Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС_Информатика.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Інформатика та обчислювальна техніка

Частина 1. Основні відомості

  1. Поняття інформації. Види інформації. Властивості інформації.

  2. Розвиток обчислювальної техніки. Покоління ЕОМ. Основні типи ПК.

  3. Растрова та векторна комп'ютерна графіка. Основні способи отримання растрових та векторних зображень.

  4. Система живлення комп’ютера. Правила техніки безпеки при роботі обчислювальною технікою.

  5. Область використання та основні характеристики пристроїв мультимедіа. Програмне забезпечення,

  6. Системи числення. Арифметичні операції в різних системах числення. Навести приклади.

  7. Логічні основи функціонування ЕОМ. (логічні операції, логічні елементи).

  8. Основні технології формування зображень на папері. Види принтерів. Інтерфейс підключення принтерів. Вибір принтера.

  9. Пристрої вводу та пристрої виводу інформації. Призначення, під′єднання, та налагодження в операційній системі (принтер, монітор, мишка, клавіатура)

  10. Призначення та основні характеристики модему. Типи модемів. Підключення до мережі Internet за допомогою модему.

  11. Принцип функціонування та характеристики основних типів моніторів. Призначення. Види моніторів. Ергономічні вимоги до моніторів, що використовуються в навчальних класах.

  12. Теоретичні основи та програмні засоби стиснення даних. Типи архівів. Основні операції в архіваторах (на прикладі WinRar).

  13. Пристрої, необхідні для отримання зображень в електронному вигляді (сканери, цифрові фотоапарати, графічні планшети та інше). Призначення. Основні характеристики.

  14. Комп’ютерні мережі. Основні стандарти та протоколи. Апаратне та програмне забезпечення, необхідне для створення локальної мережі в навчальному класі.

  15. Історія розвитку обчислювальної техніки. Обчислювальні машини для обробки аналогової та цифрової інформації.

  16. Види пам'яті ЕОМ. Основні стандарти та характеристики, способи установки та підключення.

  17. Основні поняття Інтернету: протоколи, адреса URL, HTML сторінка, гіпертекст. Побудова Web сторінки за допомогою Microsoft Word.

  18. Основні технології та стандарти підключення пристроїв до комп’ютерів. Організація передачі даних між двома комп’ютерами.

  19. Інтерфейси персонального комп’ютера. Основне призначення та характеристики.

  20. Основні послуги Інтернет (електрона пошта, чат, ICQ, конференції та інше).

  21. Операційні оболонки (файл менеджери). Основні характеристики операційних оболонок. Основні операції (на прикладі Far Manager або Total Commander).

  22. World Wide Web – гіпертекстова інформаційна система. Програми перегляду інформації в мережах (браузери). Пошук інформації..

  23. Оптичні пристрої збереження інформації (CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM, DVD-RW). Принцип запису інформації. Основні характеристики та стандарти. Програмне забезпечення для запису

  24. Аудисистема персонального комп’ютера.

  25. Растрова графіка (характеристики, основні елементи, особливості побудови зображень). Програмне забезпечення для створення та обробки растрових зображень. Навести приклад побудови растрового забраження в графічному редакторові MS Paint.

  26. Блоки живлення. Безперебійні блоки живлення, принципи роботи блока живлення та технічні параметри різних моделей. Апаратні засоби підвищення надійності роботи комп'ютера.

  27. Класифікація програмного забезпечення комп’ютера. Взаємодія апаратного та програмного забезпечення комп’ютера.

  28. Основні режими роботи в операційної системи Windows. Встановлення нового обладнання. Провести підключення нового обладнання та встановити його драйвер. (На прикладі встановлення модему).

  29. Принтери. Види принтерів. Типи принтерів, їх переваги та недоліки. Принцип дії принтерів та технічні параметри різних моделей. Способи підключення принтерів до системного блоку. Інсталяція принтера.

  30. Історичний розвиток операційних систем. Основні режими роботи операційних систем. Операційна система Linux та особливості роботи в ній користувача.

Частина 2. Програмування

  1. Робота з файлами у мовах програмування. Типи файлів. Запис та зчитування інформації у файлах. Навести приклад програми для роботи з файлами.

  2. Текстовий процесор. Найбільш поширені текстові процесори. Основні поняття та прийоми роботи. Режими відображення документів. Підготовка документу до друку. Навести приклади.

