Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч мет пос ИТР 2006.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Тема 3. Принципи й особливості діяльності маркетингових посередників на товарному ринку

Маркетингові посередники як основа інфраструктури товарного ринку. Класифікація маркетингових посередників залежно від видів діяльності : торговельні, страхові, транспортні, кредитно-фінансові, рекламні і консалтингові фірми.

Роль торгівлі в розвитку ринкової економіки. Основні функції торгівлі: комунікативна; компенсуюча; розподільна; ціноутворююча; стабілізуюча; прогнозуюча; інтегруюча (поновлювальна). Вплив торгівлі на ухвалення управлінських рішень на підприємствах, які вільно організують своє виробництво. Особливості торгівлі у ринковій економіці.

Особливості маркетингової діяльності торговельних посередників на товарному ринку. Класифікація функцій маркетингу та їх зміст: дослідження ринку, планування асортименту товарів, організація збуту і розподілу, реклама і стимулювання збуту. Необхідність реалізації заходів при орієнтації торгівлі на маркетинг: організаційних; адміністративно-правових; науково-методичних.

Тема 4. Макроорганізація оптової торгівлі

Суть і місце оптової торгівлі в ринковому процесі. Етапи трансформації категорії «оптова торгівля». Поняття оптової торгівлі та її суті. Роль і значення оптової торгівлі в ринковій економіці. Об’єктивна необхідність оптової торгівлі та причини її розвитку. Причини функціонування оптового каналу. Функції оптової торгівлі на макрорівні: інтегруюча; оцінна; організуюча і регулююча. Функції оптової торгівлі відносно постачальників товарів: концентрація комерційної діяльності; підтримка процесу переходу прав власності на товар, мінімізація комерційного ризику, пов’язаного з розкраданням, пошкодженням, псуванням і старінням товарів; інвестиційне забезпечення процесу руху товару; маркетингове обслуговування. Функції оптової торгівлі відносно до споживачів: оцінка потреб і споживчого попиту; закупівля продукції і формування товарного асортименту для задоволення потреб і запитів споживачів; накопичення і зберігання товарних запасів; оперативна доставка товарів клієнтам; надання фінансової допомоги клієнтам (кредитування); інформаційне і консалтингове обслуговування клієнтів.

Основні види оптових посередників. Види оптової торгівлі, які виділила світова практика: торгівля через оптову закупівельну мережу, до якої належать біржі, ярмарки, аукціони, оптові продовольчі ринки; торгівля за прямими виробничими зв’язками; оптова торгівля сировиною і матеріалами; оптова торгівля «Саsh-апd-Cаrrу»; оптова торгівля зі стелажів «Rасk Jоbbеr». Види оптової торгівлі за асортиментом: оптова торгівля товарами широкого асортименту; спеціалізована оптова торгівля. Організаційні форми оптової торгівлі на товарному ринку: пряма оптова торгівля; непряма оптова торгівля. Основні типи оптових посередників: дистриб’ютори, збутові агенти, комісіонери, товарні брокери, консигнатори, повірені, дилери, незалежні оптовики-купці та ін. Переваги і недоліки прямої форми оптової реалізації товарів. Комерційні форми реалізації товарів в даний час. Незалежні і залежні посередники. Особливості функціонування на товарному ринку дилерів і дистриб’юторів. Специфіка функціонування комісіонерів і консигнаторів. Специфічні особливості функціонування агентів і брокерів.

Зарубіжний досвід організації оптово-посередницької діяльності на товарному ринку. Особливості розвитку зарубіжної оптової ланки в сучасних умовах. Особливості організації оптової торгівлі в США. Відмітні ознаки організації оптової торгівлі в Німеччині. Відмітні ознаки організації оптової торгівлі в Японії.