Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на финансовое (все).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

18. Юридичні факти. Виникнення, зміна, припинення фін правовідносин.

Виникнення, зміни і припинення фін правовідносин можливі за наявності юр фактів - життєвих обставин, з якими правова норма пов’язує виникнення, зміну чи припинення правовідносин і які існують у реальному житті і не створюються нормою фін права, а тільки визнаються нею. Юр факти поділяються на дії та події.

Юридичний факт – 1) юр дії – обставини, які залежать від волі особи (правомірні, неправомірні – коли поведінка суб»єкта не відповідає приписам ф-пр.норм). Правомірні: юр акти- юр дія учасника фін правовідносин, спрямована на отримання прав.результату, юр вчинки – дія, що зумовлює прав.наслідки, пов'язані з фактом вольової дії, яка не залежить від бажання суб'єкта віднос. Юридичні факти у вигляді юридичних подій - це обставини, що не залежать від волі їх учасників, але тягнуть за собою виникнення, зміну або припинення фінансових правовідносин.

19. Види фінансових правовідносин.

За характером фінансово-правових норм, на яких ґрунтуються фін правовідносини: матеріальні й процесуальні. В матеріальних фін правовідносинах реалізються права та обов’язки суб’єктів щодо одержання, розподілу й використання визначених фін ресурсів, що виражені в конкретному розмірі чи певному виді доходів і видатків. Основний зміст суб’єктивних матеріальних фін прав і обов’язків полягає в можливості чи необхідності одержання, сплати, розподілу, перерозподілу, вилучення тощо цих конкретно визначених коштів.;

За тривалістю існування (дій) цих зв’язків розрізняють фінансові правовідносини періодичні, постійні та разові. До періодичних належать фінансові правовідносини, які мають певні тимчасові обмеження. ==Залежно від об’єкта розрізняють фінансові правовідносини з приводу мобілізації, розподілу та використання централізованих і децентралізованих фондів коштів. Такий поділ їх не тільки дає змогу виявити, у якій сфері реально діють норми фін права, а й із найбільшою повнотою розкрити специфіку об’єкта фін правовідносин, а також специфіку методів (способів і прийомів) здійснення фін діяльності дер-ви. ==Залежно від структури фін системи фін правовідносини поділяють на такі, що виникають і розвиваються: 1) з приводу мобілізації, розподілу і використання коштів бюджетів різних рівнів; 2) у сфері децентралізованих фін; 3) з приводу державного страхування; 4) у сферах банківського і державного кредитування. ==Розрізняють також фін правовідносини за їх змістом. Як юридичний зміст фін відносин, тобто права та обов’язки суб’єктів, так і фактичний — поведінка їх учасників мають певну специфіку, що виявляється залежно від того, в якому напрямку фін діяльності дер-ви вони виникають і розвиваються. Тому суб’єкти таких відносин наділені комплексом прав і обов’язків, пов’язаних з мобілізацією, розподілом (перерозподілом) та використанням фін ресурсів, зосереджених у централізованих і децентралізованих фондах.

20. Поняття і значення фінансового контролю, принципи здійснення.

Фінансовий контроль - одна із найважливіших функцій держ управління, контроль виступає засобом досягнення мети, а саме встановлення правопорядку і законності. ОЗНАКИ: - оперативність; - цілеспрямованість; - безпосередність; - обгрунтованість; - дієвість.

Завдання фін контролю: -перевірка своєчасності і повноти виконання фін зобов»язань перед д-вою; - перевірка виконання органами держ влади покладених на них завдань з формування, роподілу, виконання грошових фондів; - перевірка дотримання правильності здійснення фін операцій, зберігання коштів і матеріальних засобів; - перевірка правильності та ефективності використання публіч.грош.фондів; - запобігання порушенням законності у сфері фін.діяльності; - виявлення внутрішніх резервів виробництва, підвищення його ефективності.

Фінансова дисципліна – це чітке дотримання закріплених нормами права розпоряджень, що регулюють порядок фрормування, розподілу публічних фондів коштів. Об»єкт фін контролю не обмежується перевіркою грошових фондів, контроль поширюється не лише на фінанси, а й на пов»язані з ними господарські відносини.. Предмет фін контролю – первинні документи, що містять відомості про фін-господарську діяльність контролюючого суб. Фін контроль стосується всіх етапів фін діяльності, усіх фін-пр підгалузей та інститутів Особливої частини фін права.