Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Postanovka_марьяна СЕРЕЖА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
30.47 Mб
Скачать
    1. Лібрето

... Живость характера, мешавшая

ему посвятить себя какому-нибудь делу,

постоянно кидала его в разные стороны

и теперь привела его в Старгород…

И. Ильф, Е. Петров

Звичайний теплий, сонячний день. Мешканці міста, побувавши на аукціоні, купили прекрасні старовинні стільці і розходяться по домівках. Але вони не підозрюють, що колишня власниця меблевого гарнітура, заховала діаманти усередині одного з цих стільців...

Спокій міста руйнує дивовижний чоловік, який сміливо входить у місто. Це Остап Бендер... Він, за будь що бажає дістати заховані діаманти. Але стільці «розповзаються» по всьому місту. У Бендера складається план. Йому потрібно прослідкувати куди розвезли стільці. Помічниками Остапа стають безпритульні дітлахи. Бендер обіцяє роздати безпритульним яблука, але завдяки спритним рукам всі яблука знову опиняються в кишенях Великого комбінатора.

На дорозі пошуку скарбів Остап знайомиться з Елочкою-людоїдкою. Він намагається дізнатися чи є скарби в стільці який знаходиться у неї. Вона помічає на Остапі шарф і забирає нову «штучку», щоб приміряти. Бендер забирає шарф - береться за кінці шарфа і зриває його з Еллочки, так що він проходить крізь її шию. Замість шарфа великий комбінатор пропонує їй «відмінний» блискучий циліндр, усередині якого з'являється декілька букетів квітів, які Остап вручає Еллочці. Поки вона захоплюється «подарунками», Бендер непомітно забирає її стілець. Проте діамантів в цьому стільці не знаходить і знов відправляється на пошуки.

Нарешті Бендер знаходить стілець зі скарбом. Він використовує всі свої здібності, щоб відволікти увагу мешканців міста та заволодіти стільцем. Бендер відриває від серветки маленькі шматочки, так що серветка стає формою як сніжинка. Але цього явно недостатньо, щоб приспати пильність городян. Тоді він опускає серветку в стакан з водою і, витягнувши мокру серветку, обмахує її віялом. Мокра серветка перетворюється на сніг, який вилітає з руки Остапа.

Мешканці міста танцюють побачивши сніг.

Заповітний стілець зі скарбами злітає в повітря. Остап зі стільцем, що літає у повітрі, танцює навколо мешканців і уходить.

Гудок пароплава. Остап від’їжджає до міста своєї мрії – Ріо де Жанейро. Зачаровані мешканці проводжають його.

1.3. Композиційно-архітектонічна побудова

Назва частини

Кількість тактів

Зміст

Експозиція

60 такти

Мешканці міста виходять з аукціону який закінчився. Усі придбали стільці та дуже радіють цьому.

Зав’язка

18 тактів

Поява Остапа Бендера з безпритульними дітлахами.

Розвиток дії

226 тактів

Пошуки скарбів. Бендер знайомиться з Елочкою-людоїдкою, та відволікає її подарунками від стільця, у якому може бути скарб. Остап зачаровує мешканців міста «снігом» який йде у нього з рук.

Кульмінація

16 тактів

Скарби знайдені. Стілець зі скарбами злітає у повітря. Бендер танцює з літаючим стільцем навколо мешканців.

Розв’язка

4 тактів

Остап їде в Ріо. Його проводжають мешканці міста.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]