Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Cervene otazky.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать
  1. Monetární politika – kdo, jak. Úrokové sazby, které vyhlašuje cb, jejich podstata a vývoj.

Monetární politiku státu provádí centrální banka. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu, toho dosahuje změnami v nastavení základních úrokových sazeb a pomocí přímých a nepřímých nástrojů.

  1. Stav, vývoj a saldo státního rozpočtu V posledních letech.

Pro porovnání výše rozpočtů se mimo jiné využívá nejčastěji poměr salda rozpočtu k HDP.

Od roku 1993 se plánované výdaje a příjmy státního rozpočtu každým rokem zvyšují což souvisí s inflací a růstem HDP. Skutečná přebytková bilance byla pouze v letech 93-95, od té doby je vždy schodkový rozpočet.

Největší rozdíl mezi plánovanou a skutečnou bilancí nastal v roce 2009(plánovaný schodek:38mld.,skutečný: 192mld).

Vývoj:

Do roku 98 byl rozpočet sestavován jako vyrovnaný.Mezi léty 2005-2008 to vypadalo, že se schodek snižuje. Bohužel propukla krize,která se podepsala největším schodkem(192mld.).

V roce 2010 díky škrtům, mírnému zvýšení příjmů a snížení výdajů vykazuje saldo státního rozpočtu 156 mld.Na rok 2011 byl plánován schodek 135 mld.

  1. Průběh hospodářského cyklu V čr. Je možné sledovat hospodářský cyklus V poslední době, jeho délka, průběh. Vývoj makroekonomických ukazatelů.

Po vypuknutí krize spotřebitelé snížili poptávku a začali spořit. Firmy s nižšími odbyty byly nuceny snižovat počty zaměstnanců, nebo úplně zkončili.Výrobci snižovali ceny a hrozila deflace.

V roce 97 byla ekonomika u dna v porovnání s předchozími lety.Expandovala(rostla) až do roku 2000, a poté mírně klesla ale v roce 2006 dosáhla vrcholu a poté docházelo k hlubší, rychlejší a dlouhodobější recesi než po roce 2000. Největší propad přichází v roce 2009, po té rychle vyskočila, ale v následujícím období ekonomika se dostává do dluhové krize a dá se očekávat opětovný propad.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]