Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні матеріали з дисципліни.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Компетентнісний підхід.

Компетентність – це інтегрована особистісна якість, яка включає систему відповідних ▪ знань, умінь і навичок, ▪ особистісних якостей, ▪ здібностей. Компетенція – це одна із складових компетентності, яка також включає ці структурні елементи в якомусь аспекті.

На думку працедавців, студентів, викладачів у випускника ВНЗ мають бути сформовані 30 загальних компетенцій з 3 категорій: інструментальні, міжособистісні, системні.

Інструментальні: 1) здатність до аналізу та синтезу; 2) уміння організовувати і планувати; 3) базові загальні знання; 4) базові знання з професії; 5) комунікативні навички з рідної мови; 6) елементарні комп’ютерні навички; 7) навички оперування інформацією (здатність отримувати та аналізувати інформацію з різних джерел); 8) здатність вирішувати проблеми; 9) здатність приймати рішення.

Міжособистісні (пов’язані з умінням виражати почуття і формувати стосунки, соціальними навичками): 1) здатність до критики та самокритики; 2) здатність працювати в команді; 3) міжособистісні навички; 4) здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності; 5) прихильність до етичних цінностей.

Системні: 1) здатність застосовувати знання на практиці; 2) дослідницькі здібності; 3) здібність до навчання; 4) здатність адаптуватися до нових ситуацій; 5) здатність генерування нових ідей (творчості); 6) здатність до лідерства; 7) здатність працювати автономно; 8) здатність до розробки проектів та керування ними; 9) відповідальність за якість; 10) прагнення до успіху.

Необхідно зазначити, що компетентність - це не специфічні предметні вміння та навички, а конкретні життєві операції, необхідні людині будь-якого віку, професії, сімейного стану – взагалі будь-якій людині. Досить довгий час заклади середньої та вищої освіти обвинувачували в тому, що вони не готують людину до життя. У сучасному стрімкому світі витрачати час спочатку на навчання, а потім на підготовку до життя –просто гаяти час. Предметне навчання є тільки основою для формування компетентностей як інтегрованого результату навчальної діяльності студентів.