Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правове становище Кабінету Міністрів за Законом...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
55.89 Кб
Скачать
    1. Відставка Кабінету Міністрів України.

Прем’єр-міністр України, інші члени Кабінету Міністрів України мають право заявити Президентові України про свою відставку. Відставка Прем’єр-міністра України має наслідком відставку всього складу Кабінету міністрів України.

Кабінет Міністрів України, відставку якого прийнято Президентом України, за його дорученням продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи несформованого Кабінету Міністрів, але не довше ніж 60 днів.

Відставка Кабінету Міністрів України настає внаслідок:

1) прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України;

2) прийняття Президентом України рішення про відставку Кабінету Міністрів України; 3) відставки Прем'єр-міністра України; 4) смерті Прем'єр-міністра України.

  1. Принципи діяльності Кабінету Міністрів України.

В загальній теорії права принципи визначаються як основні первинні засади (основні ідеї), які знаходять своє закріплення в нормах відповідної галузі права, що спрямовують розвиток і функціонування усієї правової системи.5

Діяльність Кабінету Міністрів України ґрунтується на принципах верховенства права, законності, поділу державної влади, безперервності, колегіальності, солідарної відповідальності, відкритості та прозорості. Кабінет Міністрів України здійснює виконавчу владу на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Кабінет Міністрів України є колегіальним органом. Кабінет Міністрів України приймає рішення після обговорення питань на його засіданнях. Кабінет Міністрів України регулярно інформує громадськість через засоби масової інформації про свою діяльність, залучає громадян до процесу прийняття рішень, що мають важливе суспільне значення. Прийняття Кабінетом Міністрів України актів, що містять інформацію з обмеженим доступом, можливе лише у випадках, визначених законом, у зв'язку із забезпеченням національної безпеки та оборони України. Всі акти Кабінету Міністрів України підлягають обов'язковому оприлюдненню, крім тих, що містять інформацію з обмеженим доступом.

Висновок.

У процесі дослідження автор дійшла до наступних висновків:

  1. Що діяльність Кабінету Міністрів, його організація, носять надто ускладнений характер. Взаємодія трьох гілок влади між собою і Президентом України, що проявляється і у механізмі стримування і противаг, на думку автора, значно шкодить веденню єдиної державної політики та запровадженню її у реальне життя. Так, Кабінет Міністрів України є підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України в межах, передбачених статтями 85 і 87 Конституції України, відповідальний перед Президентом України, відповідно до ст. 114 Конституції України Прем’єр-міністр України призначається Президентом України за згодою більше ніж половини від конституційного складу Верховної Ради України, Програма діяльності Кабінету Міністрів України базується на передвиборній програмі Президента України і вважається схваленою, якщо за неї проголосувала більшість від конституційного складу Верховної Ради України. Таким чином, ми можемо на реальному прикладі побачити можливість уповільнення ведення державної політики через незбігання інтересів різних сил, адже їх внутрішня робота, організація та формування занадто залежать одне від одного. Більш того, інтереси депутатів Верховної Ради і Президента України взагалі можуть бути абсолютно різними, що може спричинити постійну політичну боротьбу.

  2. Діяльність Кабінету Міністрів України спрямовується на забезпечення інтересів Українського народу шляхом виконання Конституції та законів України, актів Президента України, постанов Верховної Ради та Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Уряд регулярно інформує громад кість через засоби масової інформації про свою діяльність, залучає громадян до процесу прийняття рішень, що мають важливе суспільне значення. Отже, діяльність Кабінету Міністрів зводиться до функцій регулятора і спрямовувача підвладних йому органів на дотримання та виконання законодавства україни.

  3. Щодо впливу на Кабінет Міністрів, то слід відзначити постійну критику його дій з боку законодавчої, президентської і судової влади. Кабінет Міністрів України та інші структури виконавчої влади не можуть ефективно діяти поза межами єдиної системи.

Отже, автор дійшла до висновку про надзвичайну важливість існування Кабінету Міністрів як окремного органу в сфері розподілу влад, зокрема його роль у механізмі стримування і противаг, а також безпосереднього виконання державної політики.

Використана література:

  1. Закон України «Про Кабінет Міністрів України» (ост. ред.. від 07.08.2011 р.) «Відомості Верховної Ради України» (ВВР), 2011, N 9, ст.58.

  2. Конституція України: чинне законодавство зі змінами та доповненнями станом на 7 лют. 2011 р.:(ОФІЦ.ТЕКСТ). – К.: ПАЛИВОДА А.В., 2011. – 56с. – (Закони України).

  3. Концепція адміністративної реформи в Україні. - К., 1998. - 61 с.

  4. Мосьонз С.О. Адміністративне право України (у визначеннях та схемах): Навч. Посібник. – К.: Атіка, 2008. – 272с.

  5. Адміністративне право України Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Том 1 Загальна частина/ Ред колегія: В.Б Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична дмука» 2004, 584 с.

  6. Колпаков В.К. Адміністративне право України: Підручник. – 3-є вид, стер. – К.: Юрінком Інтер, 2001. – 544 с.

  7. Алексеев С.С. Общая теорія права/С.С. Алексеев. – М.,1982. – Т.2.-с.16

1 Колпаков В.К. Адміністративне право України: Підручник. – 3-є вид, стер. – К.: Юрінком Інтер, 2001. – 109 с.

2 Мосьонз С.О. Адміністративне право України (у визначеннях та схемах): Навч. Посібник. – К.: Атіка, 2008. – 61с.

3 Колпаков В.К. Адміністративне право України: Підручник. – 3-є вид, стер. – К.: Юрінком Інтер, 2001. – 110-111 с.

4 Концепція адміністративної реформи в Україні. - К., 1998. - 61 с.

5 Алексеев С.С. Общая теорія права/С.С. Алексеев. – М.,1982. – Т.2.-с.16