Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УІСАА - Методичка для заочників - ІПОД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

А. Виконати у середовищі програми Excel:

1. Побудувати таблицю.

2. З допомогою формул розрахувати незаповнені клітини.

3. З допомогою функцій робочого аркуша знайти: (а) мінімальну, максимальну і середню величини посівної площі, урожайності, виходу кормових одиниць з 1 га, (б) загальний вихід кормових одиниць у концентрованих та зелених кормах, посівна площа яких була в межах від 50 га до 70 га.

4. Додати до таблиці стовпчик "Сума" і з допомогою функції ЕСЛИ оцінити у ньому вартість кормів з розрахунку 550 грн. за 1 тонну у тих рядках, де отримано не менше 4 тонн кормових одиниць з 1 га і 400 грн. – у решті рядків.

5. Побудувати допоміжну таблицю зі стовпчиками "Група кормів" та " Загальний вихід кормових одиниць, тонн", розрахувавши сумарний по групі кормів вихід кормових одиниць у кожному рядку з допомогою функції СУММЕСЛИ.

6. На основі допоміжної таблиці побудувати кругову діаграму, відобразивши структуру отриманих кормових одиниць у розрізі груп кормів.

Б. Виконати у середовищі субд Access:

1. Створити базу даних, що містить наведену вище таблицю (стовпці 5, 7 та 8 - не заповнені).

2. Створити запит на оновлення таблиці, який заповнює даними стовпці 5, 7 та 8.

3. Створити запит для розрахунку сумарного виходу кормових одиниць від концентрованих кормів з урожайністю не менше 30 ц/га та усіх зелених кормів.

4. Створити параметричний запит для визначення сумарного виходу кормових одиниць від культур, розмір посівної площі яких був у заданому діапазоні (нижня і верхня границі діапазону - параметри).

5. Створити звітну форму для визначення загального виходу корм. одиниць у розрізі груп кормів.

6. На основі таблиці створити форму для відображення кругової діаграми "Структура виходу кормових одиниць у розрізі груп кормів.

Задача 2

Варіант 1. Нарахування заробітної плати в рослинництві

База даних повинна містити такі реквізити: кількість годин, код агрегату, код поля, код роботи, код трактора, код тракториста, назва роботи, назва трактора, номер документу, норма виробітку, оброблена площа, перелік машин у агрегаті, площа поля, потужність трактора, прізвище тракториста, розцінка за 1 га, стаж тракториста.

Форми результатної інформації: машинограма "Відомість виконаних робіт у рослинництві (по полях та трактористах), машинограма "Відомість нарахування заробітної плати (по трактористах та видах робіт), екранні формі для визначення (а) загальної площі, яку обробив вказаний користувачем тракторист на вказаному агрегаті та (б) середнього проценту виконання змінних норм виробітку кожним трактористом на вказаній роботі.

Варіант 2. Стан розрахунків з дебіторами

База даних повинна містити такі реквізити: адреса банку, банківський рахунок дебітора, дата, дата угоди, кількість продукції по угоді, код банку, код виду продукції, код угоди, назва виду продукції, назва дебітора, наш рахунок у банку, номер документу, сума боргу на початок року, сума оплати, сума угоди, телефон банку.

Форми результатної інформації: машинограма "Відомість надходження грошей у погашення дебіторської заборгованості (по дебіторах і наших рахунках в банках)", машинограма "Відомість надходження грошей у погашення дебіторської заборгованості (по угодах та видах продукції), екранні формі для визначення (а) залишку заборгованості по дебітору, вказаному користувачем та (б) загальної суми надходжень по кожній угоді за вказаний період часу.