Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
международка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Порядок проведення семінарських (практичних) занять для студентів денної і вечірньої форм навчання

Плани проведення семінарських (практичних) занять, а також методичні вказівки до виконання навчальних аудиторних завдань наведено в навчально-методичному посібнику для самостійного вивчення дисципліни – Міжнародна економіка: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / А.М.Поручник, Я.М.Столярчук, О.Д.Павловська та ін. – К.: КНЕУ, 2005.

Систематичність та активність роботи студента протягом семестру оцінюється за максимальною оцінкою 30 балів із 50, якими оцінюється вся робота, винесена на поточний контроль.

Шкала оцінювання відповідей на семінарських заняттях становить: 0-3 балів за кожне семінарське заняття (0 балів оцінка «незадовільно»; 1 бал – оцінка «задовільно»; 2 бали – оцінка «добре»; 3 бали – оцінка «відмінно»).

Максимальна кількість балів, яку може набрати студент протягом семестру на семінарах (30 балів), розраховується на підставі реальної кількості занять, відведених згідно з навчальними планами на даний вид робіт (8 семінарів), за виключенням останнього семінарського занять для проведення модульної контрольної роботи:

  • сім семінарських занять максимально по 3 бали (21 бал). Вона базується на оцінюванні активності та рівня знань студентів при обговоренні питань, винесених на семінарські заняття, у тому числі розв’язанні розрахункових завдань, участі у ділових іграх тощо;

  • інші 9 (від 0 до 3) балів студенти отримують на семінарських заняттях за виконання різної складності завдань, що пропонуються для виконання студентам, та різного переліку компетенцій, які повинні сформуватися у студентів під час даного виду занять, зокрема, робота в групі або групах, що передбачає обговорення проблемного питання, обговорення кейсу, ситуаційної вправи, презентації- тощо.

Виконання індивідуальних (обов’язкових і вибіркових) завдань студентами денної і вечірньої форм навчання Виконання завдання аналітичного характеру

Завдання аналітичного характеру виконується за обраною студентами денної і вечірньої форм навчання тематикою. Тема аналітичного завдання не повинна повторюватися у студентів однієї групи. Інформаційною базою для підготовки студентами навчального завдання аналітичного характеру є статистичні матеріали у вигляді таблиць, перелік яких формується в рамках певних тематичних блоків.

Статистичні матеріали для виконання даного завдання знаходяться у викладача і видаються студентам за варіантами відповідно до їх порядкового номера у журналі поточної успішності.

Виконання завдання дослідницького характеру потребує використання інформаційно-довідкових матеріалів:

  • аналітичних звітів міжнародних фінансово-економічних організацій таких, як МФВ, Світовий банк, різноманітних організацій системи ООН тощо;

  • статей загальновідомих західних і вітчизняних науковців, які аналізують зміст, поняття та основні категорії поставленої перед студентом проблематики;

  • статистичних даних авторитетних дослідницьких центрів та міжнародних статистичних баз даних: інформаційної бази СБ, Heritage Foundation, Центру міжнародної конкурентоспроможності, Міжнародного економічного форуму та інших.

Студент повинен проаналізувати дані з інформаційно-довідкових матеріалів в динаміці не менше ніж за 5 років за допомогою статистичних показників, серед яких повинні бути абсолютні, відносні (темп росту, приросту, індекси), середні величини, показники варіації тощо. На підставі аналізу статистичних даних студент повинен виявити тенденції і встановити їх причини. Результати досліджень повинні бути представлені у вигляді нових таблиць, діаграм, графіків, що є обов’язковою вимогою до виконання завдання. Висновки, зроблені за результатами дослідження, повинні супроводжуватися посиланнями на таблиці, на підставі яких вони робляться. Обсяг роботи з виконання завдань дослідницького характеру не повинен перевищувати 5-7 сторінок (без врахування базових статистичних таблиць).

Оцінювання виконання студентами аналітичного завдання здійснюється за системою критеріїв:

Критерії

Максимальна кількість балів

Денна форма навчання

Вечірня форма навчання

Дотримання вимог до оформлення завдання

0,5

0,5

Адекватність виявлених тенденцій статистичним даним

1

1

Повнота розкриття теми дослідження (змістовності аналізу)

1

1

Повнота використання статистичного та аналітичного інструментарію

1

1

Обґрунтованість зроблених висновків

0,5

0,5

Всього

4

4