Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_knizhka_TV_-_A5.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
8.77 Mб
Скачать

1.8. Контрольні тестові питання.

1. Що таке яскравість?

2. Що таке освітленість?

3. Що характеризує колірний тон?

4. Яка критична частота мерехтінь складає (в середньому)?

5. Чим характеризується контраст зображення?

6. Які клітки сітківки ока чутливі до кольору?

7. Чим визначається чіткість зображення?

8. Що таке апертурні спотворення?

9. Який сигнал не передається через широку смугу частот в кольоровому телебаченні?

10. До якого кольору найбільш чутливе око людини?

11. Які кольори називають основними?

12. Що таке колірна температура?

Лабораторна робота №4 Дослідження структури та змісту пам’яті телевізора

1.1. Навчальні питання

  1. Дослідження структури пам’яті телевізора

  2. Дослідження роботи процесора.

  3. Дослідити інформацію, що записується в ОЗП телевізора.

  4. Здобуття практичних навичок роботи з програмою для роботи з I2c шиною.

1.2. Навчальна мета

  1. Дослідити структуру та зміст пам’яті телевізора.

  2. Дослідження роботи процесора.

  3. Здобуття практичних навичок роботи з програмою I2C Monitor для роботи з i2c шиною.

1.3. Теоретичні відомості

Пристрій I2C Monitor (далі I2CMON) підключається до LPT порту персонального комп'ютера (далі ПК). Cистема дозволяє здійснювати моніторинг і управління шиною I2C, а також програмувати деякі мікросхеми пам'яті інших інтерфейсів, Microwire, та ін. у середовищі Windows98, 2000, XP.

Можливості системи. Шина I2C.

Пристрій дозволяє:

- "підслуховувати" i2c шину,

- зберігати в log файл весь процес моніторингу (починаючи з версії 4.29)

- читати-писати EEPROM (серії 24СХХ, максимальний розмір - 2048 байт), не випаюючи його з випробовуваного пристрою (тільки якщо пристрій, який досліджується даною системою, дозволяє працювати у режимі Multi - master),

- управляти мікросхемами, i2c, що мають інтерфейс,

- після підслуховування, аналізувати звернення EEPROM досліджуваного пристрою

- створювати, редагувати бази роботи з EEPROM (досліджуваного пристрою).

- створювати, редагувати бази роботи з мікросхемами, що мають i2c інтерфейс. ( У досліджуваному пристрої)

- управляти через регістр 74HC372 процесором випробовуваного пристрою по ніжці Reset, а також керувати перемиканням I2C шини (можливість перемикатися між двома I2C шинами.)

Програмування мікросхем серії 24СХХ.

I2CMON дозволяє також працювати з мікросхемами пам'яті серії 24СXX в якості програматора. Підтримуються чіпи 24С01, 02, 04, 08. Вибирається цей тип мікросхем порожнім значенням у вікні вибору типу мікросхем див. рис. 4.3. Відносно цієї серії мікросхем в програмі активні кнопки, вікна і поля: Read, Write EEPROM, H\L, Fill, Clear colors, Кнопки вибору сторінки пам'яті, Add remarks, Send, Load і save Base, Load і save eeprom. Кнопка: PCF 8584 Ok. Прапорці

Рис. 4.1

А також поле EEPROM, поле введення ремарки, поле вибору типу мікросхем. (Рис. 4.1). Вікна: - EEPROM, монітора.

Програмування мікросхем серії 93СХХ.

I2CMON дозволяє також працювати в якості програматора з мікросхемами пам'яті інших інтерфейсів, в частковості серії 93СХХ. Підтримуються чіпи 93С06, 46, 56, 66, 76, 86. З кожним з них можна працювати як в 8-бітовому, так і в 16-бітовому режимах. Вміст пам'яті цієї мікросхеми можна читати, писати, редагувати за допомогою цієї системи. Вибирається тип мікросхем в вікні вибору типу мікросхем см. рис. 4.3. Відносно цієї серії мікросхем в програмі активні кнопки, поля і вікна: Read, Write EEPROM, CompBuffer, H\L, Fill, Clear colors, Кнопки вибору сторінки пам'яті, Add remarks, Load і Save Base, Load і Save eeprom, Прапорці вибору Reset dev, Stop dev, Output1, 2.Выбор порту LPT1, 2. А також поле введення ремарки, поле вибору типу мікросхем. Вікна: - EEPROM, монітора, вибору ремарки. У версії 4.27 на даний момент не пройшли випробування мікросхеми від виробника National Semiconductors. Варіанті NM93C56 цього виробника не працює тільки запис. Також не працює правильно запис на чипі CSI 93C56P.

