Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ 5.1 Ofisny Paket. Word (Writer) (Material).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Результат: новий документ (доки що пустий, готовий до заповнення Вами) створено у потрібній Вам папці. Засоби скасування і повернення дій

Всі операції введення, редагування і форматування тексту протоколюються текстовим процесором, і тому необхідну кількість останніх дій можна відмінити Останню дію відміняють комбінацією клавіш CTRL+Z. Ця команда має кумулятивний ефект серія команд відміняє серію останніх дій. Інші аналогічні дії команда (ПравкаÆОтменить действие) і кнопка “Отменить действие” на панелі інструментів “Стандартная”. Довгі послідовності дій можна відміняти також за допомогою списку дій (кнопка, що розкриває список, приєднана до кнопки Отменить действие).

Після скасування кількох дій існує можливість повернутися до стану, що передував скасуванню Для цього служить команда (Правка ÆВернуть действие) або кнопка “Вернуть действие” на панелі інструментів “Стандартная”.

Автотекст - це режим автоматичного введення фрагментів тексту. Він представлений двома функціями автозавершення і власне автотекстом, їх принцип дії полягає в наступному.

Текстовий редактор зберігає словник автотекста, що складається з слів і фраз, що зустрічаються в документах досить часто. При введенні перших чотирьох символів словникового елемента на екрані з’являється спливаюча підказка з повним текстом слова або фрази. Якщо це те, що мав на увазі користувач, він завершує введення всього фрагмента натисненням клавіші ENTER. Однак користувач може самостійно обрати необхідний елемент тексту з списку з ієрархічною структурою - це функція автотекста. Список елементів автотекста відкривається за допомогою панелі інструментів Автотекст (Вид ÆПанель инструментов ÆАвтотекст)

Настройку словника автотекста виконують в діалоговому вікні Автозаміна (Сервис   Автозамена   Автотекст ). Найпростіший спосіб наповнення словника новим змістом виділити текст на екрані, клацнути на кнопці Автотекст на панелі інструментів Автотекст і в діалоговому вікні, що відкрилося використати кнопку “Добавить”.

Використання засобу автозаміни при введенні

Автозамена дозволяє замінити введення довгих послідовностей символів довільним (бажано коротким) поєднанням інших символів. Наприклад, якщо в тексті дуже часто зустрічається словосполучення “діалогове вікно”, його можна замінити коротким поєднанням “.дв” Відповідно замість «діалогових вікон» використати “.дн”, а замість “діалогового вікна” “.да”. Крапка перед символами стоїть спеціально, щоб відрізняти їх від дволітерних прийменників або союзів, таких як “да”.

Настройку засобу Автозамена виконують в діалоговому вікні (СервисÆАвтозамена). Для цього треба встановити прапорець “Заменить при вводе”, ввести комбінацію, що замінюється в полі “Заменить”, а заміняючу комбінацію в полі “На”, після чого поповнити список автозаміни натисненням на кнопці “Добавить”.

Введення спеціальних і довільних символів

При введенні тексту часто існує необхідність введення спеціальних символів, що не мають відповідної клавіші в розкладці клавіатури, а також довільних символів, розкладка для яких невідома. Основним засобом для введення спеціальних і довільних символів, а також для закріплення їх за вибраними клавішами є діалогове вікно “Символ” (ВставкаÆСимвол). Дане діалогове вікно має дві вкладки “Символы” і “Специальные символы”.

На вкладці “Специальные символы” присутній список спеціальних символів, таких як “довге” (“поліграфічне”) тире, “копірайт”, “торгова марка” і інші. Для вставки такого символу досить клацнути на кнопці “Вставить”. Разом з тим, для більшості спеціальних символів існують клавіатурні комбінації вони приведені в списку, і їх варто запам’ятати. На перших порах, поки навичка їх введення не закріплена, це вікно використовують для отримання довідки. У тому ж вікні є кнопки “Автозамена” і “Клавиша”, що дозволяє або виконувати введення спеціальних символів звичайними символами і автоматично проводити заміну, або закріпити спеціальний символ за вибраною комбінацією клавіш.

На вкладці “Символы” представлені елементи управління для введення довільних символів будь-яких символьних наборів. Центральне положення у вікні займає таблиця символів поточного набору. Вибір шрифту виконують в списку, що розкривається “Шрифт”. Якщо шрифт відноситься до категорії універсальних шрифтів UNICODE, тоді для нього є і можливість вибору символьного набору у відповідному списку, що розкривається “Набор”.

Якщо символ треба вставити тільки один раз, досить клацнути на командній кнопці “Вставить”. Якщо передбачається багаторазове використання даного символу, за ним можна закріпити постійну комбінацію клавіш (кнопка “Клавіша”) або створити елемент для списку Автозаміна за допомогою однойменної кнопки.

В Libre Office вставку спеціального символу здійснюють через меню у послідовності:

Меню — Вставка — Специальные символы — (далі — вибір потрібного символу).

Режими вставки і заміни символів

Текстовий процесор надає можливість вибору між двома режимами редагування тексту режимом вставки і режимом заміни. У режимі вставки текст, що вводиться “розсовує” існуючий текст, а в режимі заміни нові символи заміняють символи попереднього тексту, що знаходилися в крапці введення. Режим вставки застосовують при розробці основних змістовних блоків текстових документів, а режим заміни при редагуванні стандартних форм і стандартних елементів (колонтитулів, реквізитних елементів в листах, службових записках, бланках).

