Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БИСЕР.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Дослідження матеріалів

Бісер - дрібні скляні намиста або дрібні пронізь, для уборів і прикрас низками, також для різних жіночих робіт. | На церковно. мовою перли. Чи не мечіте бісеру перед свинями, та не попруть його ногами. Сльози не бісер, в поднізь НЕ сніжешь. Бисерина, бісеринка ж. одна буса, тільки зерно. Бісерний, що відноситься до бісеру; з нього спрацьований. Бісерістий, бісерчатий, в роді бісеру, з ним схожий. Бісернік або бісерщік м. бісерний майстер, а також бісерний торговець; | бісернік також російська дівоче головна пов'язка, поднізь, і взагалі дрібниця, знизилася з бісеру; також | рослина Tamarix gallica, бісерний-кущ, калмицький ладан, жідовіннік?, Відомий в південно -східних степах наших кущ гребенщик, боже дерево. Бісерніца ж. скринька, баульчик, для зберігання бісеру, за кольорами, розбору. Бісер прутки або трубки, звертати скло в бісер, кропити і обробляти. Роса бісером на билинка, приймає вид бісеру.

Види бісеру:

За чеської класифікації бісер ділиться на дві основні групи: прозорий і непрозорий бісер.

Натуральний прозорий кольоровий бісер. Бісер цього виду прозорий з кольорового скла. Він є основним в групі прозорого бісеру, оскільки всі інші види виробляються на його основі шляхом подальшої обробки отвору або зовнішньої сторони бісеринок.

Натуральний кольоровий бісер з срібною лінією. Це бісер з кольорового прозорого скла з посрібленим отвором круглої або квадратної форми. Найчастіше наші майстри називають його "вогником". Він дійсно самий блискучий з усіх видів бісеру. Бісеринки з круглим отвором мають м'якший блиск, а з квадратним - більше заломлюють світло, а значить, блищать яскравіше. Цей бісер краще використовувати як оздоблювального, поєднуючи з менш блискучими видами бісеру.

Натуральний прозорий кольоровий бісер з блиском. Це бісер з прозорого кольорового скла з блискучим покриттям, у виробах дає ефект легкості, прозорості, невагомості. Вироби з нього виходять дуже легкими і повітряними.

Натуральний прозорий кольоровий бісер з веселкою. Це бісер з прозорого кольорового скла з веселковим покриттям.

Прозорий кришталевий бісер з кольоровою лінією і блиском (лінійованої). Це бісер з прозорого некольоровими скла з кольоровим отвором і блискучим покриттям. Він має м'який, легкий блиск і вироби з нього виглядають дуже ніжними і вишуканими. Але при роботі з цим бісером не можна випускати з уваги, що всі вироби з бісеру з отворами з покриттям небажано розпускати і переплітати, так як це призводить до поступового стирання фарби з отворів і втрати бісером кольору. Також не можна вироби з бісеру такого кольору замочувати в миючих засобах. Крім того, лінійованої бісер не любить впливу вологи і сонячних променів, від яких можуть вигоряти деякі кольори. Але незважаючи на "примхливість" цього виду бісеру, не варто обходити його увагою, оскільки вироби з нього дуже гарні, ніжні і витончені, а при дотриманні всіх запобіжних заходів, цей бісер може бути досить довговічним.

Кришталевий бісер з кольоровою лінією і веселкою. Це прозорий бісер з некольоровими скла з кольоровою лінією і райдужним покриттям.

Натуральний прозорий кольоровий бісер з кольоровою лінією. Це бісер з прозорого кольорового скла з кольоровою лінією. Він має цікавий ефект подвійного кольору. Наприклад, бурштиновий чи зелений бісер з фіолетовим отвором або блакитний з бузковим отвором.

Натуральний кольоровий непрозорий бісер. Бісер з непрозорого скла різних кольорів. Наші майстри часто називають його "керамічним бісером". З усіх видів бісеру він самий довговічний, чудово переносить довге зберігання, воду, сонячне світло, перепад температур. "Керамічний бісер" широко використовується в етнографічного темах, а також в якості фонового бісеру у виробах. У цьому випадку його часто поєднують з більш блискучими видами бісеру - з бісером зі срібною лінією чи з натуральним, непрозорим з блиском.

Натуральний кольоровий непрозорий бісер з блиском. Непрозорий кольоровий бісер з блискучим покриттям. Також дуже довговічний.

Натуральний непрозорий бісер з веселкою. Непрозорий кольоровий бісер з райдужним покриттям.

Іріс. Непрозорий бісер з "бензиновим" покриттям різних відтінків або гематитових покриттям. Часто майстрами називається "бензиновим", "тютюновим", "гематитових" бісером.

Металік кольоровий. Непрозорий бісер, покритий тонким шаром кольорового металу. Дуже красивий, але покриття не відрізняється довговічністю, рекомендується використовувати для вишивки картин або виконувати ті частини прикрас, які не стикаються з одягом чи тілом.

Металік. Непрозорий бісер, покритий тонким шаром різних металів. Це більш стійкий бісер, ніж кольоровий металік. Дуже ефектний в виробах, надає їм розкішний, вишуканий блиск.

Глазурований. Непрозорий бісер, покритий блискучою або матовою глазур'ю. Основною перевагою цього бісеру є найширша кольорова гама з безліччю відтінків. Чудово підходить для вишивки картин. Добре поєднується з "керамічним" бісером, особливо бісер, покритий матовою глазур'ю. Більшість квітів досить стійко. Тільки деякі кольори можуть витиратися і нестійкі до вологи і прямих сонячних променів.