Програмування мікросхем серії 25С0ХХ.

Система дозволяє також працювати з мікросхемами пам'яті інших інтерфейсів, зокрема серії 25С0ХХ. Підтримуються чіпи 25С010, 25С020, 25С040, 25С080, 25С160. Вміст пам'яті цієї мікросхеми можна читати, писати, редагувати при допомозі цієї системи. Вибирається тип мікросхем у вікні вибору типу мікросхем см. рис. 3. У відношенні цієї серії мікросхем в програмі активні кнопки, поля і вікна: Read, Write EEPROM, CompBuffer, H\L, Fill, Clear colors, кнопки вибору сторінки пам'яті, Add remarks, Load і Save Base, Load і Save eeprom, Прапорці вибору Reset dev, Stop dev, Output 1, 2. Выбор порту LPT 1, 2. А також поле введення ремарки, поле вибору типу мікросхем. Вікна: - EEPROM, монітора, вибору ремарки.

Програмування мікросхем серії AK 64ХХ.

Система дозволяє також працювати з мікросхемами пам'яті інших інтерфейсів, зокрема серії AK64XX. Підтримуються чіпи АК6420А, АК6440А, АК6460А. Вміст пам'яті цієї мікросхеми можна читати, писати, редагувати за допомогою цієї системи. Вибирається тип мікросхем в вікні вибору типу мікросхем см. рис. 4.3. Відносно цієї серії мікросхем в програмі активні кнопки, поля і вікна: Read, Write EEPROM, Comp Buffer, H\L, Fill, Clear colors, Кнопки вибору сторінки пам'яті, Add remarks, Load і Save Base, Load і Save eeprom, Прапорці вибору Reset dev, Stop dev, Output 1, 2. Выбір порту LPT 1, 2. А також поле введення ремарки, поле вибору типу мікросхем. Вікна: - EEPROM, монітора, вибору ремарки.

Керування мікросхемами М62358, М62359.

Також можна управляти ШИМ виходами мікросхем М62358, М62359. Після вибору цих мікросхем із списку на рис. 4.8, з'явиться додаткове вікно, зображене на рис. 4.4. Працювати з ними можна змінюючи положення регулювальників у вікні. Відносно цієї серії мікросхем в програмі активні поля і вікна: Прапорці вибору Reset dev, Stop dev, Output 1, 2. Выбор порту LPT 1, 2. Вікно для вибору максимального значення напруги на виході DAC, поля індикації значення регулювання DAC. Вибирається тип мікросхем у вікні вибору типу мікросхем см. рис. 4.3. Закривається вікно шляхом зміни мікросхеми із списку на рис. 4.3.

Розташування органів регулювання в програмі. Велика частина органів регулювання показана на рис. 4.2.

Рис 4.2.

Частина скріншоту відноситься до редакторові пам'яті показана на рис 4.3.

Рис. 4.3

Органи регулювання розташовані в вікні Extended, що розкривається sliders показані на рис. 4.4. Це вікно з'являється при виборі мікросхем M62358,.359.

Рис. 4.4

Порядок роботи з шиною I2C. Налаштування ПК перед роботою.

Перед початком роботи з цією системою треба зайти в налаштування Біоса ПК і встановити налаштування LPT порту, який використовуватиметься. Справа в тому, що програма для моніторингу вимагає двонапрямленої роботи порту, а забезпечує це - режим EPP 1.7.

Правда, досвід показує, що на деяких материнських платах БИОС не дозволяє вибрати цей режим або він називається якось по-іншому. Наприклад: EPP1.9; EPP1.7+ ECP, і так далі. Необхідно правильно виставити режим роботи порту. Інакше робота програми буде неможлива!

Підключення.

