Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА № 3 БП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Методична розробка для проведення заняття з студентами

ВОС – всі спеціальності

Дисципліна Тактична підготовка

Тема № 3. Дії механізованого взводу (відділення) на контрольно – пропускному пункті (спостережному пості) під час участі у миротворчих операціях.

Заняття № 3.

Розроблена у відповідності до навчальної програми 200_р.

Розглянута на засіданні кафедри тактики та оперативного мистецтва і рекомендована для використання в навчальному процесі

Протокол № від “ “ 200 р.

Рекомендована для використання в навчальному процесі

Протокол № від “ “ 200 р.

Склав старший викладач кафедри тактики та оперативного мистецтва

підполковник С.М.АНДРЕЙЧЕНКО

м. Київ – 2007 р.

Навчальна мета: Ознайомити

Виховна мета: Формувати професійну компетентність у тих, хто навчається.

Час: 2 годин.

Місце: аудиторія.

Метод (вид) заняття: практичне заняття.

Матеріально-технічне забезпечення: Карти М 1:50 000, У-41-84 (Аренск), офіцерська лінійка, кольорові олівці.

Література: 1. Конспект лекцій;

2. «Методичні рекомендації щодо дій підрозділів у складі сил ООН з підтримання миру в зонах військових конфліктів». Пам’ятка розроблена в Головному управлінні бойової підготовки Головного командування СВ ЗСУ під редакцією заступника Головнокомандувача СВ ЗСУ з бойової підготовки – начальника Головного управління бойової підготовки (СВ) генерал-лейтенанта Дячука Г.І. м. Київ 2003 рік.

3.„Учбові нариси миротворчих операцій (з можливими рішеннями).” Порадник для військовослужбовців зі складу Українського контингенту Миротворчих Сил ООН. Допущено МОУ як посібник. Вид. ВКФ „Любава”, Київ, 1998 рік.

Навчальні питання і розподіл часу:

І. Вступ - 10 хвилин

ІІ. Основна частина - 65 хвилин

1. Взвод на КПП - 20 хвилин

2. Денний патруль - 30 хвилин

3. Нічне патрулювання - 25 хвилин

ІІІ. Висновки - 5 хвилин

Організаційно-методичні вказівки

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. Вступ -10 хвилин

- прийняти доповідь чергового по групі;

  • перевірити наявність особистого складу групи за журналом та їх готовність до заняття;

  • здійснити контрольне опитування за матеріалами теми № 3;

  • оголосити тему, мету та учбові питання заняття;

  • довести порядок ведення заняття.

ІІ. Основна частина - 65 хвилин

Взвод на кпп

Ситуація. Ваш взвод виконує завдання у складі виїзного контрольно-пропускного пункту з метою демонстрації присутності миротворчих сил.

Розвиток подій:

  1. З іншого контрольно-пропускного пункту надходить повідомлення про виявлення особи, відомої як військовий злочинець. Зазначена особа наближається до вашого КПП на фургоні. Вона озброєна та небезпечна. Ваш взвод спостерігає за наближенням фургону.

2. Під час перевірки машин один з патрульних знаходить зброю. Водій обшукуваної машини втікає з КПП.

З При наближенні до КПП водій фургону збільшує швидкість, намагаючись подолати загородження, але машина розбивається, а водій отримує поранення.

4. Поблизу КПП звучать постріли. До КПП підходять два власники місцевого магазину з пораненим цивільним і стверджують, що той скоїв крадіжку в їхньому магазині.

Можливі рішення

Заходи:

  1. Задійте засоби для забезпечення функціонування стратегічно важливих КПП.

  2. Зважте на можливість знаходження в машині вибухового пристрою. Знайдіть укриття та спробуйте затримати осіб. Повідомте командуванню про ситуацію для виклику саперного підрозділу. Нехай перекладач звернеться через гучномовець до втікачів з наказом зупинитися.

  3. Задійте засоби для забезпечена функціонування КПП. Зважте на можливість застосування найбільш ефективних засобів, у тому числі стрільби прямою наводкою з метою зупинення транспортного засобу.

  4. Повідомте командуванню, затримайте підозрюваного та надайте йому першу медичну допомогу. Накажіть перекладачеві отримати пояснення. Командир повинен викликати цивільну медичну допомогу та поінформувати військову поліцію (через командування батальйону), яка отримавши свідчення, передасть інформацію місцевій поліції.

Обмеження, що випливають з правил ведення бойових дій:

  1. Застосування зброї при затриманні осіб, що скоюють крадіжку чи крадіжку зі зломом, забороняється. За першої нагоди передайте осіб, підозрюваних у скоєнні тяжких злочинів, у місцеві правоохоронні чи інші відповідні органи.

  2. Дозволяється зупиняти цивільні транспортні засоби з метою паспортного контролю водія чи пасажирів, Якщо при наближенні до КПП чи об'єкта, що охороняється, транспортний засіб не зупиняється за наказом, дозволяється застосування зброї для його зупинення.