Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на еколог.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

111. Особливості правосуб’єктності користувачів об’єктів росл.Світу

Відп. до ст.3 ЗУ «Про росл.світ» об'єкти росл. світу - дикорослі та інші не с/г призначення судинні рослини, мохоподібні, водорості, лишайники, а також гриби на всіх стадіях розвитку та утворені ними природні угруповання.

Під час здійснення діяльності, яка впливає на стан охорони, використання та відтворення росл. світу, необхідно дотрим. таких основних вимог:

збереження природної просторової, видової, популяційної та ценотичної різноманітності об'єктів росл. світу; збереження умов місцезростання дикорослих рослин і природних рослинних угруповань; науково обгрунтованого, невиснажливого використання природних рослинних ресурсів; здійснення заходів щодо запобіг. негат. впливу госп. діяльності на рослинний світ; охорони об'єктів росл. світу від пожеж, захист від шкідників і хвороб; здійснення заходів щодо відтвор. об'єктів росл. світу; регулювання поширення та чисельності дикорослих рослин і використання їх запасів з врахуванням інтересів охорони здоров'я населення.

Відп. до Закону «Про росл. світ» використання при­родних росл. ресурсів здійснюється в порядку загального або спеціального використання (форми використання).

Див. поперед. пит.

Не потребують дозволу на спец. використання прир. росл. ресурсів: власники зем. ділянок, на яких знаход. об'єкти росл. світу, крім тих, що занесені до Червоної книги У та Зеленої книги У; користувачі (в тому числі орендарі) земельних ділянок, які їм надано для цільового призначення (ведення сел. (фермерського) господарства, особистого підсобного госп-ва, колективного садівництва, городництва, сінокосіння, випасання худоби), за винятком використання ними дикорослих судинних рослин, мохоподібних, водоростей, лишайників, а також грибів, види яких занесені до Червоної книги У, та природних росл. угруповань, занесених до Зеленої книги У.

Від збору за спец. використ. прир. росл. ресурсів звільняються:

науково-дослідні установи, навчальні та освітні заклади, що проводять наукові дослідження об'єктів рослинного світу з метою їх охорони, невиснажливого використання та відтворення, за винятком використання ними дикорослих судинних рослин, мохоподібних, водоростей, лишайників, а також грибів, види яких занесені до Червоної книги України, та природних рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України;

власники земельних ділянок;

користувачі (в тому числі орендарі) земельних ділянок, за винятком використання ними дикорослих судинних рослин, мохоподібних, водоростей, лишайників, а також грибів, види яких занесені до Червоної книги України, та природних рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України, для задоволення природними рослинними ресурсами власних потреб без права їх реалізації.

112. Управління в сфері використання об’єктів росл. Світу

Державне управління у сфері охорони та використ. рослин. світу здійснюють КМУ, РМ АРК, місцеві органи виконавчої влади та ОМС, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у галузі охорони НПС та інші центральні органи виконавчої влади відповідно до їх компетенції.

Відповідно до ЗУ «Про КМУ» КМУ повинен забезпечува­ти: розроблення і здійснення заходів щодо створення матеріально-технічної бази та інших умов, необхідних для розвитку рекреаційного господарства; проведення держ. політики у сфері охорони при­роди, екологічної безпеки та природокористування; розроблення та виконання держ. і міждерж. екол. програм (в тому числі програм охорони рослинного світу); здійснювати в межах своїх повноважень державне управління у сфері охорони та раціонального використання рослинного світу, інших природних ресурсів; прийма­ти рішення про обмеження, тимчасову заборону (зупинення) або припинення діяльності П.,У.,О. незалеж­но від форм власності у разі порушення ними зак-тва про охорону НПС та зак-ва про рослинний світ; координувати діяльність органів виконавчої вла­ди, ОМС, П.,У.,О., пов'язану з охороною НПС (в тому числі й росл. світу), виконанням держ., регіональних і міждержавних програм у сфері використ. та охоро­ни росл. світу.

РМ АРК відп. до ст. 18 ЗУ «Про охорону НПС» здійснює реалізацію зак-тва про охорону довкілля, в тому числі і про охорону рослинного світу; організовує розробку програм у сфері використання та охорони рослинного світу; затверджує за по­данням органів спец. уповноваж. центр. органу ви­к. влади з питань охорони НПС для П., У.,О. ліміти використання росл. світу, за винятком об'єктів рослинного світу загальнодер­ж. значення; організовує проведення держ. екологічної ек­спертизи об'єктів, що створюються або функціонують на території АРК і які можуть негативно впливати на стан росл. світу.