Поточний режим виправлення тексту відображається на екрані індикатором “Замена”. У режимі заміни включений індикатор “ЗАМ” в рядку стану вікна програми, в іншому випадку він вимкнений. Подвійне натиснення на цей індикатор дозволяє перемикати режими. Настройка режиму виправлення виконується на вкладці “Правка” діалогового вікна “Параметры” (Сервис ÆПараметры ÆИсправление).

Якщо встановлені прапорці “Режим замены” і “Использовать клавишу INS" для вставки, виправлення здійснюється в режимі заміни символів. Якщо обидва ці прапорці скинені, то режим можна вибирати за допомогою клавіші INSERT. Якщо прапорець “Режим замены” скинений, а прапорець “Использовать клавишу INS” для вставки встановлений, то виправлення здійснюється в режимі вставки.

Запам'ятати — міняти режими (Вставка — Заміна) — клавішею Insrert

Робота з фрагментами тексту

Для того щоб відокремити фрагмент тексту файлу, документу або шаблону документа Word, потрібно виконати такі дії:

1. Натиснути клавішу “Shift”, утримуючи її, за допомогою клавіш управління курсором, виділити потрібний фрагмент тексту. Встановити курсор маніпулятору миші на початок фрагмента тексту, який потрібно виділити, після чого натиснути на ліву клавішу маніпулятора та помістити курсор миші і необхідному місті тексту,після чого відпустити клавішу маніпулятора.

      1. Для того, щоб скопіювати фрагмент тексту, потрібно виконати один з наданих варіантів дій:

№ етапу

Варіант 1:

З використанням Меню

Варіант 2:

З використанням

Панелі інструментів

Варіант 3:

З використанням Гарячих клавіш

1

Відмітити потрібний фрагмент тексту

2

Ввести обраний фрагмент до буферу обміну

«Правка» — «Копировать»

Позначка

«Копировать»

(як два аркуші)

Ctrl+С

3

Встановити курсор на те місце, куди треба перенести фрагмент тексту

4

Ввести збережений фрагмент до зазначеного місця,

«Правка» — «Вставить»

Позначка

Вставка

Ctrl+V

Засоби автоматизації перевірки правопису

Автоматизація перевірки правопису включає засоби перевірки орфографії і граматики Текстовий процесор дозволяє реалізувати два режими перевірки правопису автоматичний і командний.

Для роботи в автоматичному режимі треба встановити прапорці Автоматично перевіряти орфографію і Автоматично перевіряти граматику на вкладці “Правописание” діалогового вікна “Параметры” (Сервис ÆПараметры ÆПравописание). В автоматичному режимі слова, що містять орфографічні помилки, підкреслюються червоним кольором, а вирази, що містять граматичні помилки, зеленим. Для того щоб дізнатися про характер помилки, треба клацнути правою кнопкою миші по поміченому фрагменту. У залежності від характеру помилки контекстне меню містить пункт “Орфография” або “Грамматика”. 3 їх допомогою відкривається діалогове вікно, в якому є елементи управління для отримання більш точної довідки про те, яке правило порушене, і запропоновані варіанти виправлення передбачуваної помилки.

У командному режимі перевірка правопису виконується незалежно від установки елементів управління на вкладці (Сервис ÆПараметры ÆПравописание). Запуск засобу перевірки виконують командою (Сервис ÆПравописание). Перевірка починається від початку документа і продовжується до появи першої помилки. У тих випадках, коли користувач відмовляється від виправлень, що пропонуються і дає команду “Пропустити”, в документі нагромаджується список слів, що пропускаються, тобто слів і виразів, що не підлягають перевірці. Для того щоб очистити цей список і почати перевірку заново, використовують командну кнопку (Сервис ÆПараметры ÆПравописание ÆПовторная проверка).

Часто-густо в тексті перемежаються фрагменти різними мовами (українською, англійською, російською). Для перевірки орфографії може здійснюватись: в межах виділеного фрагменту, абзацу, чи всього тексту. Її можна здійснити у послідовності:

Меню — Сервис — Язык — (далі обрати: для выделения, для абзацы, для всего текста) — (далі обрати мову)

 

Контрольні питання до заняття:

1.             З яких складових частин складається програмний комплекс Microsoft Office? Охарактеризуйте їх призначення.

2.             Які функції виконує текстовий процесор Microsoft  Word?

3.             З яких пунктів складається меню текстового процесору Microsoft Word та їх призначення?

4.             Яким чином створюються текстові документи?

5.             Охарактеризуйте правила роботи з виділеними фрагментами тексту.

 

Питання для контролю знань:

1.             Текстовий процесор: поняття, мінімальний об’єкт.

2.             Які кнопки містить рядок заголовку вікна Microsoft Word?

3.             Правила форматування документа.

4.             Які вкладки містить діалогове вікно „Список”?

5.             За допомогою яких команд можна створити порожню таблицю та побудувати діаграму?

 

Завдання для самостійної підготовки

Під час самостійної підготовки необхідно засвоїти призначення буферу обміну системи Windows, правила користування ним при копіюванні фрагментів тексту з одного вікна редагування до іншого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]