Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 - 9.02.11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
29.72 Кб
Скачать

Тема 2. Структура підприємства

1.Поняття про структуру підприємства. Загальна структура підприємства, її основні складові. 2.Виробнича структура підприємства. Основні види та їх характеристика. 3.Соціальна структура підприємства.

І

Структура підприємства – це його внутрішній устрій, який характеризує склад підрозділів і систему зв’язків, підпорядкованості та взаємодії між ними.

Загальна структура – це склад виробничих ланок, а також організації по управлінню підприємством і по обслуговуванню працівників, в тому числі відділи технічні, економічні, оперативно виробничі, служба кадрів, бухгалтерія, служба маркетингу, служба МТЗ(матеріально-технічне забезпечення) і інші. Загальна структура – це сукупність та взаємозв’язок виробничої, організаційної і соціальної структури.

П ідприємство

Заклади, що обслуговують Виробничі підрозділи Апарат управління

Робітників підприємств

Організаційна структура управління – це сукупність певним чином пов’язаних між собою управлінських ланок; характеризується кількістю органів управління, порядком їхньої взаємодії та функціями, які вони виконують.

Необхідною умовою успішної діяльності підприємства є раціональна побудова його виробничої, соціальної та організаційною структурою.

ІІ

Виробнича структура – це частина загальної структури підприємства, а саме виробничі підрозділи, які випускають продукцію, а також обслуговуючі і допоміжні служби, які допомагають у випуску продукції.

Виробничі підрозділи підприємства: цехи, ділянки, обслуговуючі господарства і служби (прямо чи опосередковано), що беруть участь у виробничому процесі.

Первісною ланкою виробничої структури є робоче місце – частина виробничої площі, де зосереджені засоби виробництва, що використовуються працівником. Може бути: 1)просте – 1 працівник, 1 агрегат; 2)багатоверстатне – 1 працівник і декілька засобів виробництва; 3)колективне – декілька працівників і 1 засіб виробництва.

Класифікація виробничої структури:

  1. За підрозділами: комбінатська, цехова, без цехова, корпусна;

  2. За формою спеціалізації основних цехів: технологічна, предметна, змішана;

  3. За наявністю основних та допоміжних процесів: комплексна, спеціалізована.

Залежно від підрозділів розгядають такі виробничі структури:

  • А – цехова – структура, що основним виробничим підрозділом має цех – адміністративно відокремлена частина підприємства, що в ній виконується певний комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації. За характером своєї діяльності цехи поділяються на:

    • Основні – виготовляють продукцію, призначену для реалізації на сторону, тобто продукцію, що визначає профіль та спеціалізацію підприємства.

    • Допоміжні – виготовляють продукцію, що використовується для забезпечення власних потреб усередині самого підприємства.

    • Побічні – займаються, як правило, утилізацією, переробкою та виготовленням продукції з відходів основного виробництва.

    • Обслуговуючі – виконують роботи, які забезпечують необхідні умови для нормального перебігу основних і допоміжних виробничих процесів.

    • На деяких експериментальні – займаються підготовкою та випробуванням нових виробів, розробкою нових технологій, проведенням різноманітних експериментальних робіт. Існують лише на деяких підприємствах.

    • Підсобні цехи – цехи, де здійснюють підготовку основних матеріалів для основних цехів, а також виготовляють тару для упакування продукції.

  • Б – без цехова – структура, яка в основі будови має виробничу дільницю, де виконуються технологічно однорідні роботи або виготовляється однотипна продукція. Виробнича дільниця – це сукупність територіальне відокремлених робочих місць, на яких виконуються технологічно однорідні роботи або виготовляється однотипна продукція.

  • В – корпусна – це така структура, де основною одиницею є корпус, характерна для великих підприємств. Корпус – це об’єднання кількох однотипних цехів, основний структурний підрозділ підприємств корпусної структури.

  • Г – комбінатська – складається з підрозділів, що виготовляють завершену частку готового виробу (сталь, чавун), існує на підприємствах з багатостадійними процесами виробництва, що здійснюються згідно з технологічною послідовністю переробки сировини (металургійна, хімічна, текстильна промисловість).

Принципи організаційної побудови цехів і виробництв

  • Технологічним – цехи і дільниці формуються за ознакою однорідності технологічного процесу виготовлення різних виробів (бетонні, сталеплавильні цехи тощо);

  • Предметним – об’єднує робочі місця, дільниці, цехи з випуску певного виду продукції.

  • Змішаним – заготівельні цехи і дільниці створюються за технологічним принципом, а випускаючі цехи і дільниці – за предметним.

Залежно від наявності основних і допоміжних процесів виділяють такі типи:

  • Підприємства з комплексною виробничою структурою – мають усю сукупність основних та допоміжних цехів.

  • Підприємства зі спеціалізованою структурою – лише частину основних та допоміжних цехів.

    • Підприємства механоскладального типу, які отримують заготівки від інших підприємств;

    • П. складального типу, які випускають продукцію з деталей, вузлів та агрегатів, що виготовляються на інших підприємствах;

    • П. заготовочного типу, що спеціалізуються на виробництві заготівок;

    • П., спеціалізовані на виробництві окремих деталей.

Чинники формування виробничої структури підприємства

  • Виробничий профіль підприємства, тобто характер та особливості продукції, що виробляється, безпосередньо обумовлюють хід виробничого процесу та склад відповідних підрозділів.

  • Обсяги виробництва продукції і трудомісткість її виготовлення. Кількість виробничих підрозділів підприємства та їх розміри залежать також і від обсягів виробництва продукції.

  • Характер і ступіть спеціалізації підрозділів. З розвитком та поглибленням спеціалізації зменшується кількість виробничих підрозділів підприємства, спрощуються його структура.

  • Місце знаходження підприємства, кооперування з філіями, виробничими підприємствами інших галузей і внутрішня кооперація.

  • Рівень автоматизації і механізації виробництва у філіях, підрозділах і виробничих ділянках та масштабами застосування автоматизованих ліній, а також рівня впровадження передових технологічних процесів.

ІІІ

Соціальна структура підприємства – сукупність підрозділів, які зайняті соціальним обслуговуванням працівників підприємства.

З абезпечення соціальних потреб здійснюється структурою соціального обслуговування:

Дитячі садки, літні табори, бази відпочинку

Їдальні, кімнами відпочинку

Гуртожитки, будинки культури, санаторії, лікарні

Д.З. 1)проаналізуйте виробничу структуру будь-якого підприємства: визначте види цехів та їх роль у виробництві продукту.

2)оберіть довільне підприємство з цеховою виробничою структурою і обґрунтуйте доцільність її використання, виходячи з виробничого профілю підприємства.

3) соціальна структура університету (схематично), як на вашу думку можна покращити соціальну структура нашого ВУЗУ.

4)визначення різних видів об’єднання + конкретний приклад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]