Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Парф космет.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
29.12 Кб
Скачать

11. Вимоги до декоративної косметики

Г у б н а п о м а д а повинна мати гладеньку рівномірно зафарбовану поверхню, приємний запах і смак без жирового присмаку. Олівець не повинен кришитися, прогіркати, вкриватися сірим нальотом, повинен давати рівний, однорідний мазок, що легко наноситься на губи.

Температура краплепадіння для губних помад знаходиться в межах 55–80 °С. Губна помада має триматися на губах декілька годин, у спекотну погоду та при вживанні гарячої їжі не повинна стікати з губ та викликати подразнювальну дію. Помада не повинна випадати з пеналу, а пенал має вільно рухатися, не зрізаючи помаду.

Пудра — тонкого помелу, ступінь подрібнення відповідно до ГОСТу, оскільки від цього залежить як маскувальна здатність, так і здатність пудри лягати на шкіру, не обсипаючись. Значення рН — нейтральне. Пудра повинна легко поглинати вологу, усувати блиск шкіри. Запах пудри має бути приємний, освіжаючий. Для порошкоподібної пудри вміст вологи — не більше ніж 2 %. Компактна пудра повинна бути щільно спресована, без сколів і тріщин, легко набиратися на пухівку, не повинна ламатися при легкому натисканні.

12. Вимоги до засобів по догляду за нігтями

Лаки, емалі для нігтів мають відповідати присвоєному номеру кольору; лак прозорий, без каламуті та осаду; емаль — не прозора, однорідна. Вони повинні накладатися на нігті рівно та гладко, швидко висихати (не довше ніж 2,5 хв), утворюючи рівну, блискучу плівку, стійку до засобів побутової хімії (мийних засобів тощо). Емалі повинні володіти високою покривною стійкістю.

Рідина для зняття лаку та емалі повинна добре їх розчиняти.

13. Вимоги до туші для вій

Тушфарба для вій — однорідна маса, яка повинна мати гарну покривну здатність, стійкість до води, рН 1 % водного розчину 7–10. Якісна туш не викликає склеювання вій, алергії. Деякі види мають властивість подовжувати вії та надавати їм ефекту закручування. Туш не повинна мати грудочок, які при висиханні потрапляли б в очі та спричинювали почервоніння і подразнення.

14. Зовнішній вигляд і колір порошкоподібних виробів та тих, що мають консистенцію емульсії, гелю, желе, пасти, визначають переглядом проби, розміщеної тонким рівним шаром на предметному склі чи аркуші білого паперу. Однорідність цих виробів (відсутність грудочок, крупинок) визначають на дотик, легким розтиранням проби.

Зовнішній вигляд і колір виробів, що мають тверду консистенцію та упаковані в баночки та пенали, компактні вироби декоративної косметики визначають переглядом поверхні виробу.

Зовнішній вигляд, однорідність рідких косметичних товарів (рідких кремів, зубних еліксирів, лаків та інше) визначають переглядом неозброєним оком флаконів або пробірок з досліджуваною рідиною в прохідному світлі електричної лампи потужністю у 40 Вт.

Запах косметичних товарів (за винятком шампунів) визначають органолептичним методом у пробі після визначення зовнішнього вигляду. Запах шампунів оцінюють з використанням 10 % водного розчину при температурі розчину 40–45 °С.

Експертиза якості косметичних виробів проводиться за органолептичними та фізикохімічними показниками відповідно до діючих стандартів: ГОСТ 2918991 «Крем косметический»; ГОСТ 1876890 «Изделия декоративной косметики. Порошкообразные и компактные»; ГОСТ 2876790 «Изделия декоративной косметики на жировой основе»; ТУ 9158019033501893 «Шампуни на основе синтетических ПАВ»; ТУ 217 РФ 8589 «Лаки маникюрные».

15.До органолептичних показників косметичних виробів відносяться: зовнішній вигляд, однорідність, колір, запах виробу, мазок (для губних помад).

До фізикохімічних показників відносяться:

— показники складу косметичних засобів (масова частка води, летких речовин, загального лугу, гліцерину, масова частка хлору, ПАР, етилового спирту та інших речовин залежно від виду косметики);

— показник рН — показник якості багатьох видів гігієнічної та декоративної косметики (кремів, шампунів, зубних паст, лосьйонів, пудри, рум’ян на емульсійній основі, фарб для волосся та ін.);

— температура краплепадіння — для декоративної косметики на жировій основі (губні помади);

— колоїдна стабільність і термостабільність — для засобів на емульсійній основі;

— пінне число та стійкість піни — для шампунів, піномийних засобів, зубних паст;

— умовна в’язкість, швидкість висихання, адгезія (лаки для нігтів).

Для визначення показників якості користуються методами:

— ГОСТ 29188.191 «Методы определения температуры каплепадения»;

— ГОСТ 29188.291 «Метод определения водородного показателя рН»;

— ГОСТ 29188.391 «Метод определения стабильности эмульсии»;

— ГОСТ 29188.491 «Метод определения воды и летучих веществ или сухого вещества»;

— ГОСТ 29188.591 «Метод определения свободной и связанной щелочи».

16.Експертиза показників безпеки косметичних виробів

Показники безпеки косметичних виробів містяться в «САНПиН 1.2. 68197». Під час експертизи косметичних виробів визначають:

1. Мікробіологічні показники безпеки.

При визначені цих показників вся косметика ділиться на три

групи:

— косметика в ампулах;

— дитяча косметика, косметика навколо очей;

— решта косметики.

Мікробна забрудненість косметичних виробів оцінюється

кількістю колонієутворювальних одиниць (КУО) в 1 г або 1 см3 продукції. Косметика в ампулах повинна бути стерильною. Для дитячої групи допускається вміст мезофільних бактерій не більше ніж 102 КУО. Для решти косметики — не більше 103 КУО. Дріжджів і пліснявих грибів — не більше ніж 102 КУО. Наявність у косметичних засобах патогенних стафілококів та інших бактерій недопустима.

2. Клінічнолабораторні показники.

Під час визначеня цих показників проводять шкірне тестування

в клінічних умовах, група — не менше 25 осіб. Визначають шкірноподразнювальні і сенсибілізуючі дії косметичних засобів. Сенсибілізація (від латинського слова sensibils — чутливий) — підвищення чутливості організму людини до дії подразників. Сенсибілізація лежить в основі ряду алергійних захворювань.

3. Органолептичні і фізикохімічні показники.

Зміна зовнішнього вигляду, кольору, запаху свідчить про зниження якості цих виробів, що може бути небезпечним для здоров’я людини.

Ряд фізикохімічних показників (вміст свинцю, миш’яку, ртуті, водневий показник — рН, кислотне і перекисне числа та ін.) є основними показниками безпеки косметичних виробів.

Вся косметика підлягає обов’язковій сертифікації, при якій проводиться експертиза за показниками безпеки.