Місцеві державні адміністрації та ОМС діють в межах, визначених законами У «Про охорону НПС», «Про МДА», «Про МС в Укр» та іншими за­конодавч. і нормат. актами, які визначають їх компетенцію в сфері забезпеч. охорони та використ. рослинного світу.

Спеціально уповноваженим центр. органом викон. влади у галузі охорони НПС є Мін. охорони НПС У., положення про яке затверджено Указом ПУ від 27 грудня 2005 року.

Зазначене Міністерство відповідно до зак-тва забезпечує розроблення і виконання державних програм раціонального викорис­тання, відтворення та охорони рослинного світу, сприяє розробленню регіональних програм з цього питання; реалізує єдину науково-технічну політику в сфері раціонального використання, відтворення та охорони рослинного світу, формування, збереження та використан­ня екологічної мережі; забезпечує ведення держ. кадастру рос­линного світу; встановлює ліміти та квоти на спеціальне використан­ня росл. світу; забезпечує в межах своїх повноважень збережен­ня ландшафтного та біологічного різноманіття, формування нац. екологічної мережі; здійснює держ. контроль за до­держ. правил, нормативів, норм, лімітів, квот, умов дозволів у сфері використ. та ох. росл. світу; бере участь у прове­денні робіт із стандартизації, сертифікації, акредитації, метрологічно­го забезпечення у сфері викор. та ох. росл.світу.

До компетенції місцевих органів Мін. ох. НПС належить: держ.контроль за станом охорони, утримання і використання об'єктів рослинного світу, вжиття заходів щодо розвитку зеленого госп-ва в насел. пунктах; погодження матеріалів для отримання дозволу на виділення земельних озеленених ділянок під нове будівництво, ремонт будівель і споруд відповідно до вимог зем. зак-тва; погодження матеріалів для отримання дозволу на вирубку дерев та чагарників, пов'язану з доглядом за зеленими насадженнями, відведенням діля­нок під нове будівництво, реконструкцію тощо; подання позовів про відшкод. збитків і втрат, заподіяних знищенням та пошкоджен­ням об'єктів росл. світу; вибіркова перевірка зведених статис­тичних звітів підприємств щодо створення нових та утримання існу­ючих зелених насаджень; контроль за веденням обліку площ зелених насаджень; вирішення ін. питань у галузі ох. і використ. росл. світу України.

Здійснення управління в сфері лісокорист. та охорони ліс. ресурсів (як складової об'єктів росл.світу загальнодер. значення покладено на Державний комітет ліс. госп-ва Укр. Його осн. завданнями є: забезпечення реалізації держ. політики у сфері ліс. Госп-тва, а також охорони, захисту, раціон. використання і відтворення ліс. ресурсів, підвищення ефективності ліс. Госп-тва; зд. держ. управління, регулювання та контролю у сфері ліс. Госп-а; розроблення і організація виконання загальнодерж., міждерж. і регіон. програм у сфері захисту, підвищення продуктивності, раціон. Використ. і відтворення лісів, а також участь у розробленні та виконанні таких програм.

Велике значення в управлінській діяльності щодо охорони та використ. росл. світу належить громадянам та їх об'єднан­ням. Громадяни та їх об'єднання відповідно до ЗУ «Про рослин. світ» мають право брати участь у розгляді централ. органами викона. влади, Радою міністрів АРК, місц. органа­ми виконавчої влади та ОМС питань, пов'язаних з охороною та викор. рослинного світу, сприяти цим органам у здійсненні заходів щодо ох., невиснажливого ви­корист. та відтвор. об'єктів рослинного світу, а також ініціювати відповідні заходи.

Громадський контроль у галузі охорони рослинного світу здійсню­ють громадські інспектори з охорони довкілля. Організація діяльності громадських інспекторів, порядок їх призначення, координація діяльності, права та обов'язки визначені наказом Міністерства екології та прир. ресурсів У від 27 лютого 2002 р. «Про затв. Полож. про громадських інспекторів з ох. довкілля».