Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електродвигуни постійного та змінного струму.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
148.73 Кб
Скачать

4. Електродвигуни змінного струму (загальні відомості)

Електродвигуни змінного струму загального призначення - електричнімашини, що перетворюють електричну енергію в механічну, а такожє найбільш досконалим і поширеним видом приводу машин імеханізмів, що перетворюють електричну енергію в механічну.

В основі роботи електродвигунів лежить процес електромагнітноїіндукції, яка виникає при русі проводить середовища в магнітному полі.  В якості провідної середовища зазвичай використовується обмотка, що складається здосить великої кількості провідників, з'єднаних між собоюналежним способом. Магнітне поле в електродвигуні створюється або здопомогою постійних магнітів, або збудливими обмотками, якіобтікають струмами. Електродвигуни оборотні, тобто можуть працювати заперетворення електричної енергії в механічну і навпаки, у режимігенератора.

Електродвигуни складаються із захисного корпусу, в якому знаходитьсянерухомий порожнистий циліндричний статор, набраний з окремих,ізольованих один від одного пластин електротехнічної (магнітної) сталі. Навнутрішній стороні статора в пазах розташовані витки обмотки збудження змідного дроту. Всередині статора розташовується рухливий, що обертається навалу ротор, що складається теж із сталевих пластин, також ізольованих один віддруга термостійким лаком. У пазах ротора розташовуються витки мідноїобмотки. Обмотки статора під'єднується до джерела змінного струму.

Електродвигуни змінного струму поділяються на синхронні і асинхронні,в залежності від того, в якому відношенні знаходиться швидкість обертання дочастоті.

Електродвигуни змінного струму мають номінальний режим роботи,який відповідає тривалого режиму, короткочасного, повторно -короткочасного або переміжними режиму роботи. Також електродвигунимають номінальні параметри.

При виготовленні і виборі електродвигунів велике значення маютьумови їх експлуатації та кліматичні умови, в залежності від якихвикористовуються різні види електродвигунів, що мають конструкційніособливості, що роблять їх придатними для експлуатації в різних умовах.

При виборі електродвигуна необхідно враховувати коефіцієнт їхкорисної дії, а також потрібно враховувати втрати електричної енергії впровідниках, що живлять електродвигун.

Електродвигуни змінного струму мають велике значення длязадоволення потреб промислового виробництва. Вони використовуються вбільшості електроприводів. Так, наприклад, синхронні електродвигунивикористовуються як двигунів у великих установках, таких, як привідпоршневих компресорів, повітроводів, гідравлічних насосів і т. д.  Асинхронні двигуни також застосовуються в промисловості, наприклад, дляприводів кранових установок загальнопромислового призначення, а також різнихвантажних лебідок та інших пристроїв, необхідних у виробництві.

Можна сказати, що електродвигуни змінного струму мають величезнезначення для більшості видів промисловості.

План