Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економічна теорія(конспект лекцій).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Еластичність попиту та її різновиди.

Нецінові чинники попиту(кількість покупців, ціни на сукупні товари, доходи споживачів)

Розрізняють поняття «зміна обсягу попиту» і «зміна у попиті».

Зміни обсягу попиту відбуваються через зміну ціни на товар і характеризується неціновими чинниками і визначають положення кривої попиту і зсуваючи її чи то ліворуч чи праворуч.

Еластичність попиту відображає взаємозв’язок між зміною ціни і обсягом проданого товару.

Найбільш прийнятною одиницею виміру попиту є відсоток. Цей показник дає можливість з’ясувати на скільки відсотків змінюється обсяг продажу товарі в результаті зміни ціни на певну одиницю товару на 1%.

Цінова еластичність попиту або так званий коефіцієнт еластичності обчислюють через співвідношення зміни обсягу продажу та зміни ціни на товар помноживши на 100%.

Типи еластичності попиту є наступні:

  • Попит є еластичним;

  • Нееластичним;

  • Попит майже еластичний;

  • Одинична еластичність попиту.

Види еластичності попиту.

Одинична еластичність. Якщо ціна зростає на 1% то обсяги продажу зменшуються на 1%, тобто це та ідеальна ситуація при якій ми можемо говорити про одиничну еластичність.

Навести приклад де споживач відтворює одиничну еластичність попиту.

Попит еластичний. Якщо ціна зростає на 1-2% то обсяг продажу збілується на 10-15%.

Відобразити ситуацію на продукт де попит буде еластичним.

Зміна ціни на групу товарів на 1 % як правило викликає зміну обсягу попиту що перевищує 1% тобто про таку ситуацію яка виходить за межі саморегулювання та зміни не завжди є регульованими.

Попит нееластичний. За умови якщо покупець купує товар в тій кількості яка не залежить від її ціни має місце ситуація де зміни ціни на 1% зумовлює меншу зміну обсягу попиту(товари першої необхідності і ліки які вирішать питання життя і смерті(інсулін і т.д. які покупці купують не залежно від ціни)).

Попит майже еластичний. Це ситуація за якої ціни зменшуються майже на 10-15% а обсяг продаж має можливість збільшуватися на 1%.

З якими товарами має місце майже нееластичний попит.

Абсолютно еластичний попит. Якщо має місце нескінченно мала зміна ціни то це призводить до нескінченого зростання обсягу попиту.

Абсолютно нееластичний попит. Виникає коли зміна ціни не впливає на зміну обсягу попиту і кількості продажу цього товару.

Пропозиція - це та кількість товарів і послуг яка є в продажу за певною ціною. Пропозиція відображає результати господарської діяльності (суспільного виробництва), які набувають товарного вигляду і можуть бути в певному обсязі та в певний час доставлені на ринок. Об’єктивний рух регулюється об’єктивною дією сталого причинно-наслідкового закону пропозиції.

Закон пропозиції відображає на прямій залежності між ціною на товар та обсягом товарів та послуг які пропонуються на ринку. Процесом-причиною виступає зміна ціни : ціна може зростати або спадати що безпосередньо впливає на кількість товарів і послуг які пропонуються споживачеві на ринку, якщо ціна зростає підприємець може отримати більшу кількість товару, якщо ціна зменшується то підприємець отримає меншу кількість товару .

Формами вияву є приведення пропозиції у відповідність до існуючого попиту і зменшення витрат виробництва.

За допомогою узгодження витрат виробництва з новою ціною на товар.

Кількісним вираженням з-ну пропозицїї є спів-ння витрат вир-ва з ринковою ціною.

Коефіцієнт еластичності пропозицій та його різновиди.

Теорія рівноваги через призму теорії Вальраса.

Рівноважна ціна, рівноважна ситуація на ринку

Підприємництво його різновиди та види.