Підключення I2CMON до ПК здійснюється через порт LPT 1 або LPT 2. Вибраний порт виставляється і у програмі. Підключення виробляється в два етапи: з'єднання ПК з платою I2CMON, і з'єднання плати I2CMON з випробовуваним пристроєм. З'єднання плати I2CMON з ПК бажано здійснювати при відсутньому живленні плати I2CMON, і вимкненому ПК. Саме з'єднання між LPT і I2CMON здійснюється кабелем 25pin-25pin завдовжки 1.8м. У йому 25 дротів, які сполучені "1 в 1". Якщо у вас немає такого кабелю, не економте при виготовленні свого на поворотних дротах загального дроту - цього робити НЕ МОЖНА! Рекомендується зробити дев'ять "земляних" дротів. Причому на тому роз'ємі, який підключається до LPT, вони не повинні з'єднуватися між собою купою, а кожен паяється до своєму піну на роз'ємі (контакти 18-25). На стороні плати I2CMON "загальні" дроти під'єднуються до загальної шини поблизу виведення GND м/с PCF8584.

З'єднання плати I2CMON з випробовуваним пристроєм також бажано здійснювати при відсутньому живленні плати I2CMON, і вимкненому ПК.

Якщо виробляється підключення до шини I2C, то це робиться трьома (Serial Clock, Serial Data, Ground) дротами прямо до шини в пристрої.

Довжина дротів з'єднання - критична і, за повідомленнями не повинна перевищувати 50 см. Не погані результати можна досягти при підключенні з використанням витий екранованої пари. Підключення здійснюється, як показано на рис. 4.5.

Рис. 4.5

Величина тих, що підтягують резисторів на +5вольт сильно впливає на довжину даного дроти, чим вище опір – тим коротше може бути дріт. У осоружному випадку, система працюватиме з помилками. Величина прохідних резисторів – так само критична. Дуже велике збільшення – приведе до збоїв в роботі системи. Їх величину було б добре підбирати під конкретний випадок.

Після з'єднання плати I2CMON з випробовуваним пристроєм можна подати живлення плати I2CMON і включити ПК. І ще раз порядок:

1. ПК, I2CMON і випробовуваний пристрій відключені.

2. З'єднати ПК I2CMON сполучним кабелем.

3. Підключити плату I2CMON до випробовуваного пристрою.

4. Подати живлення на I2CMON.

5. Включити ПК і завантажити операційну систему.

6. Підготувати включення випроб. пристрою, але не включати його.

Ініціалізація плати I2CMON.

По суті, після запуску файлу Port3.exe відбувається зокрема ініціалізація I2CMON. По умовчанню при включенні програма сама виробляє ініціалізацію, і вже готова працювати з I2C шиною.

Якщо після включення Ви працювали з іншими мікросхемами, не що належать до шини I2C, то треба вибрати відповідну позицію у вікні вибору типу мікросхеми. (Дивися розділ "розташування органів регулювання в програмі").

Рис. 4.6

Як окремий випадок, ініціалізація плати I2CMON здійснюється натисненням кнопки Not found. Зміни виду кнопки Not found, рис. 4.6, після її натиснення на такій - PCF 8584 Ok, вказує на те, що мікросхема PCF8584, в підключеному до LPT порту I2CMON - виявлена, і з нею встановлений зв'язок. У осоружному випадку ви побачите Not found. Цією ж кнопкою здійснюється скидання мікросхеми PCF8584.

Коннект з випробовуваним пристроєм. Тепер можна здійснити коннект плати I2CMON з випробовуваним пристроєм. Це робиться з допомогою натиснення кнопки Monitor On, яка після цього набуває вигляду - Monitor Off. Ця кнопка просто включає процес спостереження за тим, що відбувається в шині (далі моніторинг). Для виключення моніторингу треба натиснути ту же кнопку - Monitor Off. При цьому відбувається повна очищення поля вікна монітора. Після цього включаємо пристрій, до якого ви під'єдналися і спостерігаємо картину приблизно як в найбільшому вікні (вікні монітора) на рис. 4.7.

Рис. 4.7

Сюди поміщається вся інформація, що отримується з i2c шини програмою.

Синтаксис моніторингу.

Розберемо синтаксис процесу моніторингу на прикладі одній з рядків у вікні монітора на мал. 7. Вид її такий:

W 8C 00 0F;

W - сигнал старт що говорить про те, що процесор виробляє

запис у пристрій з адресою 8С в регістр цього пристрою 00 значення 0F.

