Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поточна ДЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
139.78 Кб
Скачать

3. Облік розрахунків з іншими дебіторами

Облік дебіторської заборгованості, яка має термін погашення до 1 року та не включається до складу товарної, ведеться у складі іншої поточної дебіторської заборгованості.

Облік розрахунків з іншими дебіторами ведеться на активному, основному, розрахунковому рахунку 37 “Розрахунки з різними дебіторами”, до якого відкриваються такі субрахунки:

- 371 “Розрахунки за виданими авансами” – використовується для обліку передоплати під поставку цінностей або під виконання робіт, послуг, отриманих від постачальника чи підрядника. Первинний документ – платіжне доручення, виписка банку.

- 372 “Розрахунки з підзвітними особами”

- 373 “Розрахунки за нарахованими доходами” використовується для обліку розрахунків до отримання відсотками, дивідендами, роялті (платежі за використання нематеріальних активів) від вкладень в інші підприємства, доходів від передачі у оренду майна. Первинний документ – розрахунок бухгалтерії.

Дивіденди – це доходи, які одержані за корпоративними правами у вигляді частини прибутку, включаючи доходи, нараховані як проценти на акції, придбані у юридичних осіб чи на внески до їх статутних капіталів.

Проценти – це доходи, пов’язані з платежами позичальника (дебітора) на користь кредитора у вигляді плати за використання залучених ним на певний термін коштів чи майна. До процентів належать платежі за :

  • використання коштів або товарів, отриманих у кредит на умовах комерційного кредиту;

  • використання коштів, залучених на депозит;

  • придбання населенням товарів у кредит;

  • використання майна, зданого в оренду;

  • придбані облігації, ощадні сертифікати тощо.

Роялті – це періодичні відрахування продавцю (ліцензіарові), які згідно з ліцензійною угодою сплачує ліцензіат за право користуватися предметом ліцензійної угоди – винаходом, патентом, записами на різних носіях інформації, товарним знаком, правом на промислові та наукові зразки, виданням книги, прокатом кінофільму, постановкою п’єси, використанням авторської музики.

- 374 “Розрахунки за претензіями” – використовується для обліку розрахунків за претензіями, які пред’явлені постачальникам, підрядникам, транспортним організаціям (невідповідність цін і тарифів умовам договорів, за виявлення дефектів поставлених цінностей, за нестачу вантажу, за простої у роботі, що виникли через них), а також за пред’явленими їм і визнаними штрафами, пенею, неустойками.

Суми претензій розраховуються на підставі актів приймання матеріальних цінностей, письмової згоди постачальників відшкодувати збитки, рішень господарських судів, розрахунків бухгалтерії. Претензія розглядається у місячний термін з дня її отримання. Про результати розгляду заявнику повідомляється письмово.

- 375 “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків” – використовується для обліку розрахунків за відшкодуванням підприємству завданих збитків у результаті недостач і розкрадання коштів, якщо винуватця виявлено і які виникли під час інвентаризації. Первинний документ – протокол результатів інвентаризації, експертний висновок незалежної оцінки, прибутковий касовий ордер, розрахунково-платіжна відомість працівника, порівняльна відомість результатів інвентаризації.

- 376 “Розрахунки за позиками членам кредитних спілок”.

- 377 “Розрахунки з іншими дебіторами - використовується для обліку розрахунків за операціями некомерційного характеру, виданими безвідсотковими позиками працівникам, квартиронаймачами, розрахунків за пошиття фірмового одягу, митними декларантами тощо.

- 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами» ведеться облік розрахунків з державними цільовими фондами, зокрема розрахунків з тимчасової непрацездатності (лікарняні) тощо. Первинний документ – розрахунок, розрахунково-платіжна відомість працівника.

Аналітичний облік розрахунків з іншими дебіторами ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення та погашення.

Синтетичний облік за рахунком 37 ведеться в журналі 3 (по Кт рахунку 37) та відомості 3.2. (по рахунку 37).

Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків з іншими дебіторами

№ з./п.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1.

Видано аванс постачальникам

371

301,311

2.

Здійснено залік заборгованості

631

371

3.

Нараховано частку інвестора в дивідендах, що підлягають отриманню від дочірніх підприємств, асоційованих і спільних підприємств

373

141

4.

Нараховано доходи від передачі активів в оперативну оренду

373

713

5.

Нараховано дивіденди, що підлягають отриманню від підприємств, що не є дочірніми, асоційованими і спільними підприємствами

373

731

6.

Нараховані відсотки за облігаціями, векселями, фінансовою орендою

373

732

7.

Отримано доходи грошовими коштами

311

373

8.

Виставлено претензії постачальникам:

  • недостача з вини постачальників

  • простої, брак, завищення цін

  • визнані штрафи, пені, неустойки за несвоєчасну доставку товару

374

374

374

631

685

715

9.

Задоволення претензій:

  • відшкодування недостач постачальниками

  • погашення недостач

20

301,311

374

374

10.

Віднесено на винну особу недостачу, що підлягає відшкодуванню згідно висновку незалежної оцінки

375

716

11.

Погашено заборгованість винною особою:

  • грошовими коштами

  • матеріалами

  • утримано із зарплати

301,311

20,22

66

375

375

375

12.

Відвантажено запаси та визнано дохід від реалізації

377

712

13.

Видано безвідсоткову позику працівнику

377

301

14.

Нарахований митний збір при експорті

93

377

15.

Сплачені декларанту митні платежі при імпорті

377

311

16.

Нараховане мито та митний збір при імпорті

20,22,28

377

17.

Нарахована допомога з тимчасової втрати працездатності (лікарняні) за рахунок кошті Фонду соціального страхування від тимчасової втрати працездатності

378

663

18.

Отримана на спеціальний рахунок допомога з тимчасової втрати працездатності

313

378

6