Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні питання.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

Тема ііі “інноваційна політика фірми” контрольні питання:

  1. У чому полягає сутність інноваційної політики підприємства?

(форма стратегічного управління, яка визначає цілі та умови здійснення інноваційної діяльності підприємства, спрямованої на забезпечення його конкурентоспроможності та оптимальне використання наявного виробничого потенціалу).

  1. На основі яких норм і правил здійснюється інноваційна політика підприємства?

(норми і правила, які охоплюють організаційні, правові та інші процедури, що визначають порядок формування інноваційної політики; фактори, які слід враховувати у процесі її формування; розвиток функціональних напрямів діяльності підприємства; механізм реалізації програми інноваційної діяльності; методичні засади оцінювання ефективності інноваційної діяльності; механізм коригування напрямів інноваційної діяльності).

  1. На які групи можна розподілити сукупність процесів, що відбуваються в підприємницькій діяльності?

(Традиційні процеси характеризують звичайне, що склалося в результаті розвитку минулого періоду, функціонування народного господарства, окремого підприємства, а інноваційні – розвиток на якісно новому рівні, за рахунок нововведень).

  1. На вирішення яких завдань (створення умов для) повинна бути спрямована інноваційна політика підприємства?

(формування підходів до визначення позиції підприємця на ринку і напрямів його діяльності відповідно до ринкових тенденцій; прогнозування, формування програмно-цільових підходів до прийняття інноваційних рішень; проведення робіт щодо вдосконалення існуючої технології та організації виробництва продукції, створення ефективнішої, гнучкішої технологічної бази; підвищення ролі людського фактора, стимулювання мотивації до інноваційної діяльності).

  1. Назвіть складові інноваційної політики.

(маркетингова політику; політика в галузі науково-дослідницьких і дослідно-конструкторських робіт (НДДКР); політика структурних змін; технічна політика; інвестиційна політика).

  1. Коротко охарактеризуйте основні складові інноваційної політики.

(Маркетингова політика. Має на меті формування тактики і стратегії поведінки підприємства на ринку. Політика в галузі НДДКР. Її завданнями є визначення наукового потенціалу підприємства; розроблення науково-технічної політики з врахуванням результатів маркетингових досліджень; формування технологічної політики; створення механізмів реалізації науково-технічної і технологічної політики і оцінювання її результатів. Політика структурних змін. Зорієнтована на вивчення внутрішнього середовища та організаційної форми підприємства, формування адекватної інноваційним завданням організаційної структури і культури підприємництва. Технічна політика. Визначає можливості впровадження новацій. Інвестиційна політика. Охоплює всі фінансово-економічні аспекти функціонування підприємства, що забезпечують реалізацію інноваційної політики).

  1. Що таке принципи формування інноваційної політики? Назвіть основні принципи формування інноваційної політики.

(норми, правила поведінки організації, що встановлюють взаємозв’язок між розвитком підприємства і напрямами його інноваційної діяльності; переважання стратегічної спрямованості, орієнтація на потреби ринку, цілеспрямованість, комплексність, планомірність, інформаційна забезпеченість).

  1. Опишіть основні принципи формування інноваційної політики.

(Переважання стратегічної спрямованості. Інноваційну діяльність слід планувати в межах обраної стратегії, а реалізація інновацій повинна забезпечувати досягнення стратегічних цілей. Орієнтація на потреби ринку. Розроблення і впровадження інновацій буде доцільним за умови, що вони внесуть у товар чи послугу те, що вигідно відрізнятиме його від аналогічних товарів конкурентів, тобто створять йому конкурентні переваги. Цілеспрямованість. Будь-які інноваційні зміни на підприємстві слід здійснювати з певною метою, яку визначає вище керівництво як бажану модель стану підприємства у майбутньому, можливість досягнення якої оцінюється з урахуванням різних внутрішніх чинників і чинників зовнішнього середовища. Комплексність. Вказує на необхідність залучення у процес розроблення інновацій усіх внутрішніх елементів підприємства. Планомірність. Планування інновації має відбуватися з урахуванням цільових завдань різних інновацій, відмінностей у стадіях створення та впровадження інновацій, відмінностей залучення у ці процеси різних служб підприємства. Інформаційна забезпеченість. Передбачає формування інноваційної політики з врахуванням сучасних досягнень НТП і тенденцій розвитку науки і техніки у відповідній галузі) .

  1. Що таке інноваційна стратегія?

(довгострокова модель розвитку організації, яка приймається для досягнення її стратегічних цілей і враховує обмеження внутрішнього та зовнішнього середовища; передбачає об’єднання цілей технічної політики і політики капіталовкладень та спрямована на впровадженні нових технологій і видів продукції).

  1. Назвіть типи інноваційної стратегії підприємства за класифікацією X. Фрімана.

(наступальна; захисна; імітаційна; залежна; традиційна; “за нагодою”).

  1. Опишіть основні типи інноваційної стратегії.

(Стратегія наступу. Вона передбачає стрімкий розвиток організації: збільшення масштабів виробництва, освоєння нових товарів і послуг, вихід на нові ринки збуту, завоювання міцних конкурентних переваг. Захисна стратегія. Вона спрямована на утримання позицій фірми на ринку і попередження банкрутства. Імітаційна інноваційна стратегія пов’язана з копіюванням технології виробництва продукції фірм-піонерів. Використання цієї стратегії, не дуже віддалене в часі від першого використання базової інновації, як правило, пов’язане з придбанням ліцензії на виробництво такого продукту. Залежна інноваційна стратегія визначається тим, що характер технологічних змін на підприємстві залежить від політики інших фірм, які виступають як основні в коопераційних технологічних зв’язках. Традиційна інноваційна стратегія означає відсутність технологічних змін на підприємстві. Інноваційна стратегія “за нагодою” пов’язана з використанням інформації і можливостей, які виникають у зовнішньому середовищі підприємства. Характерною рисою цієї стратегії є відсутність власної науково-технічної діяльності. Такий тип поведінки ще називають “стратегією ніші”, оскільки перевага полягає в знаходженні особливої ніші на існуючих ринках товарів і послуг, яка має споживача з нетиповими, але значно різноманітними потребами).

  1. Вкажіть головні завдання на вирішенні яких базується розроблення інноваційних стратегій на підприємстві.

(розроблення стратегічних цілей; оцінювання можливостей і ресурсів підприємства для їхньої реалізації; аналіз тенденцій у маркетинговій діяльності й у науково-технічній сфері; визначення інноваційних стратегій з вибором альтернатив; підготовка детальних оперативних планів, програм, проектів і бюджетів; оцінювання діяльності підприємства з урахуванням установлених цілей і планів).

  1. Опишіть порядок розроблення інноваційної політики.

(Стратегічний діагноз Стратегічний аналіз Формування стратегії  Оцінка програм  Реалізація стратегії  Стратегічний контроль).

  1. Вкажіть найхарактерніші невдачі стратегічних заходів.

(нереальні планові завдання; неправильна оцінка ресурсів; відсутність зобов’язань керівного складу щодо реалізації стратегії).

  1. Що відносять до об’єктивно необхідних компонентів технології розроблення інноваційної політики?

(Параметри рішення загальні характеристики стану системи, що потребують урахування при виборі рішення. Розрізняють екзогенні (зовнішні) та ендогенні (внутрішні) параметри рішення. Альтернативи рішення це можливості продовження політики підприємництва, з яких особа, що приймає рішення, може в даній ситуації зробити вибір. Цільова настанова. Визначає, яку альтернативу рішення з множини реально здійсненних, варто вибрати і “пустити в діло”.).