" ; " - сигнал стоп, говорить про те, що спілкування з цим пристроєм завершено.

W AF 45 R 12 13 14 44 FF;

В даному випадку виробляється читання з eeprom. W AF 45 - процесор встановлює адреса в eeprom з якого вестиметься читання. R - ще одна команда - старт без команди стоп (специфіка роботи з eeprom). Далі йдуть дані отримувані починаючи з 45 адрес eeprom.

Робота з шиною I2C. Робота з полем вікно монітора.

У це вікно поміщається вся інформація, отримувана з i2c шини програмою. Інформація відображується послідовно, цикл за циклом. У вікні монітора є такі функції, поодинокий клік мишкою по рядку, що цікавить, подвійному клік по рядку. Поодинокий клік детально описаний в пункті аналіз типу I. Подвійний клік по рядку вносить значення адреси пристрою в шині, адреса регістра усередині даного пристрою, і значення даного регістра у відповідних поля в лівому верхньому кутку програми, див. рис. 4.8.

Рис. 4.8

У версіях, починаючи з 4.27 подвійний клік включає поле розширених регулювальників і відразу заносить автоматично в поля значення для регулювання.

Починаючи з версії 4.29 все, що відбилося у вікні монітора записується у файл з назвою Port3.log. Файл створюється один раз, і кожен наступний сеанс моніторингу буде автоматично дописувати файл. Формат файлу - текстовий.

Робота з полем вікно EEPROM. Збереження, завантаження дампів пам'яті.

Регулювальники і кнопки, а також поля пов'язані з даним пунктом, описані вище в пункті розташування органів регулювання в програмі, і показані на рис. 4.3

В програмі є можливість читати з пам'яті в буфер, записувати з буфера. Вміст буфера відображується в полі вікно EEPROM. За допомогою цього вікна можна редагувати вміст буфера.

Кнопка Fill заповнює поточну сторінку буфера значенням 00 (hex), а, починаючи з версії 4.29 заповнює поточну сторінку буфера значенням що заноситься в полі, справа від Fill. Кнопка H\L міняє місцями парні з непарними байти на поточній(!!!) сторінці. Тобто якщо мікросхема, з якою працюють, займає декілька сторінок цю процедуру треба робити для кожної кнопки вибору сторінки пам'яті (Адреси м/с пам'яті) вибирають сторінку пам'яті, до якої звертатиметься програма, і стан якої буде відображуватися в полі EEPROM. При цьому поряд з написом Page відображається номер сторінки, а в полі під написом Page номер сторінки у HEX форматі, що і є одночасно адресою поточної сторінки м\с пам'яті усередині шини (Дивися опис формату I2C.).

Прапорець Tie, будучи активізованим, зв'язує зміни значень в полях на малюнку 10, вироблених регулювальниками, із значеннями в EEPROM. (Звичайно, якщо в полі адреси м\с усередині шини виставлена одна з адрес сторінок пам'яті: A1, A3 і т.д.) Тобто включення Tie приведе до того, що програма буде одночасна, із зміною положення регулювальників, записувати значення прямо в EEPROM. Стежите, щоб була вибрана правильна сторінка EEPROM кнопками, поряд з полем Page або вручну.

Кнопки Write і Read eeprom записують і читають поточну сторінку(!!!).

Щоб дізнатися адреса поточного елементу пам'яті в вікні EEPROM, клацніть один раз по цьому місцю в полі eeprom .В полі адреси eeprom з'явитися вибраний вами адреса, а в полі значення eeprom - значення осередку, див. рис. 4.9.

Рис. 4.9

Подвійне клацання по поточній осередку, окрім вищеописаних дій, заносить значення сторінки пам'яті, адреси eeprom, і значення в відповідні поля регулювальника, див. рис. 4.10.

Рис. 4.10.

Окрім основного буфера, вміст якого відображується у вікні EEPROM, є ще тіньовий буфер. Активізується ця функція кнопкою CompBuffer. Це можна використовувати так. Встановлюєш все для прапорця сторінки пам'яті поміщаються в тіньовий буфер. Тепер при встановленому прапорці буде відбуватися постійне порівняння основного буфера (поле eeprom) і тіньового. Різниця позначається жовтим кольором. Зняти-встановити прапорець-перезавантажити буфер. Поряд з прапорцем буфера віконце для відображення значення в тіньовому буфері. Наприклад, осередок після чергового моніторингу забарвилася в жовтий колір, а як дізнатися яке там було значення. Клацаємо по цьому осередку і бачимо значення.

