Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 5-6, МЕВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Розділ 6. Міжнародні валютні, кредитні і фінансові відносини

6.1. Валютний ринок і міжнародні валютні відносини

6.2. Види валютних ринків і сучасні особливості функціонування валютного ринку

6 .3. Функціонування світового кредитного і фінансового ринку

6.1. Валютний ринок і міжнародні валютні відносини

Міжнародний обмін товарів, послуг і капіталів втягує у свою орбіту валютний ринок. Імпортери обмінюють національну валюту на валюту тієї країни, де вони купують товари і послуги. Експортери, у свою чергу, одержавши експортний виторг в іноземній валюті, продають її в обмін на національну валюту. Інвестори, вкладаючи капітал в економіку тієї чи іншої країни, відчувають потребу в її валюті.

Вивчення валютного ринку ґрунтується на теорії ринкового попиту та пропозиції. Однак стосовно до валютного ринку теорія попиту та пропозиції використовується з істотними змінами, оскільки валюта є особливим товаром. На міжнародній арені вона приймає ті ж форми, що і грошові одиниці усередині країни.

Валютний ринок підкоряється законам конкуренції. Поводження його учасників визначається бажанням максимізувати свої прибутки, граючи на різниці валютних курсів. Величина цих прибутків залежить від сполучення широкого кола політичних і економічних ризиків. За певних умов поводження учасників валютного ринку приводить до значних коливань валютного курсу і до дестабілізації валютного ринку. Нестабільність на валютному ринку може викликати соціальні витрати і серйозні економічні проблеми.

У подібній ситуації задачею офіційних органів, відповідальних за проведення валютної політики, є приведення в рівновагу валютного ринку і створення необхідних умов для його стабільного функціонування.

Валютний ринок — це особливий ринок, на якому здійснюються валютні операції, тобто обмін валюти однієї країни на валюту іншої країни по визначеному номінальному валютному курсі.

Установлення курсу національної грошової одиниці в іноземній валюті в даний момент називається валютним котируванням. Курс національної грошової одиниці може визначатися як у формі прямого котирування, коли за одиницю приймається іноземна валюта (наприклад, 5 українських гривень за долар США), так і у формі зворотного котирування, коли за одиницю приймається національна грошова одиниця (зворотне котирування застосовується в основному у Великобританії і по ряду валют у США). Використання зворотного котирування дозволяє порівнювати курс національної валюти з іноземними валютами на будь-якому валютному ринку.

Коли ціна одиниці іноземної валюти в національних грошових одиницях росте, говорять про знецінення (здешевленні) національної валюти. І навпаки, коли ціна одиниці іноземної валюти в національних грошових одиницях падає, говорять про подорожчання національної валюти. Гнітюча частина грошових активів, продаваних на валютних ринках, має вид депозиту до запитання в найбільших банках, що здійснюють торгівлю один з одним. Лише незначна частина ринку приходиться на обмін готівки. Саме на міжбанківському валютному ринку здійснюються основні котирування валютних курсів.

Учасниками валютного ринку виступають Центральні і комерційні банки, валютні біржі, брокерські агентства, міжнародні корпорації.

Основні учасники валютного ринку – це комерційні банки, що не тільки диверсифікують свої портфелі за рахунок іноземних активів, але і здійснюють валютні операції від імені фірм, що виходять на зовнішні ринки як експортерів і імпортерів. Валютні операції по експорті й імпорту товарів і послуг кожної країни складають основу визначення вартості національної валюти.

До послуг банків і небанківських фінансових інститутів звертаються й індивідуальні учасники валютного ринку, наприклад, туристи, що подорожують за межі своєї країни; обличчя, що одержують грошові перекази від родичів, що проживають за кордоном; приватні інвестори, що вкладають капітал в іноземну економіку.

На валютному ринку складаються валютні відносини – сукупність грошових відносин, що визначають платіжно-расчітні операції між національними господарствами.

Валютний ринок насамперед забезпечує валютно-кредитне і розрахункове обслуговування експортно-імпортних операцій, а також валютні операції, зв'язані з інвестуванням капіталу за межі національної економіки. Крім цього, валютний ринок надає можливості хеджировання, тобто страхування валютних ризиків. При хеджированні економічні агенти, бажаючи зменшити ризик, зв'язаний з коливаннями валютного курсу, що можуть зробити негативний вплив на їхній капітал, прагнуть позбутися від чистих зобов'язань в іноземній валюті, тобто досягти балансу між активами і пасивами в даній валюті.

Якщо, наприклад, експортер з Німеччини одержує валютний виторг у розмірі 100 тис. доларів США і хоче позбутися від невизначеності в оцінці їхньої майбутньої вартості, він може негайно обміняти отримані долари на євро за поточним курсом і інвестувати їх під відсоток у Німеччині, незалежно від терміну, до якого буде потрібно дана сума.

Нарешті, валютний ринок дозволяє здійснювати валютні спекуляції, тобто грати на майбутній ціні валюти. Поводження учасників валютного ринку, що бажають одержати максимальний виграш від валютної операції, залежить від різниці між процентними ставками на національному і закордонному грошовому ринку, а також від очікуваних змін валютного курсу.

Так, якщо експортер з Німеччини, що одержав валютний виторг у розмірі 100 тис. доларів США, що будуть потрібні йому через шістьох місяців, не очікує ніяких змін у рівні валютного курсу, то він буде інвестувати отриману суму в американський банк, якщо ставка відсотка в США вище, ніж у Німеччині, і обміняє долари на євро через шестимісячний термін. Якщо ставка відсотка виявиться вище в Німеччині, то експортер негайно обміняє отриману суму на євро й інвестує їх у німецькі активи.

Загальне правило для спекулятивних операцій в іноземній валюті полягає в тому, що їхня прибутковість залежить від того, наскільки валюта упаде в ціні понад різницю в процентних ставках по депозитах у національній і іноземній валюті. Однак спекулятивні операції будуть прибутковими лише в тому випадку, якщо учасникам ринку вірно удасться спрогнозувати очікувані зміни валютного курсу.