Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oformlennya_referativ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

Нумерація

Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включається в загальну нумерацію сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не проставляється. Номери сторінок ставлять у правому куті нижнього берега аркуша арабськими цифрами без слова «сторінка» та розділових знаків.

Нумерацію сторінок, розділів, малюнків, таблиць проставляють арабськими цифрами без знака №.

Номер розділу ставиться після слова «РОЗДІЛ», після номера крапка не ставиться, заголовок розділу друкується з нового рядка (РОЗДІЛ 1). Дозволяється й інший варіант: назва розділу подається в одному рядку з номером цього розділу, тоді після номера розділу ставиться крапка. Крапка після назви розділу не ставиться. (РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи...). Такі структурні частини роботи, як ЗМІСТ, ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, ВСТУП, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ не мають порядкового номера. Звертаємо увагу на те, що всі аркуші, на яких розміщені згадані структурні частини роботи нумеруються звичайним чином.

Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах основної частини роботи і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад: 1, 2, 3. 

У нумерацію підрозділу (якщо такий є) входить номер розділу і номер підрозділу в цьому розділі, розділені крапкою. Наприклад: 1.1, 1.2, 1.3.

Потім у цьому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Ілюстрації

До ілюстрацій належать графіки, схеми, діаграми, карти, малюнки, які необхідно використовувати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, які розташовані на окремих сторінках, включаються в загальну нумерацію сторінок.

Таблиці і малюнки, розміри яких більші формату А4, вважаються за 1 сторінку і розташовуються по тексту після згадки або в додатках. Обов’язковою є також вказівка на джерело, звідки взято ці матеріали або на підставі яких джерел вони складені. Не слід забувати посилатись (вказувати) в тексті на їх призначення. Іноді такі допоміжні матеріали вносять у «Додатки» до наукової роботи. Тоді вони розміщуються після «Бібліографії» зі збереженням нумерації (Додаток 1, Додаток 2 ...) з обов’язковим зазначенням джерел, звідки взято матеріали – документи, таблиці, карти, фотографії тощо. Якщо вони виготовлені (складені) студентом, то це теж треба зазначати.

Малюнки нумерують у межах кожного розділу роботи двома цифрами: номер розділу і підпорядкований номер  малюнку, розділені крапкою.

Наприклад: малюнок 1.5 ( 5-й малюнок першого розділу). Кожний малюнок повинен мати назву. Слово «малюнок», його номер і назву розміщують під малюнком таким чином:

            Малюнок 1.5 Організаційна схема управління

За необхідності під малюнком йдуть пояснювальні дані, текст.

Таблиці застосовуються для уточнення та зручності порівняння показників. Назва таблиці має точно і стисло відображати її зміст.

Таблиці розміщують відразу після закінчення абзацу, у тексті якого є перше посилання на таблицю (наприклад, таблиця 1.1), або на наступній сторінці (за необхідності – у додатку). Таблиці нумерують послідовно у межах розділу. У правому верхньому куті над таблицею розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера, який складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад, «Таблиця 2.3» (третя таблиця другого розділу). Нижче симетрично до тексту вказується назва таблиці. Назву і слово «Таблиця» починають з великої літери. Під назвою подається зображення самої таблиці.

Якщо таблиця переноситься на наступну сторінку, то над таблицею у правому верхньому куті пишеться «Продовження таблиці» і вказується її номер.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за межі формату сторінки, то таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під одною чи поруч, або переносять на наступну сторінку, і повторюючи її головку та боковик. Поділяючи таблицю на частини, можна головку чи боковик заміняти відповідно номерами граф або рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами в першій частині таблиці. Слово «Таблиця _____» і  її номер  зазначають один раз праворуч над першою частиною таблиці; над іншими частинами пишуть так: «Продовження таблиці ______» із зазначенням її номера або «Закінчення табл. 2.3», використовуючи створену на початку таблиці нумерацію колонок, яку зазначають відразу після назви таблиці.

Допускається розміщення таблиці вздовж довгого боку аркуша.

Таблиці кожного додатку позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка (наприклад, Таблиця А.1 ).

Заголовки граф починають з великої літери, а підзаголовки — з малої, якщо вони утворюють одне речення із заголовком. Якщо підзаголовки мають самостійне значення, то їх друкують з великої літери. Заголовки й підзаголовки граф зазначають в однині; крапку в кінці не ставлять. Заголовки (як підпорядковані, так і головні) мають бути максимально точними та простими. В них не повинно бути слів, що повторюються. Висота рядків повинна бути не менше 8 мм. Заголовки граф і рядків таблиці, як правило, розміщують горизонтально.

Таблицю розміщують після першої згадки про неї в тексті таким чином, щоб її можна було читати без повороту сторінки або, при необхідності, з поворотом по годинниковій стрілці. Таблиця може мати назву, яку друкують малими літерами (перша літера назви — велика) й розташовують угорі симетрично до тексту. Назва має бути короткою. Назву і слово «Таблиця» починають з великої літери. Назву не підкреслюють, наводять жирним шрифтом.

Приклад побудови таблиці

Таблиця (номер)

Назва таблиці

Рядки

Заголовок графи

Заголовок графи

Підзаголовок графи

Підзаголовок графи

Підзаголовок графи

Підзаголовок графи

Заголовки рядків Графи (колонки)

Усі наведені в таблицях дані мають бути достовірними, однорідними і такими, що можуть зіставитися, в основу їх групування покладають лише суттєві ознаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]