Збереження і завантаження дампів пам'яті здійснюється за допомогою натиснення кнопки Save eeprom і Load eeprom відповідно. Ця дія викликає стандартний діалог збереження Windows і не представляє особливій складності.

Програма зберігає все сторінки - розмір 2048 байт. Завантажувати можна файл будь-який довгі менше 2048 байт. Завантаження ведеться послідовно з першою сторінки.

Формат файлу - бінарний.

Створення баз. Ремарки. Збереження і завантаження баз.

Саме поняття бази означає, що існує деякий список. Цей список, по суті, описує конкретне, таке, що цікавить нас пристрій в шині, і його адреса і значення доповнюються ремаркою про те, за що відповідають ці реквізити. Створення бази починається з з'ясування того, за що відповідає конкретна адреса пристрою в шині, а після з'ясування, в поле введення ремарки заноситься текст пояснення, див. рис. 4.11.

Рис. 4.11

Натискається Add remarks, і значенням в полях на мал. 10 надається введений текст пояснення. Поле, яке нижче за поле введення ремарки, дозволяє вибирати вже відомі значення, див. рис. 4.12.

рис. 4.12

Якщо ремарка з такими адресами (перші 2 цифри) вже є, то що існує заміниться новій. Для додавання ремарок до якій-небудь адресі EEPROM, двічі клацніть по потрібній осередку у вікні EEPROM. Все значення автоматично потраплять в полі регулювальників. Збереження і завантаження баз також здійснюється за допомогою натиснення відповідних кнопок, і також не представляє особою складнощі.

Система кольорів. Система кольорів допомагає відстежити що змінилися значення у вікні EEPROM. Зеленим кольором забарвлюється будь-яке звернення до EEPROM за цей сеанс моніторингу. Забарвлення можливе тільки після зупинки процесу моніторингу. Тепер, якщо в вікні монітора кликнути мишкою по рядку із звернення до який-небудь інший мікросхемі (не до EEPROM), то програма проскандує поточну сторінку редактора і якщо "побачить" зелений колір і значення цього осередку буде співпадати з будь-яким із значень у рядку, по якому кликнули, то цей осередок забарвиться червоним кольором. Різниця, при порівнянні основного буфера (поле EEPROM) з тіньовим, позначається жовтим кольором.

Розширені регулювальники (Extended sliders і тільки починаючи з версії 4.2Х).

Ця функція потрібна, коли адрес, з якими треба працювати декілька. У програмі реалізоване 8 розширених регулювальників, кожному з яких можна призначити незалежний адрес пристрою усередині шини, незалежна адреса усередині пристрою і змінювати значення за допомогою движка. Нульовому значенню відповідає крайнє ліве положення движка. Максимальне значення може бути задано і задається крайньому правому вікні (див рис. 4.3).

Включається функція кнопкою Extended, а починаючи з версії 4.27 подвійним кликом по рядку у вікні монітора.

Керування пристроями-мікросхемами в шині.

Все управління пристроями-мікросхемами в шині (нижче управління)можливо тільки у випадку якщо випробовуваний пристрій (монітор, телевізор і так далі) дозволяє робити це, тобто процесор цього випробовуваного пристрою дозволяє працювати в режимі Мульти майстер. У осоружному випадку процесор пристрою не дасть цього робити. Яскравий приклад цього - монітор Samsung SM 757DFX.

Керування здійснюється тільки в режимі Monitor ON. Все, що відбувається в шині I2C, послідовно відбивається в вікні монітора. Синтаксис описаний вище. Програма переглядає всі звернення до EEPROM у вікні монітора і знайдені значення заносяться у відповідні адреси в вікно eeprom, див рис. 4.13.

Допустимо, моніторинг виявив звернення до деякої м/с 8С за адресою 03, можна попрацювати безпосередньо з цією мікросхемою, до якої звертався процесор.

Заносимо адресу мікросхеми і значення потрібного регістра і, для страховки, значення, послане процесором. Тепер можна включити Online і, або стрілками точно або движком грубо, посилати нові значення у вказаний регістр мікросхеми. Також, можна встановити деяке значення, включити прапорець і послати його кнопкою Send.

