Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз сус-воt Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Державні символи пмр

Кожна держава має свої розпізнавальні знаки—державні символи, до яких належать герб, прапор, гімн. Знати і розуміти їх значення — обов'язок кожного громадянина.

Державний герб — це емблема держави, що зображується на знаках, прапорах, державних офіційних документах, грошових знаках.

Державний гімн — це урочистий музичний твір, схвалений як символ державної єдності.

Державний прапор — закріплене до держака полотнище визначеного кольору (чи кількох кольорів) з зображеними на ньому емблемами чи знаками.

Держанні символи ПMP проголошують ідею історичних цінностей, на які орієнтується держана.

Держнниий герб

Державний герб Придністровської Молдавської Республіки являє собою зображення схрещених серна і молота, що символізує єдність робітників та селян, а в променях сонця, яке сходить над Дністром, обрамлених по колу гірляндою з колосся, качанів з кукурудзи, фруктів, виноградних грон та лоз, листя, перев'язаних червоною стрічкою з надписами на ній трьома мовами:

  • з правої сторони — «Приднестровская Молдавская Республика»;

  • з лівої сторони — «Придністровська Молдавська Республіка»;

  • у центрі — «Република Молдовеняска Нистрянз».

У верхній частині між сполученими кінцями гірлянди зображена п'ятикутна зірка з золотистими межами; зображення серпа і молота, сонця та його променів золотистого кольору; колосся темно-оранжеві; качани кукурудзи світло-оранжеві; її листя темно-жовте. Фрукти оранжевого кольору з рожевим відтінком, середня грона винограду синього, а бокові — янтарного кольору. Стилізована стрічка Дністра з білою хвилястою лінією в середині по всій довжині. Контур елементів — коричневий. Зображення Державного герба ПМР розміщається:

а) на фасадах будівель органів державної влади, а також в робочих кабінетах керівників цих органів; місцевих Рад народних депутатів та державної адміністрації; на будівлях дипломатичних представництв та консульських закладів ПМР;

б) в залах, де проводиться сесія, засідання органів державної влади, а також в приміщеннях урочистої реєстрації народжень та шлюбів;

в)на печатках і бланках документів органів державної влади та управління, місцевих Рад народних депутатів, державних адміністрацій, державних нотаріальних контор;

г)на офіційних друкованих видавництвах Верховної Ради, Президента та Уряду ПМР;

д) на покажчиках кордонів ПМР при в'їзді в ПМР;

е) на грошових знаках ПМР.

Законодавством ПМР можуть передбачатися і інші випадки обов'язкового розміщення Державного герба ПМР.

Державний прапор пмр

Держанний прапор ПМР являє собою прямокутне полотнище червоного кольору. Посередині полотниища кожної сторони на всю довжину розташована смуга зеленого кольору. В лівому кутку верхньої частини смуги червоного кольору розташовується основний елемент герба ПМР — серп і молот золотистого кольору з червоною п'ятикутною зіркою, обрамленою смугою золотистого кольору. Зелена смуга складає 1/4 ширини Державного прапору. Відношення ширини прапору до його довжини — 1/2. Серп і молот вписуються в умовний квадрат, сторона якого дорівнює 1/5 ширини Державного прапору. Гострий кінець серпа знаходиться посередині верхньої сторони квадрата, держак серпа і молота впирається в нижні кути квадрата.

П'ятикутна зірка вписується в умовне коло діаметром в 1/10 ширини Державного прапору.

Відстань вертикальної осі зірки, серпа і молота від держака дорівнює 1/4 ширини Державного прапору.

Державний прапор ПМР піднімається на резиденції Президента ПМР, на будівлях органів державної влади, державних адміністрацій, місцевих Рад народних депутатів.

Державний прапор встановлюється в залах засідань державної влади.

На будівлях офіційних представництв ПМР за кордоном Державний прапор ПМР піднімається згідно з нормами міжнародного права, правилами дипломатичного протоколу і традиціями країни перебування.

Державний гімн виконується при вступі на посаду Президента ПMP, при відкритії та закритті засідань Верховної Ради, під час офіційних церемоній підйому Державного прапору та інших офіційних церемоній; під час церемонії зустрічі та проводів осіб, які відвідують ПMP з офіційними візитами. Державний гімн може виконуватися при відкритті урочистих зборів, присвячених державним святам; під час інших урочистих заходів.

Державний гімн транслюється державними телевізійними та радіомовними компаніями: щодня — перед початком та закінченням радіомовлення, в Новорічну ніч — о 24 годині за місцевим часом.

При офіційному виконанні Державного гімну присутні вислуховують його стоячи, чоловіки — без головних уборів. У випадку якщо виконання гімну супроводжується підняттям Державного прапору, присутні повертаються до нього обличчям.

Наруга над державними символами кваліфікується як кримінальний злочин. Неповажне ставлення до них (наприклад, нанесення цинічних надписів чи малюнків, зірвання прапору чи герба і т.п.) посягає на авторитет і гідність нашої держави. Відповідальність за це несуть громадяни, що досягли 16 років. За неповнолітніх кримінальну відповідальність несуть їх батьки.

Білет № 6

ПИТАННЯ 1. Особливості міжособистісних стосунків.

Міжособистісні відносини - це відносини між двома і більше окремими індивидами.

Типи міжособистісних взаємодій:

- між двома індивидами (чоловік і дружина, вчитель і учень, два товариша)

- між трьома індивідами (батько, мати, дитина)

- між чотирма і більше людьми (співак і його слухачі)

- між багатьма і багатьма людьми ( між членами неорганізованої юрби).

Формальні міжособистісні відносини: - переговори про прийом на роботу, - бесіда директора з батьками учня - відносини між посадовими особами в службовий час - призначення ділової зустрічі по телефону

Неформальні міжособові відносини: - вечірка друзів, - поїздка з приятелями на пікнік ; - туристичний похід, - знайомство з сусідом - бесіда з приятелем по телефону.

Міжособистісні відносини можна охарактеризувати як взаємодія, взаєморозуміння та взаємоприняття людей. Міжособистісні стосунки можливі як серед великих груп людей (нації, класи, стани), так і серед малих груп людей (сім’я, колектив, група).

Відносини бувають ділові (офіційні) й особисті (приятелювання, товариство, дружба, любов).

У міжособистісних відносинах іноді вникають конфлікти. Конфлікт - зіткнення протилежних цілей, інтересів, серйозна суперечність, суперечка. Щоб розв'язати конфлікт, необхідно визначити мотив, який його викликав. Від вибору подальшої стратегії і способів дії залежить підсумок конфлікту. Його позитивне вирішення - консенсус. Консенсус - згода, взаємна угода з якого-небудь питання. Причини міжособистісних конфліктів: - невміння стримати гнів, роздратування, ревнощі, злість, образу і т.п.

- Негативні почуття: заздрість, корисливість і т.п.

- Вікові - через різних уявлення з принципових питань

- через різні ціннісні орієнтації в сучасному житті

- через невихованості, безтактності, взаємної неповаги

- по «ефекту зараження» (від одного до іншого)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]