства щодо зобов'язання із залученням позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки.

Інші довгострокові зобов'язання (рах. 55) (заборгованість по довгострокових векселях, по фінансовій оренді, відстрочених податкових зобов'язаннях тощо).

  1. До складу поточних зобов'язань належать зобов'язання, що підлягають погашенню на вимогу кредиторів, а також та частина зобов'язань, яка буде погашена протягом операційного циклу або протягом 12 місяців, починаючи з дати балансу.

До таких зобов'язань належать:

Короткострокові кредити банків (рах. 60, 61) сума поточних зобов'язань перед банками за отримані від них короткострокові кредити.

Кредиторська заборгованість за товари, роботи і послуги (рах. 62, 63) сума заборгованості постачальникам і підрядчикам за одержані матеріальні цінності та надані послуги.

Поточні зобов'язання за розрахунками (рах. 64, 65, 66, 67) з бюджетом та позабюджетних платежах, по оплаті праці, по страхуванню (по соціальному страхуванню, пенсійному забезпеченню, страхуванню майна тощо), з учасниками по нарахованих дивідендах та інших операціях.

Інші поточні зобов'язання (рах. 68) (по векселях виданих, одержаних авансах, внутрішньовідомчих та інших розрахунках).

Висновок:

Розглянуті дві класифікації господарських засобів (за складом і розміщенням господарських засобів та за джерелами їх формування) характеризують майновий стан підприємства. При цьому, оскільки кожен вид засобів має відповідне джерело утворення, загальні підсумки першого і другого групування повинні бути рівні між собою. Ця рівність служить основою для складання бухгалтерського балансу. Крім того, класифікація господарських засобів та їх джерел значною мірою визначає організацію системи поточного бухгалтерського обліку і характер одержуваної інформації про стан і рух майна підприємства та складання звітності.