Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
188.93 Кб
Скачать

5.4. Системи, принципи та методи планування виробничої діяльності.

У першому параграфі даної теми нами було розглянуто чотири основні види планування: довгострокове (стратегічне), середньострокове, короткострокове (поточне) та оперативне. З наведених видів планування найбільш трудомістким є оперативне планування оскільки воно, з одного боку, є завершальною ланкою у системі планування діяльності підприємства, а з другого – виступає як засіб виконання всіх інших видів виробничого планування підприємства.

У практиці господарської діяльності розрізняють три основні системи оперативного планування: подетальну, комплектну та позамовну (див.рис.5.3).

Рис.5.3. Основні системи оперативного планування підприємства.

Основні принципи планування

Науково-методична обґрунтованість формування планів полягає, перш за все, у тому, що плани слід формувати у відповідності з певними правилами або принципами. Серед цих принципів найбільш важливими є наступні:

  • досяжність – полягає у тому, що будь-який план при певному напруженні зусиль і ресурсів підприємства можна досягнути у визначені терміни;

  • обґрунтованість – полягає у тому, що усі види планів підприємства мають ґрунтуватись на чіткому розрахунку наявних ресурсів підприємства і у відповідності з прогресивними нормами їхніх витрат;

  • безперервність – полягає у тому, що робота по формуванню планів є безперервним процесом: розпочинається з аналізу виконання планів за попередній період і завершується формуванням планових (прогнозних) показників на наступний період.

  • комплексність – полягає у тому, що мають одночасно формуватись планові показники різних підрозділів і підприємства у цілому;

  • збалансованість полягає у тому, що всі планові показники мають бути взаємоузгодженні у кількісних одиницях виміру;

  • оптимальність використання ресурсів - полягає у тому, що на кожний вид продукції (робіт, послуг) йде лише така кількість ресурсів, яка обумовлена технологією, а ефективність при цьому має бути максимальною.

Класифікація методів планування

Основні методи планування виробничої діяльності відображені у таблиці 5.3.

Таблиця 5.3.

Методи планування виробничої діяльності

Класифікаційні ознаки

Методи планування

Вихідна позиція для розробки планів

Ресурсний

(від можливостей)

Цільовий

(від потреб)

Розрахунок плано-вих показників

Екстраполяційний

(від досягнутого)

Пофакторний

Нормативний

Узгодження ресурсів та потреб

Балансовий

Матричний

Варіантність планів

Одноваріантний (інтуїтивний)

Багатоваріантний

(поліваріантний)

Метод виконання розрахункових операцій

Ручний

Механізований

Автоматизований

Форма подання планових показників

Табличний

Лінійно-графічний

Сітьовий

(логіко-структурний)

Ресурсний метод планування – характерний для монополістичного типу ринку, коли монополіст, який володіє ресурсами, самостійно планує обсяги продукції до випуску. При цьому ймовірними можуть бути два варіанти планування. По першому варіанту до випуску планується велика кількість продукції, а ціна встановлюється залежно від попиту на даному ринку. По другому варіанту ціну (як правило високу) встановлює самий монополіст, а продукція до випуску планується невеликими партіями, щоби не знизити ціну.

Цільовий метод планування – характерний для ринку досконалої конкуренції. План формується в залежності від потреб підприємства і місткості ринку.

Екстраполяційний метод планування – передбачає встановлення планових завдань з врахуванням тенденцій у змінах основних показників діяльності підприємства за попередній період.

Пофакторний метод планування – враховує вплив різноманітних чинників на зміну тих чи інших планових показників.

Нормативний метод планування – найбільш точний метод планування, що базується на науково обґрунтованих нормах витрат основних видів ресурсів.

Балансовий метод планування – з одного боку визначає планові величини ресурсів, необхідних для діяльності підприємства у наступний плановий період, а з другого боку визначає джерела покриття цих ресурсів.

Матричний метод планування – являє собою більш ускладнений вид балансового планування, в якому окрім планування ресурсів і джерел їхнього покриття можуть бути вказані і інші обставини, що впливають на формування плану, наприклад, терміни виконання тих чи інших показників тощо.

Одноваріантний метод планування – являє собою метод планування, що розрахований однією з науково обґрунтованих методик.

Багатоваріантний метод планування – являє собою метод планування при якому розглядається декілька варіантів планування і за допомогою методів економіко-математичної оптимізації обирається найбільш ефективний варіант.

Ручний метод планування – реалізується з використанням простих засобів для розрахунку (наприклад за допомогою калькулятора).

Механізований метод планування – реалізується з використанням засобів (наприклад ПЕОМ), що автоматизують окремі планово-розрахункові операції і здійснюються при безпосередньому втручанні у цей процес працівника.

Автоматизований метод планування – реалізується за допомогою засобів, що повністю автоматизують процес планування (автоматизовані системи управління).

Табличний метод планування – метод при якому планові показники формуються у відповідних таблицях, які можуть містити алгоритм розрахунків.

Лінійно-графічний метод планування – метод при якому планові показники відображаються за допомогою графіків, діаграм, гістограм тощо.

Сітьовий метод планування – метод при якому будується сітьовий графік, який відображає основні моменти планування, терміни їхньої реалізації, а також найбільш оптимальний шлях досягнення основних планових показників.

►▼◄

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]