Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4-2 Методика проведення гідр розрах ПМТП-1...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
4.62 Mб
Скачать

4. Особливості гідравлічного розрахунку при розгортанні польового магістрального трубопроводу у гірських умовах.

У гірських умовах у зв'язку зі зниженням атмосферного тиску у міру підйому траси трубопроводу потужність двигуна зменшується приблизно на 4% на кожні 305 м підйом понад 914 м над рівнем моря. Цей відсоток зниження потужність необхідно враховувати при гідравлічному розрахунку, оскільки робочий тиск (МПа) насосних станцій теж буде зменшуватися. Величина його для кожної насосної станції повинна визначатися за формулою

  (20)

де Zn – висота над рівнем моря, на якій розташована дана насосна станція, м;

– робочий тиск насосних станцій, розташованих нижче 914 м над рівнем моря, МПа.

Приклад. Визначити робочий тиск насосної станції НС-7, розташованої в горах на висоті 1150 м над рівнем моря, НС-8, розташованої на висоті 1480 м над рівнем моря, НС-10 і НС-11, розташованих на висоті 1560 м над рівнем моря. Робочий тиск насосних станцій, розташованих нижче 914 м над рівнем моря, становить 5,69 МПа.

Визначаємо робочий тиск «висотних» насосних станцій як різниця величини робочого тиску станції, розташованої нижче 914 м над рівнем моря, і величини падіння тиску насосної станції, розташованої вище 914 м над рівнем моря, за формулою (20):

для НС-7

для НС-8

для НС-9

для НС-10 і НС-11

Ці робочі тиску необхідно приймати як при побудові гідравлічного трикутника, так і при розстановці насосних станцій НС-7, НС-8, НС-9, НС-10 і НС-11, розташованих вище 914 м над рівнем моря.

Розміщення насосних станцій на трасі трубопроводу в горах визначається на профілі за допомогою гідравлічного трикутника (дивись рисунок 8), на якому нанесені лінії робочого тиску насосних станцій, розташованих нижче за позначку 914 м над рівнем моря, і лінії робочого тиску для насосних станцій, розташованих вище за відмітку 914 м над рівнем моря. Розташування кожної насосної станції на профілі знаходиться методом гідравлічного трикутника.

Кожна насосна станція, розташована вище за позначку 914 м над рівнем моря, встановлюється з урахуванням развиваемого насосом робочого тиску на даній висоті. Насосні станції за перевалом розставляються після установки на низхідній (спадаючій) ділянці регуляторів тиску.