Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 5.АГРОВИРОБНИЧЕ ГРУПУВАННЯ ҐРУНТІВ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
119.81 Кб
Скачать

2. Принципи і методи агровиробничого групування ґрунтів

Розрізняють комплексні (загальні) і спеціалізовані (спеціальні) агровиробничі групування ґрунтів.

Найбільш поширені комплексні групування, коли ґрунти об'єднують за комплексом властивостей, які характеризують їхню потенційну родючість і дозволяють на різних масштабних рівнях визначати придатність ґрунтового покриву для вирощування тих чи інших сільськогосподарських культур, вирішувати загальні питання землеустрою та землеробства (встановлювати межі полів і сільськогосподарських угідь, системи обробітку ґрунту, застосування добрив тощо).

Спеціалізовані (спеціальні) агровиробничі групування об'єднують ґрунти за ознаками, що прямо або побічно впливають на зміну ґрунтової родючості, з урахуванням необхідних меліоративних заходів. Доцільно виділяти чотири групи ґрунтів, які поліпшуються: 1) спеціальною агротехнікою, 2) легкими меліораціями (вапнування, гайнування, гіпсування та ін.), 3) важкими меліораціями (осушення, промивка, дренаж) і 4) не меліоруються.

Подальший розподіл у межах названих чотирьох груп здійснюється за спрямованістю і характером меліоративних заходів (осушення, розсолення, розеолонцювання та ін.). Для ґрунтів, об'єднаних в одну агровиробничу групу, намічається однаковий напрям їхнього сільськогосподарського використання і загальний комплекс агротехнічних заходів при вирощуванні сільськогосподарських культур та застосування комплексу протиерозійних або меліоративних заходів тощо.

При об'єднанні грунтів у агрогрупи необхідно дотримуватись двох головних принципів:

  • чисельні ґрунтові відміни необхідно звести в мінімальну кількість агровиробничих

груп;

  • виділені агрогрупи повинні суттєво відрізнятися між собою в агрономічному відношенні.

При складанні агровиробничого групування ґрунтів користуються в основному агрономічним тлумаченням основних показників ґрунту як природно-історичного тіла:

1. Найістотніший і найбільш загальний показник - це належність до одного і того ж генетичного типу. Тому генетична близькість ґрунтів є першим і основним показником об'єднання їх в агровиробничу групу.

  • Гранулометричний склад ґрунтів, який в значній мірі визначає фізичні, фізико- хімічні та водно-фізичні властивості, його повітряний і тепловий режими.

  • Ґрунтотвірні і підстилаючі породи, їх гранулометричний і мінералогічний склад, глибина залягання, а також будова, які в значній мірі впливають на агрономічні властивості і господарську придатність. В окремих випадках ґрунти, які належать до одного генетичного типу, але залягають на різних породах, можуть бути віднесені до різних агровиробничих груп.

  • Умови залягання ґрунтів за рельєфом, бо він них залежить характер використання та обробітку ґрунту.

Виходячи із цих показників, визначають основні критерії, за якими ґрунти об'єднуються в агровиробничі групи:

  • належність ґрунтів до однієї ґрунтово-меліоративної зони чи сівозміни (зональні типи ґрунтів);

  • генетична близькість ґрунтів, яка полягає в подібності морфології профілю, порід, властивостей;

  • однорідність ґрунтового покриву чи наявність і ступінь неоднорідності

  • (плямистість, комплексність, мозаїчність тощо);

  • ступінь прояву негативних ознак (засолення, солонцюватість, еродованість, оглеєння тощо), які визначають необхідність певних меліорацій;

  • близький рівень родючості.

В Україні "Номенклатурний список агровиробничих груп ґрунтів" розроблений і

затверджений у 1976 році, він нараховує 222 агровиробничі групи. Дані групи поділяються за гранулометричним складом і щебенюватістю на розряди, які

позначаються буквеним індексом, що ставиться справа від номера агровиробничої групи.

Це наступні розряди:

а-піщані;

б - зв'язно-піщані;

в - супіщані;

г - легкосуглинкові;

д - середньосуглинкові;

е - важкосуглинкові і легкоглинисті;

є - середньо- і важкоглинисті;

ж - середньощебенюваті;

з - сильнощебенюваті;

к - кам'янисті.

Слабощебенюваті ґрунти не індексуються, бо наявність слабкої щебенюватості вказується в назві агровиробничої групи.

Підгрупи за умовами залягання за рельєфом з урахуванням крутизни схилу позначається римськими буквами від І до XVI (табл. 5.1).

Отже, повна назва агровиробничої групи складається із генетичної назви ґрунту, його гранулометричного складу і умов залягання за рельєфом. Наприклад, індекс 53гІ - це чорноземи типові малогумусні легкосуглинкові широких вододільних плато і древніх терас (0-1°) без вираженої западинності.

Є один виняток при віднесенні ґрунтів у ту чи іншу агровиробничу групу. Поєднання ґрунтів за ступенем еродованості (плямистість ґрунтового покриву) відносяться в групу ґрунтів з більшим ступенем еродованості, коли сильноеродовані ґрунти займають 30-50% площі ґрунтового виділу. Так, якщо маємо поєднання сірих лісових слабозмитих легкосуглинкових ґрунтів (37г агрогрупа) з сірими лісовими середньозмитими середньосуглинковими 30-50%, які відносяться до Збд агрогрупи, то весь ґрунтовий виділ відноситься до Збд агрогрупи.