Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання ткм і м.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

5) Сплав заліза з вуглецем із вмістом вуглецю 2,14 - 2,29%.

Завдання № 125

Питання:

Електропроменеве зварювання:

1) Вид зварювання при якому метал розігрівають за допомогою концентрованого променю (його температура 8000…10000°С), даний промінь концентрують за допомогою лінз.

2) Вид зварювання при якому деталі затискають між електродами концентрованого променю генератора.

3) Вид зварювання, що проводиться у вакуумі, розігрів здійснюється за допомогою концентрованого променю енергії.

4) Вид зварювання при якому метал розплавляється в місці контакту електрода та деталі за рахунок концентрованого променю, що виділяється при проходженні струму по деталі.

5) Нерозємні зєднання металевих деталей отримують, використовуючи міжмолекулярні звязки.

Завдання № 126

Питання:

Індукційне зварювання:

1) Вид зварювання при якому метал розігрівають за допомогою індукційних котушок з частотою коливання струму, а потім деталі стискають.

2) Вид зварювання, що проводиться у вакуумі, розігрів здійснюється за допомогою індукційних котушок.

3) Вид зварювання при якому метал розплавляється за рахунок тепла, що виділяється від індукційних котушок, що складається з окислів алюмінію, заліза, магнію, марганцю та міді.

4) Вид зварювання при якому метал розплавляється в місці контакту електрода та деталі за рахунок тепла, що виділяється від індукційних котушок.

5) Нерозємні зєднання металевих деталей отримують, використовуючи міжмолекулярні звязки.

Завдання № 127

Питання:

Особливості зварювання легованих сталей:

1) При плавленні сталі її нагрівають до температури 3000°С використовують присадочний матеріал - електрод, виготовлений з легуючими елементами, що є в основному металі, або його додають в обмазку чи флюси.

2) Вид зварювання при якому метал розігрівають за допомогою концентрованого променю (його температура 8000…10000°С), даний промінь концентрують за допомогою лінз.

3) Вид зварювання при якому деталі затискають між електродами ультразвукового генератора.

4) Вид зварювання при якому метал розплавляється в місці контакту електрода та деталі за рахунок тепла, що виділяється при проходженні струму по деталі.

5) Вид зварювання при якому метал розігрівають за допомогою індукційних котушок з частотою коливання струму, а потім деталі стискають.

Завдання № 128

Питання:

Суть електроіскрової обробки металів:

1) На метал у зоні обробки діють короткими імпульсами (малої потужності) з відносно великими перервами між ними, у наслідок чого забезпечується висока точність та якість обробленої поверхні.

2) Термохімічна обробка, при якій поверхневі шари металу насичують шляхом дифузії вуглецем до 0,9%, температура нагріву 800-900ºC на глибину 1,5-2 мм.

3) Заготовка анодно розчиняється в електроліті під дією постійного електроструму, іони металу заготовки та іони електроліту вступають в електролітичну реакцію, утворюючи на поверхні заготовки хімічні сполуки у вигляді плівки, що переходить потім у розчин або усувається механічно.

4) Полягає у відновленні хлористого металу магнієм у закритих ретортах.

5) Грунтується на миттєвому локальному нагріванні поверхні оброблювальної заготовки світловим променем високої енергії до температури 6000 - 80000 С, внаслідок чого нагрітий метал розтоплюється й випаровується, а на його залишається порожнина.

Завдання № 129

Питання:

Суть ультразвукової обробки металів:

1) Заготовку занурюють у суспензію, в якій знаходяться також вільні абразивні зерна, що приводяться в дію інструментом, який коливається з ультразвуковою частотою (16…30 кГц), таким чином проводиться скероване відокремлення з оброблюваної поверхні заготовки дрібних частинок матеріалу.

2) Заготовка анодно розчиняється в електроліті під дією постійного електроструму, іони металу заготовки та іони електроліту вступають в електролітичну реакцію, утворюючи на поверхні заготовки хімічні сполуки у вигляді плівки, що переходить потім у розчин або усувається механічно.

3) На метал у зоні обробки діють короткими імпульсами (малої потужності) з відносно великими перервами між ними, у наслідок чого забезпечується висока точність та якість обробленої поверхні

4) Метал заготовки нагрівають електрострумом до пластичного чи рідкого стану та механічно відокремлюють з поверхні заготовки. Тепло частково виділяється від дугових електричних розрядів, що виникають внаслідок періодичних розривів контакту між інструментом і заготовкою, що взаємно переміщуються з великою швидкістю.