Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВебТех Конспект лекций 2011 укр.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
928.26 Кб
Скачать

Лекція 5. Графіка.

  • Використання графіки в HTML. <IMG>

    • Атрибут SRC

    • Атрибут ALT

    • Атрибут АLIGN

    • Атрибут USEMAP

    • Атрибут BORDER

    • Атрибут HSPACE

    • Атрибут VSPACE

    • Атрибути WIDTH і HEIGHT

  • Формати графічних файлів

  • Активні зображення

  • Зображення в мініатюрі

У цій лекції розглядаються принципи застосування графічних образів при HTML-розмітки.

Використання графіки в html.

Для того, щоб вставити в Web-сторінку зображення, необхідно або намалювати його, або взяти вже готове. У будь-якій програмі малювання можна створити просте зображення і зберегти його в потрібному форматі. Якщо програма цей формат не підтримує, необхідно перетворити файл в потрібний формат. Існує безліч програм, призначених для перетворення одного графічного формату в іншій. Запозичити ж картинки можна з різних програмних пакетів або з інших Web-сторінок в Internet, що містять бібліотеки вільного доступу художніх зображень. Коли браузер виводить Web-сторінку з зображенням, відповідний графічний файл тимчасово зберігається в пам'яті комп'ютера. У більшості браузерів є команда, яка дозволяє зберегти файл на локальному диску. Існує також безліч інших варіантів отримання графічних файлів.

Зображення можуть нести певну інформацію, та й просто додають Web-сторінці привабливий вигляд. Наведемо найбільш поширені випадки застосування зображень:

логотип компанії на діловій сторінці;

  1. графіка для рекламного оголошення;

  2. різні малюнки;

  3. діаграми і графіки;

  4. художні шрифти;

  5. підпис автора сторінки;

  6. застосування графічної рядки в якості горизонтальної розділової лінії;

  7. застосування графічних маркерів для створення красивих маркованих списків.

Тепер розглянемо як вставити зображення в Web-сторінку. Тегом HTML, який змушує браузер виводити зображення, є <IMG> з обов'язковим атрибутом SRC (SouRCe, джерело). Ім'я файлу являє собою ім'я виведеного графічного файлу. Замикаючого тега не потрібно.

Приклад вставки зображення:

<IMG SRC="image.gif" ALT="ІЗОБРАЖЕНІЯ">

Зображення на Web-сторінці можуть використовуватися в якості гіпертекстових посилань, як і звичайний текст. Читач клацає на зображенні і відправляється на іншу сторінку або переходить до іншого зображенню. Для позначення зображення як гіпертекстової мітки використовується той же тег <A>, що і для тексту, але між <A> і </ A> вставляється тег зображення <IMG>:

<A HREF="адрес файлу або ізображенія"> <IMG SRC = "image.gif"> </ A>

При цьому зображення, використовуване як гіпертекстового посилання, обводиться додаткової рамкою.

<h2>Атрибути і їх аргументи</h2>

Тег зображення має один обов'язковий атрибут SRC і необов'язкові: ALT, ALIGN, USEMAP, HSPACE, VSPACE, BORDER , WIDTH, HEIGHT.

Атрибут src

Вказує файл зображення і шлях до нього; зображення повинне бути додано в браузер і розміщене в тому місці документа, де розташований тег зображення.

Атрибут alt

Дозволяє вказати текст, який буде виводитися замість зображення браузерами, нездатними представляти графіком. У деяких випадках при недостатній пропускній здатності ліній зв'язку користувачі відключають відображення графіки. Наявність назв замість картинок полегшує сприйняття Web-сторінок в такому режимі.