Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
потенціал.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

11. Умови діяльності, зовнішнє та внутрішнє середовище підприємства

Фірма як економічна організація є відкритою соціотехнічною системою, тому, по-перше, вона залежить від зовнішнього середовища та взаємодіє з ним, по-друге, фірма має внутрішнє середовище, яке можна зобразити як сукупність двох основних компонентів — технології і людей.

Зовнішнє середовище фірми — це чинники й умови, що перебувають поза фірмою та існують незалежно від неї, але впливають або можуть впливати на її функціонування. Загальною рисою факторів зовнішнього середовища є не контрольованість їх з боку фірми, оскільки вони не залежать від неї. Залежно від характеру впливу — прямого або непрямого — елементи зовнішнього середовища фірми можна поділити на дві групи. Перша група — макросередовище фірми — елементи зовнішнього середовища, що не контролюються фірмою і здійснюють непрямий, опосередкований вплив на її ефективність: економічні, соціальні, політичні, правові, науково-технічні, культурні, демографічні, природні, міжнародні чинники та умови підприємницької діяльності в країні.

Друга група чинників зовнішнього середовища фірми — це її мікросередовище, тобто чинники, що не контролюються фірмою і безпосередньо впливають на ЇЇ функціонування: постачальники, клієнти, конкуренти, посередники, так звані контактні аудиторії — заклади ринкової, суспільної, державної інфраструктури, з якими контактує фірма (банки, біржі, засоби масової інформації, суспільні організації, державні органи та ін.). Саме чинники мікросередовища є своєрідним провідником впливу на фірму факторів макросередовища.

До зовнішнього середовища фірми належить інституційне середовище, яке, є сукупністю основоположних політичних, соціальних та юридичних правил, що утворюють базис для виробництва, обміну та розподілу.

Внутрішнє середовище фірми являє собою сукупність чинників, що створюються і контролюються фірмою. Складові внутрішнього середовища фірми безпосередньо впливають на її ефективність: стратегії, цілі, завдання, структура, технологія, персонал, організаційна культура.

Зовнішнє та внутрішнє середовище фірми тісно взаємопов'язані: з одного боку, фірма створює внутрішнє середовище під впливом та на базі врахування факторів зовнішнього середовища, з другого — фірма адаптується до зовнішнього середовища за допомогою чинників внутрішнього середовища.

12.Сутнісна характеристика потенціалу підприємства.

Основний зміст поняття «Потенц п-ства» полягає в інтегральному відображенні можливостей п-ства як екон с-ми трансформувати вхідні ресурси за допом п-цьких можливостей персоналу, можливостей техніки та технології в економ блага. Таким чином максимально задовольн корпоративні та сусп. інтереси.

Осн характерні РИСИ потенціалу п-ства: 1. Потенц п-ства хар-ється або визначається його реал можливостями (як реалізованими, так і нереаліз з певних причин) в будь-якій сфері екон діяльності; 2. Потенц п-ства хар-ється певним обсягом ресурсів як залучених, так і підготовлених до викор.; 3. Потенц п-ства визначається навичками різних категорій персоналу, їх рівнем і підготовкою; 4. Рівень і результат реалізації потенціалу п-ства визнач формою п-цтва і організац структурою п-ства яка відповідає формі п-цтва.

Потенц п-ства - це складна динамічна с-ма, яка має свої закономірності розвитку, від чого залежить ефективність та якість зростання галузей економіки, та економіки вцілому.

Основні ВЛАСТИВОСТІ потенц п-ства як екон с-ми: 1) Складність: економ с-ма визначається наявністю вел к-сті елементів, неоднорідністю цих елементів; хар-ється різнохарактерними та ієрархічними зв’язками між ними. Так потенціал п-ства включає: *виробнич потенціал; *фін; *інвестиц; *маркетинговий; *трудовий; *логістичний; *інновац. та ін. 2) Цілісність: всі елементи представляють єдине ціле, властивості с-ми проявляються лише при взаємодії цих елем; 3) Унікальність: с-ма має у визнач час притаманні тільки їй ресурсні та організ можливості; 4) Граничність: елементи с-ми мають граничний хар-тер, і це обумовлює її форму; 5) Адаптивність(гнучкість): передбач адаптацію параметрів с-ми до умов, які змінюються.