Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
записка з ТБВ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
109.8 Кб
Скачать
  1. Визначення необхідної кількості транспортних засобів для перевезення будівельних конструкцій, матеріалів та ін.

Підбір необхідної кількості транспортних засобів для перевезення ґрунту у відвал виконуємо по формулі:

де: – час повного циклу роботи одного автосамоскида (хв.);

– час знаходження автосамоскида на завантаженні (хв.):

– час маневрування автосамоскида в процесі завантаження (хв.) ;

– час стоянки автосамоскида під завантаженням (хв.),

де: – час, який затрачається відповідно на маневрування при розвантаженні і навантаженні (хв.);

:

– час пробігу автосамоскида (хв.);

.;

,

де: – об’єм ґрунту який перевозиться за одну ходку (м3);

n – кількість ковшів, які загружаються в кузов автосамоскида;

q – ємкість ковша екскаватора;

– коефіцієнт наповнення ковша екскаватора ґрунтом;

– експлуатаційне виробництво екскаватора (м3/см);

;

де: с – тривалість зміни;

q – ємкість ковша екскаватора ЕТ-16 дор. = 0,7 м3;

Кн – коефіцієнт наповнення ковша;

Кв – коефіцієнт використання змінного часу;

м3/см.

Потрібна кількість екскаваторів-навантажувачів JCB – C8:

;

де: – коефіцієнт початкового розпушення ґрунту;

- об’єм кузова автосамоскида (м3);

Приймаю для перевезення автосамоскида TRIAXLE – M96 ( = 8,5 м3):

Тоді:

;

м3;

хв.;

хв.;

;

.

Приймаємо 11 автосамоскидів TRIAXLE – M96. Експлуатаційне виробництво автосамоскида:

м3/зм.

де: – 0,84 – коефіцієнт використання змінного часу.

Залишковий ґрунт вивозиться за межі будівельного майданчика бортовим автомобілем - TRIAXLE – M96.

  1. Технологія виконання будівельних процесів

Перед вибором способу виконання робіт необхідно сформувати орієнтовну структуру процесів. Планування розпочинають з підготовчих робіт:

  • розчищення території від кущів, дерев, валунів;

  • улаштування шляхів;

  • осушення території та відведення поверхневих вод;

  • зрізання рослинного шару ґрунту та розбивання майданчика.

Після цього виконують основні роботи, до яких належить: викопування і транспортування ґрунту на ділянці виїмки; розвантаження, розрівнювання та ущільнення ґрунту на ділянці насипу; остаточне планування майданчика.

При цьому важкі ґрунти, а також ґрунти з домішками підлягають попередньому розпушуванню, необхідність якого визначають залежно від місцевих умов (щільності ґрунту, потужності машин тощо).

Планування майданчика здійснюють із застосуванням комплексної механізації виконання робіт, що передбачає виконання основних і допоміжних процесів механізованим способом за допомогою комплекту машин. При цьому застосовують поточні методи, що базуються на рівномірності і безперервності виконання робіт.

Територію будівельного майдан­чика звільняють від кущів, дерев, валунів, зносять будинки і споруди, які не можна використати в період зведення будівель, знімають рослинний шар. Зрізка рослинного шару проходить скрепером – Д-374, який зрізає рослинний шар товщиною 0,44 м ,зрізка проходить смугами, що накладаються одна на одну на 20 см, і переміщує його за територію будівельного майданчика. Розробка, транспортування і укладка ґрунту ведеться скрепером - Д-374 , так як це дозволяє дальність транспортування. Малі та середні дерева діаметром 12. ..25 см валять разом з корінням. Дерева більш як 25 см завтовшки спочатку зрізують на висоті 0,2...0,3 м бензо-пилками, а потім корчують пні. Корчування пнів на будівельному майдан­чику обов'язкове в місцях: розроблення котлованів, траншей, канав; зведення насипів висотою до 1 м для влаштування залізничних колій, насипів висотою до 1,5 м для влаштування автомобільних доріг; виконан­ня планувальних робіт; розміщення трас підземних комунікацій.

Дрібнолісся та кущі зрізують бульдозером SD8. Ніж бульдозера заглиблюють у рослинний шар на глибину 15...20 см, зрізують і переміщують кущі на відведені для цього місця.

Габаритні валуни (камені), які можна вивезти або перемістити землерийно-транспортними засобами, вивозять у відвал, а негабаритні спочатку подрібнюють вибуховим методом, уламки вантажать вивозять за межі майданчика.

