Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать
  1. Обґрунтувати поняття «екологічні фактори».

Екологічний фактор – будь-яка умова середовища, на яку живе реагує реакціями пристосування , якщо значення фактору не сягає летальної величини. Екологічні фактори діляться на абіотичні ( температура,вологість, тощо), біотичні(хижацтво, мутагенність, тощо) та антропогенні (викликані діяльністю людини).

  1. Проаналізувати поняття «характеристика сукцесії».

Сукцесія –послідовна зміна біоценозів, що спадково виникає на території внаслідок впливу природних чи антропогенних факторів.

Біоценоз розвивається поступово – через збільшення ступеню інтеграції складових компонентів і максимальне пристосування біологічного комплексу до умов середовища. Ці процеси, названі екологічними сукцесіями, являють собою прогрес у напрямку зростаючої стабілізації системи.

  1. Охарактеризувати закон Вернадського.

Закон міграції атома ( закон В.І.Вернадського). суть його полягає в тому,що хімічні елементи поширюються на поверхні планети за участю живої речовини. Без осмислення цього закону важко було б дослідити біохімічні кругообіги в біогеоценозах і в цілому в біосфері.

  1. Проаналізувати вплив недосконалості техніки та технологій на природне середовище.

Безумовно недосконала техніка та недосконалі технології негативно, а деколи навіть критично впливають на природне середовище. Яскравим прикладом цього являється забруднення довкілля та виснаження природних ресурсів. Навіть банальні вихлопні гази, які є завжди і всюди, наносять чималу шкоду рослинним і тваринним організмам. Виною всьому є науково – технічний прогрес. Адже екологічні показники техніки і технологій мало коли враховуються. В основному, головним показником є ККД та питома вага.

5 Моніторинг лісу

Перший рівень моніторингу (екстенсивний) — гармонізований із Міжнародною Спільною Програмою оцінки та моніторингу впливу забруднення повітря на ліси в регіоні Європейської Економічної Комісії ООН (ІСР РОКЕ5Т5).

Зараз спостереженнями охоплені ліси Держкомлісгоспу в 18 областях (закладено понад 1100 постійних ділянок моніторингу), де систематично визначаються показники стану лісів за методами, гармонізованими з міжнародною програмою ІСР Forest I рівня. Закладена мережа ділянок моніторингу є базовою, її оптимізація здійснюється у процесі розвитку. У подальшому передбачається розширення мережі на всю територію країни.

Базовим показником, за яким оцінюється стан лісів у програмі ІСР Forest, є дефоліація крон дерев, яка щорічно визначається на ділянках моніторингу. Дефоліація (передчасна втрата листя чи глиці) свідчить про погіршення загального фізіологічного стану дерев і сигналізує про наявність проблем зі станом дерев навіть на початкових стадіях дії шкідливих факторів.

Другий рівень моніторингу (інтенсивний) проводяться вони на території 7 адміністративних областей. Закладено 120 постійних ділянок, де одержують детальну інформацію, яка придатна не лише для індикації впливу стрес-факторів на ліси, але й для визначення основних параметрів лісових екосистем, необхідних для оцінки біорізноманіття лісових рослин, визначення поглинання вуглецю в лісах, впровадження технологій дистанційного зондування лісів.

Ходам

17

1.«Екологічні ресурси» - сукупність компонентів, що утворюють середовище і забезпечують екологічний баланс в біосфері.Ресурсами називають речовини та енергію, залучаємо організмами в процеси їх життєдіяльності. За цим поняттям стоять кількості; ресурс (на відміну від умов) може витрачатися і вичерпуватися. Ресурс живих істот - це в основному речовини, що йдуть на побудову їхніх тіл, і енергія, необхідна для їх життєдіяльності. Іноді до ресурсів відносять і простір, якщо володіння цим простором необхідно для життя організмів.

