Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом ДОР НОв.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

Висновки

Отже, в результаті проведення дослідження нами були вирішені наступні завдання:

1. Розкрито дитячу оперу як жанр музичного мистецтва. Дитяча опера – не просто тематичне відгалуження або частина області музики для дітей. Вони представляє особливий естетико-семантичний тип музичного мислення, що припускає і особливий тип змісту й особливі прийоми формоутворення, має свою діалектику, свої історичні етапи розвитку і власну жанрову логіку. Дитяча опера здатна стати різновидом навіть майданного подання або вуличної вистави, перенесеного в стіни театру і говорить на ускладненому музичній мові; вона передбачає різницю драматургічних рішень, може трактуватися як опера-казка, опера-памфлет, опера-епос, опера-притча.

2. Проаналізовано історію та шляхи розвитку жанру дитячої опери (на прикладі М.Лисенко, К.Стеценко). Крім, цих двох опер Лисенко написав, ще велику, оперу. „Тарас Бульба". Були ще надруковані „Зима й Весна", невелика, опера в двох картинах, призначена для виконування молодими силами, Також ,.Коза–Дереза", — комічна дитяча опера на одну дію з прологом. Ця опера написана на мотиви популярних народних пісень. При чому автор пристосувався до дитячих голосів з таким умінням, яке дуже рідко можна зустрінути в усій дитячій літературі. Є ще надруковані оперетки: „Наталка Полтавка", „Чорноморці", та дитяча опера „Пан Коцький".

3. Досліджено жанрові особливості дитячої опери у творчості М.Лисенка, К.Стеценка. К.Г.Стеценко написав дві дитячі опери: «Лисичка, Котик і Півник» та «Івасик-Телесик». Свою оперу “Лисичка, Котик і Півник” український радянський композитор Кирило Стеценко написав для дитячого виконання. Сюжет її взято з народної казки, в якій розповідається про вірну дружбу. Казка вчить бути справжнім другом, допомагати товаришу в біді, не довіряти улесливим обіцянкам ворога.

Так, пісня Рака із опери М.Лисенко «Коза-Дереза» написана на мотив української народної пісні «І шумить і гуде», пісня Вовка із цієї ж опери - на мотив народної пісні «Ой, під вишнею». Яскравість образних характеристик, простота і виразність мелодійної лінії, що дає влучне відчуття кожної дійової особи, невимушеність і динамічність опери сприяють розвитку уяви, фантазії, художньо-образного мислення дітей.

4. Виявлено розвиток дитячої опери в сучасному українському музичному мистецтві. Українська дитяча опера широко використовує народну казку або історичні сюжети, тематично базується на житті українського народу, нашої природи; в музиці - черпає зі скарбниць фольклору. Правда, сьогодні маємо трансформацію жанру: драматурги використовують у творах вже не казкові сюжети, а свої власні, і не конче казкові, а композитори висловлюються не мовою народної музики, а власною, авторською, використовуючи інколи народні мотиви.

5. Охарактеризовано стильові і тематичні особливості сучасної української дитячої опери. Кожна опера має своє стилістичні ознаки, виходячи з напрямку та стилю творчості кожного з композиторів та з умов, в яких вони перебували. Так, опера Ведмежа порада Євгена Ореста Садовського базується на українських народних інтонаціях, весь музичний матеріал пройнятий української пісенністю і мелодійністю. Фактично, вона вся побудована на українських інтонаціях.

6. Оцінено використання жанру дитячої опери у творчості сучасних українських композиторів. На сучасними етапі найпопулярнішими дитячими операми можна вважати твори В.І. Степурко – «Музична крамничка» та І.Я. Кириліної – «Вовк-чарівник».

У «Музичній крамнички» (судячи з аналізу двох редакцій) композитор, посилюючи елементи «поетичного театру» у другій редакції, від більш «дорослої» варіанту опери прийшов до більш «дитячому», в якому акцент робився на атмосфері казки і дива театру. Для цього композитором були зроблені деякі зміни в другій редакції опери в порівнянні з першою. Для творчості І. Я. Кириліної (“Розгнівалась на літо зима”, “В лісі є зелена хата”, “Не такий апельсин”) характерне використання сучасних ритмів у поєднанні з народними мелодико-ритмічними зворотами, емоційною виразністю творів, прозорістю фактури, що викликає гаму позитивних емоцій.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів досліджуваної проблеми. Подальшого розв’язку чекають такі питання, як визначенні місця жанру дитячої опери в розвитку музичного мистецтва різних країн світу, визначення впливу жанрових особливостей дитячої опери на виховання та навчання дітей.