Розбирання та знесення малоцінних будинків і споруд здійснюють ручним, механізованим, вибуховим або комбіно­ваним способами.

Для розбирання будівель ручним та напівмеханізованим способами використовують відповідний інструмент: лом, клини, відбійні молотки, лебідки, домкрати і т. ін. Механізоване розбирання і руйнування будинків і споруд здійснюють бульдозером SD8, автонавантажувачами, різними кранами з навісним обладнанням. Вибуховим способом руйнують будівлі або окремі їхні конструктивні елементи. Якщо будів­лі мають історичну чи архітектурну цінність, їх переміщують на інше місце.

Рослинний шар ґрунту на площі майбутньої земляної споруди зрізають глибину 15...25 см скрепером, збирають у відвали для подальшого використання з озеленення і благоустрою об'єкта, що будується, або на іншій території.

Зелені насадження, що не підлягають вирубці і пересадці, огороджу­ють. Дерева і чагарники, придатні для озеленення, мають бути пересаджені і збережені від пошкоджень.

Розроблення ґрунту скрепером. Скрепер Д-374 ефективний для розроб­лення ґрунту, оскільки виконують весь комплекс земляних робіт: розроб­лення, транспортування та укладання ґрунту шаром заданої товщини з частковим його ущільненням.

Різання ґрунту виконують послідовними рядами проходок за схема­ми: смуга поряд зі смугою, через смугу, ребристо-шаховими проходками.

В даному курсовому проекті розроблення ґрунту проводиться за схемою смуга поряд із смугою.

Залишковий ґрунт вивозиться за межі будівельного майданчика бортовим автомобілем, вантажопідємністю до 5 т - TRIAXLE – M96, на який грунт переміщується екскаватором одноківшевим дизельним на гусеничному ходу, місткістю ковша 0,5;0,65 м3 - JCB – C8

Улаштування тимчасових доріг. Тимчасовими є дороги, призна­чені для під'їздів до будівельних майданчиків та для переміщення по самих майданчиках. Автомобільні тимчасові дороги доцільно влаштовувати по трасах постійних доріг, передбачених гене­ральним планом майбутнього об'єкта. Такі дороги прокладають без верхнього покриття, яке влаштовують потім, перед здачею об'єкта в екс­плуатацію. При забудові житлових масивів та кварталів краще влаштовувати тимчасові дороги по території будівельних майданчиків, оскільки конст­рукція, ширина та радіус заокруглення доріг та проїздів, які проекту­ються на період експлуатації житлових масивів, не розраховані на пе­реміщення великовантажних автомобілів та автопоїздів.

Дороги на будівельних майданчиках можуть бути тупиковими та кільцевими. В кінці тупикових розташовуються майданчики для розвороту транспорту. Виходячи з нормативного габариту автомобіля (прямокутник завширшки 2,5 м і заввишки 3,8 м), ширина покриття (прямокутник завширшки 2,5 м і заввишки 3,8 м), ширина покриття автомобільної дороги при переміщенні транспорту по одній смузі має бути не менше ніж 3,5 м, а при переміщенні по двох смугах — 5,5 м. Проте слід мати на увазі, що фактичні розміри деяких засобів автомобіль­ного транспорту перевищують вказані як по ширині, так і по висоті.

Відведення поверхневих вод, відкритий водовідлив та водозни­ження. Навколо майбутньої виїмки чи тільки з підвищеного боку влаш­товують водовідвідні канави так, щоб вода, яка надходить до них, відво­дилась у знижені точки місцевості.

Для ущільнення ґрунту використовують каток дорожній кулачковий, маса 8 т - МС-94, який кріпиться до трактора – Т100. Кожен прохід катка повинен перекривати попередню на 0,3м.

Ущільнення ґрунту виконуються при планувальних роботах, зведенні різних насипів, зворотній засипці траншей, пазух фундаментів і ін. Ущільнення проводиться з метою збільшення несучої здатності ґрунту, зменшення його стисливості і зниження водопроникності. Ущільнення може бути поверхневим і глибинним. У обох випадках воно здійснюється механізмами.

Для забезпечення рівномірного ущільнення відсипаний ґрунт розрівнюють бульдозером- SD8 . Розрівнювання проходить від країв до середини з перекриванням смуг на 0,3м.

Насипи, що мають велику площу, ущільнюють причіпними катками, а також трамбуючими машинами по замкнутому кругу.

Кінцеве планування проводять бульдозером- SD8.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]