Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Individualnaja.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать

2.2.8. Комплексний аналіз і оцінка фінансового стану підприємства

Призначенням фінансового аналізу є дослідження реального фінансово-господарського стану та оцінка відповідності (чи невідповідності) його змісту задач поточного і стратегічного розвитку підприємства. Аналіз й оцінка фінансового стану – це обов’язкова складова підготовки управлінських рішень на відповідний період діяльності підприємства. Залежно від змісту цілей відповідного періоду діяльності підприємства визначається і зміст фінансового аналізу. Для досягнення окремих середньострокових чи поточних цілей розвитку підприємства (мінімізація рівнів ліквідності, мінімізація нормативу оборотних коштів, стабілізація грошових надходжень на підприємство, оптимізація структури капіталу підприємства та ін.) проводиться тематичний (обмежений) фінансовий аналіз.

Для обґрунтування важливих рішень довгострокового чи середньострокового розвитку підприємства здійснюється повний (комплексний) аналіз, спрямований на максимальне врахування всіх варіантів і фінансових аспектів господарської діяльності підприємства.

Для проведення комплексного аналізу фінансового стану підприємства попередньо розраховані фінансові показники необхідно представити у зведеній таблиці за наступною схемою.

Таблиця 2

Комплексна характеристика фінансового стану підприємства

№ з/п

Найменування показника

Одиниці вимірювання

Значення

На поч. року

На кін. року

1

2

3

4

5

І

Показники ліквідності

1.1

...

...

...

ІІ

Показники структури капіталу

2.1

...

...

...

ІІІ

Показники ділової активності

3.1

...

...

...

ІV

Показники прибутковості

4.1

...

...

...

V

Показники рентабельності

5.1

...

...

...

При здійсненні комплексного аналізу необхідно враховувати головну мету фінансового управління – обґрунтування надійних джерел капіталу підприємства і забезпечення високого рівня ефективності його використання в господарській діяльності. У зв’язку з цим у індивідуальній роботі слід провести зіставлення рівня показників поточної ліквідності і рентабельності, структури капіталу та рентабельності, поточної ліквідності і ділової активності, ділової активності та рентабельності. За результатами такого аналізу необхідно зробити комплексну оцінку фінансового стану і сформулювати попередні пропозиції можливого поліпшення фінансового стану підприємства.

Обсяг розділу – 17-20 сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]