Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання з 21-30.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

30. Потреба як психологічне явище.

Потреба – почуття відчутне людиною у нестачі чого – небудь, Психологи кажуть, що людина відчуває потребу, коли вона відчуває фізіологічний чи психологічний недолік. Хоча конкретна особа в даний час свідомо не відчуває потребу, існують деякі потреби, які кожна людина може відчувати. (новий комп’ютер тощо). До цього часу немає конкретного поділу потреб. Однак більшість психологів класифікують потреби так : первинні та вторинні.

Первинні потреби – фізіологічні, і як правило вроджені. Вторинні потреби як правило психологічні. Первинні закладені генетично, а вторинні усвідомлюються з досвідом. Оскільки у кожної особистості досвід індивідуальний, вони відрізняються більше, ніж первинні.

Потреби неможливо спостерігати або виміряти. Їх можна визначити за манерою чи поведінкою людини. Психологи вважають, що потреба є мотивом до дії. Коли потреба відчувається людиною, вона пробуджує в ньому стан спрямованості. Спонукання є поведінковим проявом потреби і сконцентровано на досягненні мети. Цілі в цьому сенсі - це щось, що усвідомлюється як засіб задоволення потреби. Коли людина досягає такої мети, його потреба виявляється задоволеною, частково чи незадоволеною. Ступінь задоволення, отримана при досягненні поставленої мети, впливає на поведінку людини в подібних обставинах у майбутньому. У загальному випадку, люди прагнуть повторити ту поведінку, яка асоціюється у них з задоволенням потреби і уникати такого, яке асоціюється з недостатнім задоволенням (закон результату).