Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 18 доходи.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

3.2. Облік доходів від іншої операційної діяльності

Характеристика рахунку 72"Дохід від участі в капіталі. Для узагальнення інформації про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі, призначено пасивний рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі".

По кредиту рахунку відображається збільшення (одержання) доходу, по дебету - списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

Субрахунки до рахунку 72 "Дохід від участі в капіталі" наведені в таблиці 4.

Таблиця 4.

Субрахунки до рахунку 72 "Дохід від участі в капіталі"

суб­рахунку

Назва субрахунку

Характеристика

721

Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства

Для узагальнення інформації про доходи, пов'язані із збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема, внаслідок одержання асоційова­ними підприємствами прибутків або зростання Власного капіталу асоційованих підприємств внаслідок Інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо)

722

Дохід від спільної дальності

Для узагальнення інформації про доходи, пов'язані із збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема, внаслідок одержання спільними підприємствами прибутків або зростання їх власного капітал}' внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо)

723

Дохід від інвестицій в дочірні підприємства

Для узагальнення інформації про доходи, пов'язані із збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема, внаслідок одержання дочірніми підприємствами прибутків або зростання їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо)

Аналітичний облік доходів від участі в капіталі ведеться за кожним об’єктом інвестування та іншими ознаками, визначеними підприємством. Первинними документами для обліку доходів від участі в капіталі є довідки бухгалтерії.'

Характеристика рахунку 73" Інші фінансові доходи". Для обліку доходів - які виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які не обліковуються на рахунку 72 "Дохід від участі в капіталі", призначено пасивний рахунок 73 "Інші фінансові доходи".

По кредиту рахунку відображається визнана сума доходу, по дебету ~ і писання кредитового обороту на рахунок 79 "Фінансові результати".

Субрахунки до рахунку 73 "Інші фінансові доходи" наведені в таблиці 5.

Таблиця 5.

Субрахунки до рахунку 73 « Інші фінансові доходи»

суб рахунку

Назва субрахунку

Характеристика

731

Дивіденди одержані

Для узагальнення інформації про належні дивіденди від інших підприємств, що не с асоційованими, дочірніми та спільними

732.

Відсотки одержані

Для узагальнення інформації про відсотки за облігаціями чи іншими цінними паперами, за якими не ведеться облік на субрахунку 731 "Дивіденди одержані", зокрема винагороди за здані в фінансову оренду необоротні активи тощо

733

інші доходи від фінансових операцій

Для узагальнення інформації про інші доходи від фінансової діяльності, що не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 73 "Інші фінансові доходи"

Аналітичний облік фінансових доходів ведеться за об'єктами інвестування. Пер-винними документами для обліку інших фінансових доходів є довідки бухгалтерії. Основні бухгалтерські проводки з обліку інших фінансових доходів наведено нижче (табл.. 6).

Таблиця 6.

Типові бухгалтерські проводки по рахунку 73 "Інші фінансові доходи"

оп.

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунками

Дебет

Кредит

І

Відображено фінансовий результат від фінансової діяльності під-ва

73 "інші фінансові доходи"

79 "Фінансовий результат"

2

Визнано доходи від інших фінансових операцій

37 "Розрахунки з різними дебіторами"

73 "Інші фінансові доходи"

3

Визнано доходи від фінансових операцій

60 "Короткострокові позики"

73 "Інші фінансові доходи"

Характеристика рахунку 74 «Інші доходи». Для обліку доходів, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства призначено пасивний рахунок 74 «Інші доходи».

По кредиту рахунку 74 «Інші доходи» відображається збільшення (одержання) доходу, по дебету - належна сума непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов'язкових платежів) та списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

Субрахунки до рахунку 74 "Інші доходи" наведені в таблиці 7.

Таблиця 7.