Тіло зеленої рослини створюється з молекул неорганічних речовин. Ці речовини є харчовий ресурс зеленого рослини. Для побудови свого тіла рослині потрібна енергія, яка черпається від сонячного випромінювання при фотосинтезі. Сонячне випромінювання - це енергетичний ресурс. Самі зелені рослини є харчовими ресурсами для травоїдних тварин, які, в свою чергу, служать харчовими ресурсами для хижаків, паразитів, а після смерті - для мікроорганізмів, що використовують запасену в трупах енергію і речовину.

Зі сказаного видно, що один і той же фактор (сонячне випромінювання) може розглядатися і як умова, і як ресурс.

Сонячне випромінювання як енергетичний ресурс. У природі для зелених рослин єдиним джерелом енергії, яку вони можуть використовувати в процесах життєдіяльності, служить сонячне випромінювання. Цей потік променистої енергії, що досягає рослини, може бути прямим, відбитим від інших предметів або пройшли крізь них.

Коли на шляху потоку променистої енергії виявляється лист рослини, потік може бути частково відображений, пропущений і поглинений. Частина поглиненої енергії може досягти хлоропластів, що містять зелений пігмент - хлорофіл, і брати участь в процесі фотосинтезу.

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері тримається на постійному рівні - 0,03% і істотно не впливає на швидкість фотосинтезу. Два інших необхідних для фотосинтезу фактора - вода і сонячна енергія - можуть значно змінюватися в залежності від географічного положення.

Якщо промениста енергія при попаданні на лист в ту ж мить не вловлюється, вона втрачається безповоротно. Енергія випромінювання, перетворена в процесі фотосинтезу в хімічну енергію сполук вуглецю (глюкози), проробляє свій земний шлях лише одного разу - на відміну від атомів вуглецю і молекул води, які циркулюють через незліченні покоління живих істот Харчові ресурси. Крім променистої енергії в процес фотосинтезу залучаються діоксид вуглецю і вода, що вступають між собою в складні взаємодії.

Важливим видом харчових ресурсів для рослин є елементи мінерального живлення, які витягуються з грунту (якщо рослина наземне) або з води (якщо водне). До них відносяться азот, фосфор, сірка, кальцій, магній, залізо та ін Перераховані елементи, зрозуміло, необхідні і тваринам, але вони найчастіше отримують їх у складі різноманітної органічної їжі - рослинної або тваринної.

17.2Сті́йкість (англ. Robustness) — це якість, що дозволяє системі витримувати зміни параметрів зовнішнього середовища, відмінні від розрахункових. Система організм, або проект може бути названо «стійким», якщо він в змозі впоратися з варіаціями (іноді непередбачуваними) в операційному середовищі з мінімальними: збитком, зміною або втратою функціональності. Пружність (англ. Elasticity) — властивість твердого тіла повертати свою форму й розміри після деформації. Загалом адаптаційний синдром Г. Сельє виділив три фази зміни рівня опору організму стресору: 1) реакція тривоги, коли опірзнижувався, 2) фаза підвищеного опору, 3) фаза виснаженнямеханізмів спротиву. У повсякденному житті зустрічаються всі ціфази реакцій організму - відчуття труднощі перенесення складноїситуації, «втягування» - звикання до неї, потім відчуття неможливості подальшого знаходження в цій ситуації, гострапотреба виходу з неї.

3) Екологі́чна пірамі́да (або трофічна піраміда, харчова піраміда) — графічне подання зміни кількості біомаси або біопродуктивності на кожному трофічному рівні екосистеми. Піраміда біомаси показує кількість біомаси на кожному з трофічних рівнів, в той час як піраміда біопродуктивності показує кількість надлишкової біомаси, що продукується організмами на кожному з рівнів.

Екологічні піраміди починаються продуцентами на нижньому рівні і продовжуються вгору через один або кілька рівнів консументів.

Розрізняють три типи екологічних пірамід:

− піраміда чисел − відображає чисельність окремих організмів на кожному рівні; − піраміда біомаси − кількість органічної речовини, синтезованої на кожному з рівнів; − піраміда енергії − величина потоку енергії.