Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
euro_integration.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
970.24 Кб
Скачать

Діяльність науково-експертної ради при Комітеті з питань Європейської інтеграції Верховної Ради України

Як зазначалося у попередніх розділах, основними завданнями Комітету з питань Європейської інтеграції Верховної Ради України є забезпечення парламентської складової державної політики інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО, законодавче забезпечення європейської та євроатлантичної інтеграції, популяризація знань про європейські демократичні цінності та стандарти.

З метою сприяння виконанню Комітетом його завдань, а також для залучення потенціалу НАЦ, професійних кіл, науковців до законодавчого забезпечення європейської та євроатлантичної інтеграції, керуючись принципом прозорості діяльності законодавчого органу, членами Комітету у грудні 2002 року було прийнято рішення про створення дорадчого органу при Комітеті - Науково-експертної ради (НЕР). НЕР діє відповідно до Положення про Науково-експертну раду при Комітеті з питань європейської інтеграції, затвердженого рішенням Комітету за від 11 грудня 2002 року.

До складу НЕР входять представники Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченко, Інституту економічних та політичних досліджень, Інституту євроатлантичного співробітництва, Інституту соціально-економічних стратегій, Військового інституту Міжрегіональної кадрової академії, Центру європейського та порівняльного права при Міністерстві юстиції України, Центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова, Центру стратегічних досліджень, Центру європейських та міжнародних досліджень, Центру економічного розвитку, незалежні експерти з питань, віднесених до сфери діяльності Комітету.

Відповідно до Положення про НЕР її робота здійснюється за такими основними напрямками :

    • наукові дослідження питань, пов’язаних з формуванням внутрішньої та зовнішньої політики України, в контексті реалізації курсу на європейську і євроатлантичну інтеграцію;

    • експертна робота з використанням системного, наукового підходу до проблем адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу та норм і принципів системи ГАТТ/СОТ.

У структурі НЕР існують чотири секції:

    • Секція з питань євроатлантичної інтеграції.

    • Секція з питань політичного й демократичного розвитку.

    • Секція з питань вступу України до СОТ.

    • Секція з питань адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Формою роботи НЕР є засідання ради та її секцій, що проводяться відповідно до плану роботи. Згідно з практикою, що склалася, НЕР збирається один раз на півроку після затвердження Порядку денного чергової сесії Верховної Ради України, що включає перелік тих законопроектів, які планується розглянути протягом наступного сесійного періоду. Під час цих засідань члени НЕР визначають пріоритетні проекти законів, які потребують аналізу на предмет їх відповідності європейському праву, нормам і принципам системи ГАТТ/СОТ, і розподіляють їх за напрямками. Протягом діяльності НЕР було проведено 5 таких засідань.

Основними завданнями НЕР є:

  • Надання рекомендацій щодо формування внутрішньої та зовнішньої політики України, в частині реалізації стратегії європейської і євроатлантичної інтеграції та забезпечення принципів демократії і сприяння правам людини.

  • Розробка законопроектів, що відповідають основним положенням законодавства Європейського Союзу та нормам і принципам системи ГАТТ/СОТ.

  • Проведення експертизи та здійснення аналізу відповідності нормам ЄС та СОТ законопроектів, внесених на розгляд Верховної Ради України суб’єктами законодавчої ініціативи згідно з Положенням про наукову експертизу.

  • Проведення експертизи та здійснення аналізу відповідності чинного законодавства України правовим нормам ЄС та системи ГАТТ/СОТ згідно з Положенням про наукову експертизу.

Матеріально-технічну підтримку діяльності НЕР надають Британська Рада, проект ПРООН “Аграрна політика для людського розвитку”, Фонд “Демократичні ініціативи”, Центр комерційного права, Асоціація українських банків.

З лютого 2004 року Науково-експертна рада почала активно працювати над питаннями популяризації ідеї європейської інтеграції серед громадськості України. При Комітеті з питань Європейської інтеграції була створена Група громадських зв’язків, метою діяльності якої є сприяння у розповсюдженні інформації про роботу НЕР у напрямку роз’яснення сутності та особливостей перебігу процесів європейської інтеграції в Україні, а також проблем, що виникають у цій сфері, зокрема, в питаннях адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу та норм і принципів системи ГАТТ/СОТ. Зусилля НЕР у цьому напрямку знаходять всебічну підтримку з боку Міжнародного фонду „Відродження”.

Отже, активне залучення НУО до реалізації євроінтеграційної політики України, адаптаційних процесів сприятиме розширенню соціальної бази підтримки європейського інтеграційного вектора, формуванню проєвропейської більшості в суспільстві, посиленню інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності владних структур, стане ще одним свідченням становлення в Україні громадянського суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]