Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРОМАМАРКЕТИНГ ЯК ОДИН ІЗ ІНСТРУМЕНТІВ ВПЛИВУ Н...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
29.62 Кб
Скачать

Використання різних видів одорації в торгових закладах

Торговий заклад

Аромат

Супермаркети

Фруктові і цитрусові; свіжих огірків чи кавуна, свіжоспеченого хліба; аромат ванілі

Кафе, фаст-фуди

Зелене яблуко, нейтралізуючі аромати.

Магазини одягу і аксесуарів

Ваніль, лаванда, базилік, м’ята, лимон. Чоловічі товари – сандал, шкіра, тютюн. Не рекомендовані запахи деревини і сандалу.

Меблеві магазини

Зеленого чаю, кокосового дерева, тістечка з кавою, хвойного дерева, сандалу, прованських трав

Джерело: А. Ульяновский. «Маркетинговые коммуникации: 28 инструментов миллениума», М.:«Эксмо», 2008. – С.86-87.

Різні формати устаткування дозволяють використовувати аромамаркетинг як великим торговим центрам, так і невеликим магазинам. Для досягнення максимального результату необхідно правильно вибрати місце його розташування. Не рекомендується розміщувати розпилювачі ароматів безпосередньо біля вхідних зон магазину, поблизу вікон і радіаторів, поблизу приладів природної або примусової вентиляції, в вентиляційних каналах, де температура повітря перевищує 30°С. Спека різко підвищує можливості нюху і підсилює вплив будь-якого запаху на людину. У спекотну погоду варто віддати перевагу легким і свіжим запахам. У той же час розміщення додаткових установок в "мертвих" зонах торгового залу здатне частково "оживити" ці ділянки і залучити туди покупців.

Результати застосування аромамаркетингу (за даними дослідження, проведеного в 2004 р. Європейським інститутом мерчандайзингу)[5]:

  1. збільшується час перебування клієнтів в торговому залі на 15,9%;

  2. підвищується настрій клієнтів;

  3. зростає готовність купити товар на 14,8%;

  4. посилюються враження від відвідування магазину;

  5. поліпшується сприйняття клієнтом якості пропонованих товарів і послуг;

  6. виникає бажання відвідати магазин, кафе, ресторан вдруге у 98% респондентів;

  7. підвищується продуктивність праці працівників;

  8. знімаються стресові ситуації в роботі персоналу;

  9. збільшуються імпульсивні покупки товарів на 60%.

Таким чином, аромамаркетинг — дієвий спосіб просування бренду, адже людина може не почути, не помітити і не відчути, але встояти перед ароматом вона не в силах.

Висновки. Основна мета аромамаркетингу полягає в тому, щоб поліпшити настрій потенційних покупців і зв'язати їх позитивний стан з брендом, його продукцією і візуальним виглядом. Аромати сприймаються підсвідомо, емоційно і, асоціюючись з певним образом чи ситуацією, надовго запам'ятовуються. Саме цей механізм і використовується в аромамаркетингу — при просуванні нового бренду або в процесі ребрендингу фахівцями створюється арома-лого. Іншими словами, бренду «присвоюється» певний аромат, який, запам'ятавшись покупцями підсвідомо, буде кожен раз при своєму виникненні асоціюватися з конкретним брендом. При виборі аромату основою може стати корпоративний колір фірми (помаранчевий - апельсин, зелений - хвоя) або візуальний образ бренду (парус - запах моря, троянда - аромат квітки), також бренду може бути присвоєний будь-який впізнаваний аромат (бутик жіночого одягу - аромат хороших парфумів). Отже, аромамаркетинг справедливо можна вважати одним із основних інструментів впливу на купівельну поведінку сподивачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]