Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1[1]. ОЖЕВАН_MІБ_ПР_КУРСУ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
216.58 Кб
Скачать

Змістовий модуль I. Теоретичні і практичні основи інформаційної безпеки в міжнародних відносинах

Тема 1. Концептуально-теоретичні засади

Міжнародної інформаційної безпеки (8 год.).

Основні принципи, категорії та поняття національної інформаційної безпеки.

Основні суб’єкти та об’єкти національної інформаційної безпеки у контексті міжнародної політики.

Соціологічна, політологічна, психологічна та безпекова характеристики інформації як владного ресурсу. Інформація та комунікація. Владно-психологічний компонент безпеки. Безпека та свобода: їх альтернативні та синергетичні стосунки. Інформаційна безпека у її негативному (охоронницькому) та позитивному (діяльнісному) аспектах.

Інформація та її захищеність на етапах підготовки, прийняття та імплементації політичних рішень. Специфіка інформаційного ресурсу в процесі ухвалення зовнішньополітичних рішень.

Узалежненість інформаційної діяльності від типів політичної культури (тоталітарної, автократичної, демократичної). Основні офіційні та неофіційні концепції формування національних інформаційних ресурсів в Україні.

Визначення основних понять та категорій теорії й практики безпеки: суб’єкти й об’єкти безпеки, загрози, виклики, ризики, вразливості. Основні внутрішні та зовнішні загрози, які впливають на ступінь національної зовнішньополітичної безпеки України. Основні способи протидії загрозам, реагування на виклики та керування ризиками в сфері інформаційних відносин.

Різновиди безпеки за типами її суб’єктності. Особа, суспільство та держава як суб’єкти національної й міжнародної безпеки: основні суперечності та способи їх розв’язання.

Міжнародні державні й недержавні суб’єкти (актори) безпеки.

«Міжнародна безпека» й «глобальна безпека» у сфері міжнародних інформаційних відносин. Колективна безпека й колективна оборона.

Роль міжнародних безпекових й оборонних організацій у забезпеченні національної й міжнародної інформаційної безпеки. Вплив інформаційно-комунікативних технологій (ІКТ) на еволюцію міжнародної політики, її віртуалізацію та кібернетизацію. Кібердипломатія.

Розвідувальна й контррозвідувальна діяльність у контексті міжнародної політики.

Захист інформації як складова інформаційної безпеки. Міжнародне й національне право України про захист державної, комерційної (корпоративної) та персональної таємниці (секретність).

Секретна інформація та розвідка. Публічність та конфіденційність (втаємниченість) в інформаційній діяльності. Правове регулювання обігу інформації. Режими доступу до інформації. Державна таємниця та проблеми забезпечення доступу до інформації. Відкритість інформації та дипломатична таємниця.

Дипломатична таємниця та її різновиди. Відкрита (публічна), конфіденційна та таємна (секретна) інформація в сфері дипломатії та міжнародних відносин. Питання інформаційної безпеки в інформаційно-аналітичній діяльності дипломатичних установ.

Дипломатія й розвідка. Розвідувальна й контррозвідувальна діяльність та спецслужби України й провідних держав світу: США, Великої Британії. Франції, Німеччини, Російської Федерації. Специфіка корпоративної (конкурентної) розвідки. Розвідка з відкритих джерел. Кібершпигунство. Спеціальні технічні засоби нелегального отримання інформації та способи протидії їм.

Доступ до публічної інформації як одне з фундаментальних прав й свобод людини та його регулювання у міжнародному та національному праві.

Література [1,2,3,5,6,7,10, 29, 31, 33, 38, 40]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]