Якщо, ви точно знаєте в якому місці eeprom зберігається значення для регістра цієї мікросхеми, клацніть один раз по цьому місцю в полі eeprom.

рис. 4.13.

У полі Address з'явитися вибрана вами адреса. Тепер включите Tie, і програма буде одночасне, з зміною положення регулювальників, записувати значення прямо в eeprom. Стежте, щоб була вибрана правильна сторінка eeprom кнопки в полі Page або вручну. Починаючи з версії 4.29 весь процес моніторингу після його завершення натисненням кнопки Monitor OFF, відбивається у файлі Port 3.log, який знаходиться в тому ж каталозі, що і файл запуску програми. Формат файлу - текстовий.

Використання поля Filter.

У програмі є можливість фільтрувати діалог деякими адресами. Для цій функції існує поле введення значення фільтру.

Використання можливостей регістра(74HC372).

Існування на платі I2CMON регістра 74HC372 дозволило реалізувати можливість програмування мікросхем інтерфейсів, що відрізняються від I2C можливим формування декількох додаткових сигналів.

На додаток до сказаного стало в, які можна використовувати за бажанням. Знімати їх можна на платі, а на схемі вони позначені як reset 0, reset 1, User Port1, User Port2. Ось їх відповідність прапорцям в програмі:

Reset dev. - reset 0 (reset 1 - це проінвертований reset 0)

Stop dev. -

Output 1 - User Port1

Output 2 - User Port2

Наприклад, на схемі від Shurin Output 1 використовується для перемикання між шинами I2C, якщо їх декілька в пристрої.

Активізуєш прапорець - рівень змінюється (0 або 1).

Вікно статистики.

Програма проглядає всі звернення у вікні монітора і заносить у вікно статистики звернення, що не повторюються, по шині i2c. У версії 4.29 відсутній.

Аналіз типа I.

Дана програма дозволяє проводити аналіз звернення процесора (випробовуваного пристрою) до своїх «підопічних» усередині шини. При цьому аналізуються процеси звернення процесора до пам'яті і перенесення значень з пам'яті в регістри виконуючих мікросхем, процеси занесення в пам'ять (EEPROM) нових даних. Всі результати для аналізу відображуються у вікні монітора - звернення до всіх пристроїв в шині (в т.ч. до EEPROM), у вікні EEPROM - всі звернення безпосередньо до пам'яті. Дивися рис. 4.7.

В основному, всю роботу з даним аналізом потрібно проводити після виключення моніторингу. Розгледимо приклад проведення подібного аналізу на комп'ютерному моніторі. Допустимо, ми хочемо дізнатися, в якому місці, за якою адресою, в EEPROM зберігається значення регулювання, скажемо розміру по горизонталі. Для цього нам потрібно знати адресу пристрою в шині, до якого звертатиметься процесор, і самі дані. Для того, щоб дізнатися цю адресу можна провести коротку послідовність:

1а. Включити моніторинг, включити випробовуваного.

1б. Увійшовши до меню змінити розмір по горизонталі.

2. При зміні даного регулювання виявити рядок у вікні моніторингу, що відноситься до пристрою в шині, що здійснює дане регулювання.

3. Для зручності, можна створити ремарку (див. Створення баз. Ремарки).

4. Якщо необхідно, повторите кроки 1а, 2, 3, для інших регулювань.

5. Тепер вимикаємо моніторинг. (Інформація: Після зупинки моніторингу система кольорів у вікні eeprom забарвлює зеленим будь-яке звернення до eeprom, тобто забарвлює зеленим конкретну адресу за даний сеанс моніторингу на даній сторінці пам'яті eeprom.).

6. Якщо у вікні монітора кликнути мишкою по рядку із звернення до нашої мікросхеми тієї, що здійснює дане регулювання, то програма просканує поточну сторінку eeprom і якщо "побачить" зелений колір і значення цього вічка збігатиметься з будь-яким із значень в рядку, по якому кликнули, то це вічко забарвиться червоним (у вікні eeprom). У нашому випадку, після кліка мишкою, в полі eeprom забарвлюється червоним вічко з адресою F5. Програма просканувала дану сторінку пам'яті і знайшла співпадаюче значення в eeprom із значенням, посиланим процесором виконуючій мікросхемі. Дивися рис. 4.14.

