Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2005.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

3.1.Прикладні програми

Для персональних комп'ютерів розроблені і використовуються різноманітні прикладні програми для розв’язання задач у різних сферах людської діяльності. Прикладне програмне забезпечення це програми, призначені для виконання конкретних завдань користувача. До них належать: системи обробки текстів, системи обробки графічної інформації, електронні таблиці, системи управління базами даних, інформаційно-пошукові системи, системи цільового призначення, системи штучного інтелекту, експертні системи, інтегровані системи.

Текстові редактори – це програми для введення тексту в комп’ютер, його редагування, зберігання та друкування. Вони роблять більш зручною, менш трудомісткою роботу з текстовою інформацією.

Графічні редактори – це програми для введення графічних зображень у комп’ютер, редагування, зберігання та друкування.

Електронна таблиця (ЕТ) це діалогова система для введення даних у прямокутні таблиці та їх обробки.

Системи Управління Базами Даних (СУБД) це систематизоване сховище інформації певної предметної галузі, до якого можуть мати доступ різні користувачі для розв’язання своїх задач.

Інформаційно-пошукові системи (ІПС) — це програмні засоби, що дозволяють одержати необхідну інформацію у певній предметній галузі. Відмінністю ІПС від СУБД є те, що результатом виконання запиту ІПС є тільки збережені дані — ніяких перетворень над ними ІПС не робить.

Прикладні програми цільового призначення це програмні засоби, що використовуються у вузьких сферах практичної діяльності й орієнтовані на використання спеціалізованих методів подачі знань і обробки даних, властивих цій галузі. Такими є математичні пакети (GRAN1, Eureca, MathCac Derive), системи психологічного тестування, автоматизовані навчальні системи, системи автоматизованого проектування, автоматизовані робочі місця (АРМ), автоматизовані системи управління й ін. Системи автоматизованого проектування (САПР) — це пакети програм, що підтримують повний цикл проектування від технічної пропозиції до моделювання механічних і електричних процесів у проектованому виробі та підготовки креслень і документації для виробництва. Найпоширенішими САПР нині є система AutoCad (підготовка креслень), OrCAD і PCAD (розробка електронних пристроїв). Автоматизовані системи управління (АСУ) — це обчислювальні системи, призначені для управління процесами в реальних умовах (рух літаків і потягів, робота АЕС, технологічні процеси і т.д.). В АСУ сполучною ланкою між комп'ютером і процесом служать датчики і виконавчі механізми.

Інтегровані системи це пакет програм загального призначення, що виконує низку функцій, для яких раніше створювалися спеціалізовані програми, зокрема текстові процесори, ЕТ, СУБД, комунікаційні пакети. Результати, отримані окремими підпрограмами пакета, як правило, можуть бути об'єднані в остаточний документ. Найпоширеніші інтегровані пакети - це Microsoft Works, Lotus Smart Suite, Microsoft Office for Windows.

Експертні системи - це програми, які моделюють процеси мислення людини, вони переробляють велику кількість знань, представляють знання в простій формі, мають незалежний механізм логічних висновків, можуть дати пояснення отриманим результатам.