Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
скф 3.10-2006.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Техніка ретуші

Для якісного виконання ретушорних робіт необхідно, щоб виконавець добре знав умовні знаки і мав необхідні навички в нанесенні ретушорної фарби на поверхню негатива. Як правило, ретушорну фарбу наносять на негатив із сторони світлочутливого шару рівним, тонким і щільним шаром і так, щоб на поверхні негатива не утворювалися горби і щоб фарба не закривала штрихи елементу карти, який виділяється. Нерівно і горбами нанесена фарба не забезпечує гарного контакту негатива й алюмінієвої пластини у процесі копіювання, що призводить до погрублення малюнка в цих місцях на друкарській формі, а інколи може викликати поломку негатива або скла копіювальної рами. В тих випадках, коли провести ретуш за допомогою пензля тієї чи іншої ділянки неможливо, так як при цьому замазуються інші ділянки, використовують м`яке пір'я, кінець якого попередньо відпускають на вогні. Прорізання затягнутих штрихів, а також нанесення нових штрихів здійснюють стальною, гостро відточеною граверною голкою.

Ретуш заливок здійснюють наступним шляхом: на блідому негативі (позитиві) чи блакитній копії спочатку виділяють площі під заливку ( шляхом обве-дення їх), а потім пензлем зафарбовують поверхню негатива (позитива), залишаючи відкритими приладочні мітки й ділянки під заливку.

РОЗЧЛЕНЮВАЛЬНА РЕТУШ

Застосовують при виданні топографічних карт і інших графічних документів в декілька кольорів у тих випадках, коли негативи виготовляються з одного оригіналу. На таких негативах усі штрихові елементи карти (К, Р, Г ) прозорі. При розчленювальній ретуші на кожному негативі залишають прозорим тільки той елемент карти, який буде друкуватися одним, будь яким кольором, а всі інші елементи замазуються ретушорною фарбою. Так, наприклад, залишають прозори-ми:

На негативі контура (для чорної фарби) - зарамочні підписи, зовнішні та внутрішні рамки, підписи географічних назв, цифри (за виключенням тих, що залишаються на негативах рельєфу і вод), населені пункти, дорожну мережу, переправи й лінії зв`язку, позамасштабні умовні знаки (фабрики, заводи, сараї і т. д.), контури і контурні умовні знаки;

на негативі вод (гідрографії) (для синьої фарби) - береги морів, озер і рік, річки та струмки, канали, солончаки, колодязі, відмітки урізів води, водопади, ізобати і їх підписи, цифри і знаки ширини й глибини рік;

на негативі рельєфу (для коричневої фарби) - горизонталі ї їх підписи, скелі, яри, промоїни, зсуви, прірви і відмітки їх, висот, піски, ями і т. д.

Техніка ретуші й інструменти, які застосовуються - ті ж.

Розчленювальна ретуш може бути:

  • повна;

  • скорочена;

Повна ретуш - полягає в тому, що з суміщеного видавничого оригіналу виготовляють стільки негативів, скільки на ньому міститься елементів карти, або готують один галоїдосрібний негатив, а з нього на безсрібних копіювальних шарах виготовляють декілька негативів для розчленування по елементам.

Розчленювальна ретуш. на відміну від технічної є складним і трудомістким процесом, який залежить від кількості елементів на негативі, а також від навантаження карти.

Приклад: Складна розчленювальна ретуш - ретуш горизонталей високогірного району, в якій є насичена гідрографія.

Існують схеми виконання розчленювальної ретуші.

ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА ПОВНОЇ РОЗЧЛЕНЮВАЛЬНОЇ РЕТУШІ

6 0 годин

К + Г + Р

К + Г + Р К + Г + Р К +Г + Р

ДІАПОЗИТИВИ

К Г Р

Недоліки :

  • дорогий

  • довгий

В наш час існує декілька методів скорочення ретушорних робіт при виданні карт із сумісних видавничих оригіналів.

Способи ретуші негативів скороченим шляхом:

  1. ретуш негативів скороченим шляхом;

  2. ретуш негативів маскуванням;

РЕТУШ НЕГАТИВІВ СКОРОЧЕНИМ ШЛЯХОМ

Сутність. Виготовляється один абрисний негатив. Потім його готують до ретушорних робіт нанесенням колоїдного шару в центрифузі чи способом поливу.

Склад колоїдного шару:

  • 50% спирт-ректифікат

  • 50% ефір

  • 2% розчин нітроплівки

Робочий негатив ретушують під контур, і з нього виготовляють друкарську форму (чи позитив) контуру. Після цього зображення з К на відретушованому негативі зафарбовують жиророзчинними фарбниками, а ретушорну фарбу змивають із поверхні негатива. В результаті на негативі залишається прозоре зображення Г і Р. Потім таким само чином ретушують негатив під Г і виготовляють друкарську форму (позитив) Г.

Після зафарбування прозорих елементів гідрографії і змивки ретушорної фарби на негативі залишається прозорим тільки один елемент карти - Р, який підлягає технічній ретуші, а потім виготовляють друкарську форму (або позитив) Р. Схема має наступний вигляд.

30 годин оригінал

К + Г + Р

негатив

Д

К + Г + Р К

Д

Г + Р Г

Д

Р Р

Перевага:

  • зменшення витрат на 15 - 20%

Недоліки:

  • збільшення виробничого циклу

  • ускладнення технологічного процесу (підготовчі роботи)

РЕТУШ НЕГАТИВІВ МАСКУВАННЯМ

Сутність. Два елементи карти (К і Г) ретушуються нормальним способом, а третій елемент (Р) розчленується механічним шляхом із допомогою маскуючого позитива, що містить елементи К і Г.

оригінал

К + Г + Р

негативи діапозитив

Змивка теплою во -

К + Г + Р К + Г + Р Р дою ретуші,

суміщення з діапоз.

діапозитиви К + Г

К Г

діапозитив

К + Г

НАРІЗКА КООРДИНАТНОЇ СІТКИ.

На видавничому оригіналі координатну сітку ,як правило, не викреслюють, а тільки вказують виходи її між внутрішньою й зовнішньою рамками карти. Координатну сітку нарізають після розчленювальної ретуші на негативі контуру за виходам; за своєю якістю вона не поступається викресленому, такий порядок нанесення координатної сітки значно спрощує процес ретуші (на негативах вод і рельєфу), тому, що в цьому випадку не доводиться замазувати сітку ретушорною фарбою і дозволяє друкувати продукцію більш високої якості.

Нарізку координатної сітки проводять граверною голкою або лезом безпечної бритви ("Нева"), закріпленим у тримачі, наступним чином. Негатив поміщають на ретушорний стіл фотошаром догори, поверх нього кладуть металеву лінійку, суміщаючи скошений край лінійки з виходами координатних ліній, і прорізають лінію у фотошарі. Через підписи населених пунктів координатну сітку не проводять.

КОРЕКТУРА РЕТУШІ.

Здійснюється спочатку виконавцем, а потім коректором. Коректор перевіряє вірність ретуші, проглядаючи як відретушовані негативи, так і редакційні відбитки - пробні відбитки з друкарських форм, виготовлених із відретушованих негативів, віддруковані червоною фарбою.