Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терміни і формули планирование.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

27. Обігові кошти під-тва

– це фінансові джерела, що формують загальну величину предметів праці в їх вартісній формі.

28. Нормативи оборотних коштів.

Передбачають встановлення норм і нормативів обігових коштів.

А саме по елементах : сировина і матеріали; допоміжні матеріали; запасні частини; тара; МШП; паливо; незавершене в-во та ін. Норма обігових коштів виражається в кількості днів запасу, а норматив у вартісному значенні. Розрахунок ведеться по елементам структури обігових коштів.

29. Фонди обігу.

Фонди обігу — це частина засобів виробництва, яка не бере участі у виробничих циклах, але авансується підприємством на створення засобів оборотних фондів: матеріалів, сировини, деталей, палива та ін. У цьому полягає основна схожість й відмінність між оборотними фондами та фондами обігу.

Таким чином, оборотні фонди виражаються в обслуговуванні сфери виробництва, а фонди обігу — в обслуговуванні сфери обігу.

30. Оборотні виробничі фонди.

Оборотні виробничі фонди — це частина виробничих фондів, які повністю споживаються в кожному виробничому циклі, при цьому переносять усю свою вартість на створювану продукцію і змінюють свою натуральну форму. Речовим змістом оборотних фондів є предмети праці, які в процесі виробництва перетворюються в готову продукцію, становлячи її матеріальну основу, або сприяють її створенню.

Оборотні фонди перебувають у постійному русі (обороті), починаючи від надходження предметів праці на склад підприємства до отримання готової продукції та переходу її у сферу обігу (реалізації). У плановій та обліковій практиці оборотні фонди поділяють на:

а)виробничі запаси;

б)незавершене виробництво і напівфабрикати власного виготовлення;

в)витрати майбутніх періодів.

31. Бізнес-план підприємства -документ, котрий розкриває всі сторони будь-якого запроектованого комерційного заходу. Він дозволяє передбачати не лише всі заходи для реалізації нової ідеї, а й визначити необхідне фінансове забезпечення та можливість одержання доходу (прибутку).

32. Економічна ефективність - це вид ефективності, що характеризує результативність діяльності економічних систем (підприємств, територій, національної економіки).

33. Економічний ефект - виражений у вартісній формі результат будь-яких дій .

34. Експлуатаційні витрати - це поточні витрати підприємства на обслуговування виробництва продукції. Вони складаються з наступних статей: витрати на працю; амортизаційні відрахування; оплата електроенергії; витрати на матеріали і запасні частини; витрати на інші виробничі і адміністративний - господарські витрати.

35. Капітальні витрати - це витрати на придбання довгострокових активів, які функціонують протягом тривалого періоду, з поступовою амортизацією ціни. До капітальних витрат звичайно відносять початкову вартість будівель та споруд); вартість нових видів машин та механізмів; придбання обладнання та приладів (крім малокоштовних та швидкозношувальних); вартість придбаних нематеріальних активів, що належать до поступового списання і т. д.Отримано з http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D1%96%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96_%D0%B2%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8

36. Термін окупності капітальних витрат період часу, впродовж якого додаткові капітальні вкладення окупляться зниженням собівартості продукції, що випускається.

1.,2 Виробнича програма та виробнича потужність у натуральному та вартісному вимірі

- натуральний вимір ВП= (Кр*Д*Тзм*nзм)/tпл., де Кр – кількість робітників, Д – кількість днів, Тзм – тривалість зміни, nзм – кількість змін, tпл.- планова норма часу.

2. вартісний вимір ВП = ВП нат * НВ, де НВ – норма виробітку

3. Коефіцієнт використання виробничої потужності

= Випуск / Виробничу потужність

4. Валова продукція

= ТП + НВ п.п. – НВ к.п.

5. Товарна продукція

= Вн.о. * Цопт* Кс, де Вн.о. – обсяг продажу в натуральному вимірі, Копт – ціна оптова, Кс- коефіцієнт сортності

6.Реалізована продукція

= ГП п.п. + ТП – ГП к.п.

7. Коефіцієнт сортності

- обсяг виробництва;

- ціна продукції і відповідно продукції 1-го сорту.

8.Економія по матеріалам

= Nм1* Цм1 – Nм2* Цм2, де Nм1, Nм2 – норма витрат матеріальних ресурсів відповідно до і після впровадження заходів, Цм1, Цм2 – ціна одиниці матеріальних ресурсів до і після запровадження заходів.

9.Економія по з/п

= (ρ1 – ρ2)*(1+Д/100)*(1+Н/100), ρ= Тст*Ктар*N/3600, де ρ1,2 – розцінки до і після впровадження заходів, Д – додаткова з/п, Н – нарахування на з/п, Тст- тарифна ставка І розряду, Ктар – тарифний коефіцієнт, N - трудомісткість операції

10.Економія по умовно – постійним витратам

= γ1*φ – (γ1* φ*100/100 + В),

де γ1 – умовна постійні витрати на одиницю виробу до впровадження заходів, φ – питома вага витрат часу на певній ділянці виробництва в загальних витратах часу, В – приріст випуску продукції

11.Експлуатаційні витрати на з/п робітникам – ремонтникам

= ((ЗПсер* nзм* Ку.о.1,2)/Но)*(1+Н/100)*Км1,2, де Ку.о1,2 – коефіцієнт переведення обладнання в умовні одиниці до впровадження та після, Н – нарахування на з/п, Км – кількість машин до і після впровадження

12.Експлуатаційні витрати на електроенергію

= М1,2*Тзм* nзм* Др*(Кз1,2/η)* В1квт,

де М1,2- потужність двигуна до і після впровадження, Др. – кількість робочих днів, Кз1,2 – коефіцієнт завантаження обладнання до і після впровадження, В1квт – вартість 1квт в годину

13.Експлуатаційні витрати на амортизацію

= (КВ1,2*Na)/100, де КВ1,2 – капітальні витрати до і після впровадження, Na – норма амортизації

14.Експлуатаційні витрати на запасні частини та мастильні матеріали = (КВ1,2* Nз)/100, де КВ1,2 – капітальні витрати до і після впровадження, Nз – норма запасних частин та мастильних матеріалів

15. Економія від зниження собівартості

= Есум - В, де Есум – економія сумарна, В - приріст випуску продукції

16.Річний економічний ефект

= Ес/в – Ен(0,15)* КВ, де Ес/в – економія від зниження собівартості, Ен – нормативний коефіцієнт ефективності, КВ – зміна капітальних витрат

17.Термін окупності матеріальних витрат

= КВ/ Ес/в, де Ес/в – економія від зниження собівартості, КВ – зміна капітальних витрат

18. Коефіцієнт ефективності капітальних витрат

- нових

Кнов=(Ес+∆П∆ВП+∆П∆як)/КВ2;

- додаткових

Кдод=(Ес+∆П∆ВП+∆П∆як)/(КВ2- КВ121).

Де:

Ес – економія від зниження собівартості продукції,

∆П∆ВП – зміна прибутку за рахунок зміни випуску продукції,

∆П∆як – збільшення прибутку за рахунок підвищення якості продукції,

КВ2, КВ1 – капітальні витрати після і до впровадження заходу, грн.

А2, А1 – річний випуск продукції після і до впровадження заходів, одиниць.