  3. Додаткові можливості роботи в текстовому процесорі. Використання редактора формул в складі Microsoft Word. Побудова діаграм. Навести приклади.

  4. Графіка у мовах програмування. Використання основних графічних примітивів. Побудова складних зображень. Навести приклад побудови складного зображення і пояснити структуру програми.

  5. Реляційні бази даних. База даних Access та її основні елементи. Навести приклади створення бази даних.

  6. Обробка символьних і рядкових величин у мовах програмування. Основні функції та процедури роботи з текстом. Навести приклад програми.

  7. Типи даних в мовах програмування. Складні типи даних. Використання масивів, їх опис і звернення до елементів. Пошук елементів, визначення їх кількості, вилучення, вставка та заміна елементів масиву. Навести приклад програми для обробки масиву будь-якого типу, що задовольняє певним умовам.

  8. Діаграма в електронних таблицях. Основні кроки побудови діаграми. Редагування діаграми. Навести приклади побудови діаграми.

  9. Поняття масиву, їх види. Прийоми вводу – виводу елементів масиву. Виконання основних дій (знаходження суми та добутку елементів масиву, найбільшого та найменшого елемента, впорядкування масиву, способи впорядкування). Написати програму для заміни найменшого елемента масиву нулем.

  10. Використання графічних об’єктів в документах Microsoft Word, їх типи. Створення та редагування малюнків, вставка зображень. Продемонструвати на прикладах.

  11. Складні типи даних. Поняття багатовимірного масиву. Обробка таблиць засобами програмування. Виконання дій з елементами рядків, стовпчиків. Написати програму знаходження суми діагональних елементів цілочисленної таблиці розміру (M x N).

  12. Запит в базі даних. Основні види запитів в базі даних Access. Навести приклад створення інформаційно - пошукової системи .

  13. Використання функції в електронних таблицях. Основні категорії функцій. Використання логічних функцій в таблицях. Навести приклади використання функцій різних категорій.

  14. Використання процедур в програмуванні, їх типи і способи запису. Поняття модульного програмування, локальні та глобальні змінні. Навести приклад програми з використанням процедур і функцій.

  15. Списки в електронних таблицях. Основні операції над списками. Обмін даними між списками та базою даних на прикладі роботи з БД Access.

  16. Основні поняття в електронних таблицях: комірки, листи, книга. Основні типи даних в електронних таблицях. Адресація даних в формулах. Навести приклади.

  17. Поняття мови програмування та середовища програмування. Історія розвитку. Структура програми, основні типи даних. Навести приклад програми з поясненням основних структурних елементів, продемонструвати і пояснити процес компіляції програми та її виконання.

  18. Поняття функції в мовах програмування. Визначення та область дії функцій. Приклади використання функцій.

  19. Алгоритми та їх властивості. Вимоги до побудови алгоритмів. Способи запису алгоритмів. Порядкова алгоритмічна нотація. Методика вивчення основ алгоритмізації в школі. Структура теми.

  20. Поняття циклу. Різновидності циклів. Циклічні оператори. Формат запису операторів. Навести приклад програми з використанням різних циклів.

  21. Проектування розгалужених обчислювальних процесів, їх алгоритми та реалізація в мовах програмування. Використання вкладених логічних операторів та логічних виразів. Навести приклад програми для реалізації алгоритму розгалуження.

  22. Оператори введення та виведення даних, оператор присвоєння. Формат запису операторів. Навести приклад алгоритму та написати діалогову програму з використанням операторів вводу та виводу.

  23. Основні прийоми відлагодження програм. Запуск, компіляція покрокове використання та тестування програм, перегляд значення змінних в ході покрокового виконання.

  24. Графічне зображення алгоритмів. Навести приклади розв’язання задач графічним способом.

  25. Інтерфейс системи програмування Borland Pascal (ABC Pascal). Призначення команд головного меню. Виконання основних операцій: збереження, відкриття та друк документів, відладка та запуск програм.

  26. Структура програми на мові Паскаль. Склад алфавіту, службові слова. Типи даних.

  27. Методи сортування масиву у мовах програмування. Навести приклади.

  28. Стандартне програмне забезпечення в операційній системі Windows та його призначення. Встановлення та видалення стандартних програм.

  29. Об’єктно орієнтоване програмування. Особливості побудови програм. Навести приклад розробок (Visual Basic, Delphi та інші).