Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

1.6. Напрямки та перспективи розвитку – глобальна

інформатизація суспільства.

"Інформатизація суспільства - реалізація комплексу заходів, спрямованих на забезпечення повного й своєчасного використання достовірних знань у всіх суспільно значимих видах людської діяльності. Основною метою інформатизації є забезпечення вирішення актуальних внутрішніх проблем держави й насамперед - задоволення попиту на інформаційні продукти й послуги".

"Комп'ютеризація - процес розвитку індустрії комп'ютерних продуктів і послуг і їх широкого використання в суспільстві; оснащення підприємств, установ і навчальних закладів країни обчислювальною технікою й підвищення освітнього рівня населення в області її застосування".

При комп'ютеризації суспільства основна увага приділяється розвитку й впровадженню технічної бази комп'ютерів, що забезпечують оперативне одержання результатів переробки інформації і її нагромадження.

При інформатизації суспільства основна увага приділяється комплексу заходів, спрямованих на забезпечення повного використання достовірн, що вичерпує й своєчасного знання у всіх видах людської діяльності.

Таким чином, "інформатизація суспільства" є більш широким поняттям, чому "комп'ютеризація суспільства", і спрямована на якнайшвидше оволодіння інформацією для задоволення своїх потреб. У понятті "інформатизація суспільства" акцент треба робити не стільки на технічних засобах, скільки на сутності й мети соціально-технічного прогресу. Комп'ютери є базової технічної складової процесу інформатизації суспільства.

Розглянемо основні ідеї японського проекту інформатизації. У цей час Японія перебуває на другій стадії інформатизації. Ціль японського проекту - зв'язати ті послуги, які раніше пропонувалися окремо. Для цього всі види інформації від телефонних послань і телепрограм до властиво комп'ютерної продукції повинні передаватися по одному загальному кабелю. У перспективі кожний абонент кабельної мережі зможе одержати кілька послуг одночасно. Велика увага в проекті також приділяється створенню терміналів для недосвідчених користувачів з інтелектуальним інтерфейсом, де введення інформації здійснюється голосом.

Передбачається, що повне здійснення проекту інформатизації займе 20 років і зажадає близько 100 млрд. дол. капіталовкладень. Крім того, незважаючи на невдачу зі створенням комп'ютерів 5-го покоління, прийнята програма розробки нових типів комп'ютерів, розрахована на 10 років і загальною вартістю 480 млн. діл.:

- комп'ютерів з високим ступенем паралелізму обробки інформації, у яких одночасно виконують складні операції десятки - сотні процесорів;

- нейрокомп'ютерів, робота яких аналогічна функціонуванню мозку;

- комп'ютерів, у яких передача інформації здійснюється на основі використання світлових імпульсів.

Комп’ютерні технології, які отримали назву нейронних, працюють по аналогії з принципами побудови і функціонування нейронів головного мозку людини і дозволяють вирішувати надзвичайно широке коло задач: розпізнавання людської мови і абстрактних образів, класифікація стану складних систем, управління технологічними процесами і фінансовими потоками, вирішення аналітичних, дослідних, прогнозних задач, пов’язаних з величезними інформаційними потоками.

Характерною рисою нейронних мереж є їх здатність змінювати свою поведінку в залежності від змін зовнішнього середовища, враховуючи приховані закономірності.

Переваги нейромережних технологій:

- здатність навчатися на конкретній множині прикладів і таким чином пристосовуватися до поточної ситуації;

- вміння стабільно розпізнавати, прогнозувати нові ситуації з високим рівнем точності в умовах зовнішніх перешкод.

Для успішної реалізації програми інформатизації бажане випливати загальним для всього світового співтовариства принципам:

- відмова від прагнення в першу чергу забезпечити економічний ріст країни;

- необхідність заміни економічної структури, заснованої на важкій промисловості, структурою, що базується на наукомістких галузях;

- визнання пріоритетного характеру інформаційного сектору. Основою успішного економічного розвитку стає створення нової інфраструктури й сектору послуг, здатних підтримати національну економіку;

- широке використання досягнень світової науки й техніки;

- вкладення значних фінансових коштів в інформатизацію, як державну, так і приватну;

- оголошення росту добробуту країни і її громадян за рахунок полегшення умов комунікації й обробки інформації головною метою інформатизації.

До характерних рис і ознак інформаційного суспільства слід віднести:

- створення глобального інформаційного простору, що забезпечує ефективне інформаційну взаємодію людей, їхній доступ до світових інформаційних ресурсів і задоволення їх соціальних та особистісних потреб в інформаційних продуктах і послугах;

- становлення і в подальшому домінування в економіці нових технологічних укладів, що базуються на масовому використанні інфоммунікаціонних технологій і ведуть до появи нових форм соціальної та економічної діяльності (дистанційна освіта, телеробота, телемедицина, електронна торгівля, електронна демократія тощо);

- створення і розвиток ринку інформації і знань як чинників виробництва на додаток до ринків природних ресурсів, праці і капіталу, перехід інформаційних ресурсів суспільства в реальні ресурси соціально-економічного розвитку і перетворення інформації на товар;

- підвищення рівня професійного та загальнокультурного розвитку за рахунок удосконалення системи освіти і розширення можливостей систем інформаційного обміну на міжнародному, національному та регіональному рівнях, підвищення ролі кваліфікації, професіоналізму і здібностей до творчості як найважливіших характеристик послуг праці;

- створення ефективної системи забезпечення прав громадян і соціальних інститутів на вільне отримання, розповсюдження і використання інформації як найважливішої умови демократичного розвитку, поліпшення взаємодії населення з органами влади.

Побудова інформаційного суспільства в Україні регулюється цілим рядом законів та нормативних документів, в першу чергу Законами України «Про Національну програму інформатизації» 74/98-ВР та «Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки» 537-16, Постановами Верховної Ради України про затвердження завдань Національної програми інформатизаці (НПІ) на наступні роки, Планом заходів з виконання завдань, передбачених Законом України «Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки» (далі - План заходів). Формування системи національних електронних інформаційних ресурсів, порядок легалізації та використання комп’ютерних програм в органах виконавчої влади та інші системні дії щодо інформатизації визначаються Постановами та Розпорядженнями Кабінету Міністрів України, зокрема «Про затвердження Порядку легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади» від 04.03.04 №253, «Про затвердження Положення про Національний реєстр електронних інформаційних ресурсів» від 17.03.04 №326, «Про затвердження Положення про Реєстр інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем органів виконавчої влади, а також підприємств, установ і організацій, що належать до сфери їх управління» від 03.08.05.