Порядок роботи з іншими мікросхемами. Підключення.

Все сказане в розділі «Порядок роботи з шиною I2C» підпункті «підключення» повною мірою стосується і даного підпункту, за винятком того, що мова йде про частці схеми що стосується ланцюгів 74HC374.

Можливо, підключення і до мікросхем дистанційно (які встановлені і працюють в пристрої), за допомогою кабелю з відповідною кількістю дротів. Можливе використання (як програматор) навіть частки схеми з 74HC374 за винятком PCF8584 і ланцюгів і елементів, обслуговуючих її.

Ініціалізація плати I2CMON.

Ніякій ініціалізації в разі використання частки схеми з регістром 74HC374 проводити не потрібно.

Рис. 4.14.

Підключення програмованих мікросхем.

Пристрій дозволяє працювати також з мікросхемами інших інтерфейсів. Мікросхеми вказані в списку, що розвертається, на рис. 4.15.

Рис. 4.15

Цокольовки для підключення мікросхем змальовані на схемі від Shurin. Для зручності дивися рис. 4.16. Підключаються мікросхеми до виходів мікросхеми 74hc374 згідно схемам. Звичайно, при цьому варто дотримувати правила роботи пристроями, що бояться статичної електрики.

Робота з вибраною мікросхемою. Робота з мікросхемами пам'яті, вибраними із списку на рис. 4.15, по суті, нічим не відрізняється від роботи з мікросхемами пам'яті I2C шини (24СХХ) за винятком підключення. Відносно активних органів управління окремо по кожній мікросхемі можна ознайомиться у відповідних підпунктах розділу «Можливості системи». Робота з мікросхемами M62358, M62359 описана в підпункті «Управління мікросхемами М62358, М62359» розділу «Можливості системи». Зміна положення регулювальників у вікні приводить в даному випадку до зміни напруги на виходах DAC-ів останніх.

Рис. 4.16

Вимоги до операційної системи.

Port3 може працювати в середі Windows 95, 98, а зачинаючи з версії 4.27 і в середі Windows 2000, XP. Для роботи під Windows 95 необхідно «викачати» з сайту <Http://repair.vist-v.ru/i2c/i2c.html> необхідні для роботи DLL файли і скопіювати їх в каталог X:\Windows\System\ де Х - Ваш диск, на якому встановлений Windows. Ніяких додаткових налаштувань і установок для роботи в системах не потрібні.

Вимоги до персонального комп'ютера.

Port3 використовувався як на Pentium I, Pentium II так і на Pentium III- машинах. У ПК має бути присутнім хоч би мінімум один LPT порт. Режим його роботи має бути виставлений в Біосі ПК відповідним чином (читай розділ «Порядок роботи з шиною I2C» підпункт «Налаштування ПК перед роботою»).

Є лава материнських плат, на яких Port3 не зможе працювати через відсутність можливості виставити в Біосі режим LPT порту EPP 1.7.

З цим інколи дозволяють справитися мульті-карти на яких є можливість виставити режим роботи LPT порту.

Вимоги до зібраної схеми (I2CMON). Живлення.

Як джерело живлення бажано пользовать трансформаторний БП з випрямлячем і із звичайним параметричним стабілізатором напруги на 5 вольт. Потужність - максимум 4 Вт. Що стосується фільтрації живлення, то на самій платі I2CMON необхідно встановити керамічні блокувальні конденсатори безпосередньо на живлячі ніжки кожної мікросхеми (м/с).

Підключення до ПК.

Все що необхідно дотримувати при підключенні описано в розділі «Порядок роботи з шиною I2C» в підпункті «підключення».

Монтаж. Для даного проекту існує креслення друкарської плати, але думаю, частка користувачів збирала I2CMON з підручних засобів, не маючи готової друкарської плати.

Основну увагу слід приділити перевірці правильності збірки і правильності підключення - частка випадків, коли пристрій не запрацював, виникала унаслідок помилок в монтажі. Треба сказати, що, можливо, зібрати пристрій, який використовуватиме частку можливостей системи, - наприклад, тільки програматор, що використовує можливості регістра 74HC374, або навпаки тільки монітор шини I2C.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]