Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
структурка 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

55. В які місця в надсольовому комплексі впроваджується діапір.

56.Яке явище(фізичне)обумовлює формування діапірових структур,чому

утворюються при впровадженні більш легких порід (у цій ролі найчастіше виступає кам'яна сіль) у вищезалягаючі шари. Даний процес викликаний дією сили тяжіння й перерозподілом мас. При цьому більш легкі шари протикають і піднімають вищезалягаючі шари.

57.Структурний парагенезис діапірових структур

1)формування діапірових складок

2)формування в ядрі хаотизованої складчастості вязкої течії

3)формування над ядром рад.чи пром. Системи скидів

4)формування складок прирозломного вигину по краях діапірів

5)формування зони брекчіюваннявміщуючих порід на границі з діапірів

58.Гіпотези про причини формування діапірових структур

1)густинна інверсія-в результаті процесів седиментації, у випадку накопичення соляної товщі та перекритті її потужними шарами інших осадків, в результаті діагенезувідбувається густинна інверсія між товщами, тобто густина солі постінйа а густина перевриваючих порід досягає 2,5-2,6г/см.куб.

2)за архангельським,страховим:формування діапірів пояснюється дією тангенціального стиснення земної кори.пласти породи витискуються до ядра з крил структури і при сприятливих умовах проривають склепіння і підіймаються як окреме тіло.

3)За Богдановим-вижимання з бортів мльди солей до ядерної частини,що приводить до утворення ядерної частини діапіру,який за сприятливих умов починає спливати

59. Кепрок- водонепроникна покрівля соляного купола, представлена гіпсом, який переходить у верхній частині в пористий вапняк, наповнений сіркою, іноді з асфальтом або нафтою.

60.Форма діапірів-подібна до форми інтрузивних тіл через подібність природи(штоки,вали,купола,лаколіт,гарполіт)

61.Місця поширення розвитку соляно-купольної тектоніки

Соляна тектоніка найчастіше розвинена на передових і міжгірних прогинах,синеклізах та переклінальних ділянках платформ,авлакогенах,а також на шельфі та континентальному схилі сучасних морів та океанів.При цьому класичним прикладом прояву соляної тектоніки є Мексиканська затока,Прикаспійська западина. В Україні вона розвинена в Дніпрово-Донецькій западині,Прикарпатському передовому та Закарпатському міжгірному прогинах.

62.Причини формування глиняних діапірів.При формуванні глиняної тектоніки суттєву роль відіграє вода.Остання,змочуючи глини, збільшує їх пластичність (зменшує в’язкість) і одночасно дещо зменшує їх густину. Унаслідок цього глини стають текучими та гравітаційно нестійкими й відповідно спроможуться до діапіризму. Крім того,на гравітаційну нестійкість глинистих порід може впливати перепад тиску на границі підняття – депресія. Зокрема,на піднятті тиск зростає і відбувається дегідратація глин та відтік води з них у бік депресії,а в депресії відбувається водонасичення глин та перехід їх у гравітаційно нестійкий стан.