Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт 2012 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
118.42 Кб
Скачать

5.2. Характеристика облікового процесу лікарні

Компаніївська ЦРЛ застосовує журнально-ордерну форму обліку, яка грунтується на широкому застосуванні системи накопичувальних і групувальних облікових регістрів - журналів-ордерів і допоміжних відомостей до них.

Використовуються такі журнали-ордери та відомості:

  • Ж-О № 1 «Для обліку грошових коштів» - рахунки 30, 31, 33;

  • Ж-О № 2 «Для обліку розрахунків» - рахунки 63, 64, 37, 36;

  • Ж-О № 3 «Для обліку основних засобів і Статутного фонду» - рахунки 10, 13, 40;

  • Ж-О № 4 «Для обліку виробництва» - рахунки20, 23, 65, 66;

  • Ж-О № 5 «Для обліку реалізації продукції» - рахунки 26, 702, 703;

  • Ж-О № 6 «Для обліку доходів, їх використання і спеціальних фондів» - рахунки 80, 82, 87, 88, 96;

  • відомість 02 «Для аналітичного обліку розрахунків з підзвітними особами» - рахунок 372;

  • відомість 03 «Для аналітичного обліку розрахунків з різними дебіторами та кредиторами» - рахунки 37,68;

  • відомість 06 «Для аналітичного обліку з постачальниками» - рахунок 63;

  • відомість 10-С «Для обліку руху матеріальних цінностей» - рахунки 201, 203, 207, 22, 112, 28.

Записи в журнали-ордери (основні регістри) здійснюються безпосередньо на підставі виправдних документів в міру їх надходження і опрацювання (без складання меморіальних ордерів). При значній кількості однорідних документів по операціях їх дані попередньо групують у допоміжних відомостях, місячні підсумки яких переносять потім у відповідні журнали-ордери.

У журналах-ордерах хронологічний і систематичний облік суміщені. Звідси зрозуміла і сама назва цих регістрів: вони одночасно служать журналами (оскільки записи в них здійснюють в хронологічному порядку) і ордерами (оскільки місячні підсумки журналів-ордерів за кореспондуючими рахунками замінюють собою меморіальні ордери).

За зовнішнім виглядом журнали-ордери являють собою окремі аркуші-регістри багатографної форми, призначені для кредитових записів того балансового рахунка, операції по якому облічуються в даному журналі-ордері. В окремих графах журналу-ордера вказані рахунки, які кореспондують з кредитом даного рахунка. Формат цих регістрів, розміщених граф і порядок записів залежать від особливостей облічуваних операцій. В усіх регістрах завчасно надрукована типова кореспонденція рахунків. Кожному журналу-ордеру присвоюють постійний номер.

Записи в журнали-ордери проводяться з первинних документів в розрізі кореспондуючих рахунків за кредитовою ознакою, тобто по кредиту даного рахунку в кореспонденції з рахунками, що дебетуються. Місячні підсумки кожного журналу-ордера показують загальну суму кредитового обігу рахунку, операції якого враховуються в журналі, і суми дебетових оборотів кожного рахунку, що кореспондує з ним. Господарські операції записуються в журнали-ордери у міру їх здійснення і оформлення первинними документами і таким чином одночасно здійснюються систематичний і хронологічний записи. Звірка правильності ведення записів в журналі-ордері відбувається шляхом порівняння підсумків по рахунках, що дебетуються, із загальним підсумком по кредиту рахунку. Вивірені місячні підсумки з журналів-ордерів переносяться в Головну книгу. Кредитовий обіг по рахунку переноситься з відповідного журналу, а обіги по дебету — з інших журналів-ордерів по кореспондуючих рахунках, таким чином, в Головній книзі розшифровується дебетовий обіг рахунку, а в журналі-ордері — кредитовий. Головна книга ведеться правильно, якщо суми дебетових і кредитових обігів, а також дебетових і кредитових сальдо рівні. При такій формі обліку виключається багатократність записів і відбувається об'єднання статистичного і аналітичного обліків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]