Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13. Мережа Token Ring.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
258.62 Кб
Скачать

Спрощена схема підключення до фізичного кільця

Робоча станція включається в мережу через мережну плату. Ця плата підключається до пристроїв багатостанційоного доступу MAU (іноді їх позначають MSAU). У кожному блоці MAU розташовано звичайно вісім портів для мережних пристроїв, що підключають до портів MAU абонентськими кабелями.

Розширення мережі виконується за допомогою портів RO і RI, розміщених на обох кінцях блоку MAU. За допомогою цих портів і невеликого сполучного кабелю (патч-кабеля) можна з'єднати два MAU. Ланцюг сигналів між MAU і в самих блоках MAU називаються шляхом основного кільця. До мережного картам порти MAU підключаються через абонентський кабель (малюнок 13.1).

PC PC PC PC

Малюнок 13.1 - Фізична зірка / електричне кільце Token Ring

З погляду компонування мережа Token Ring являє собою зірку, а з погляду електричних з'єднань - кільце. Ця схема забезпечує високу гнучкість при проектуванні й компонуванні мережі.

Керування середовищем кільця

Час володіння лінією зв'язку в мережі Token Ring обмежується часом утримання маркера {Token Holding Time), після закінчення якого станція зобов'язана припинити передачу власних даних і відправити маркер наступної станції. Комп'ютер може встигнути передати один або кілька кадрів, залежно від їхнього розміру й припустимого часу втримання. Стандартний час утримання кадру встановлено рівним 10 мс. Якщо цей час минуло, а передача кадру не закінчена, то кадр дозволяється завершити.

Керування фізичним рівнем Token Ring здійснюється за допомогою виконання ряду функцій, властивій цій архітектурі. Кожна станція в кільці має мережну плату, що містить агента (стандартні програми, що інтерпретують і обробляють передані кадри).

Цей агент взаємодіє з певними керуючими станціями Token Ring за допомогою передачі кадрів керування доступом до середовища MAC {Medium Access Control). Роль керуючої станції заздалегідь визначена архітектурою Token Ring.

Керуючі станції забезпечують функції контролю локального кільця й функції сервера, пов'язані з керуванням кільцем. У процесі керування кільцем контролююча станція може виконувати функції: пасивного монітора; активного монітора; сервера звітів про конфігурації; сервера параметрів кільця; монітора помилок кільця; сервера моста LAN (ЛКС); механізму видачі звітів.

Пасивні монітори являють собою станції загального призначення. Вони також служать для виявлення збоїв в активному моніторі. Якщо пасивні монітори не виявляють Мас-кадра активного монітора, то вони вступають у змагання за виконання ролі активного монітора.

Активний монітор є головним менеджером зв'язку в кільці. Він відповідає за підтримку передачі даних і керуючу інформацію, що циркулює між всіма станціями кільця. Активний монітор забезпечує виконання наступних основних функцій:

підтримку головного генератора тактових імпульсів (ГТИ) з метою забезпечення синхронності ГТИ всіх станцій;

ініціювання повідомлення сусіда про свою адресу;

моніторинг повідомлення сусіда (підтримує постійний процес повідомлення, використовуючи таймер протоколу);

контроль і підтримка належної затримки в кільці;

моніторинг передачі маркера й кадрів; перевірку біта завершення передачі кадру між станціями, а при помилках - виконання очищення кільця;

виявлення загублених маркерів і кадрів; перевіряє максимальний час оберту кадру в кільці (10 мс); якщо кадр не виявлений, а інтервал минув, монітор виконує очищення кільця;

очищення кільця; при виявленні збоїв, програмою синхронізації передається спеціальний широкомовний кадр {Ring Purge), що очищає кільце перед передачею нового маркера.

У процесі функціонування мережі тільки одна робоча станція може бути активним монітором. Ця роль виконується будь-якою робочою станцією кільця. Вона призначається динамічно відповідно до процесів Token Ring у даному кільці.