Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_1Teoretichn_osnovi_BZhD_Rizik.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
198 Кб
Скачать

Питання 3. Ризик як кількісна оцінка небезпек. Оцінка ризику загибелі людей від дії небезпек невиробничого характеру на території Івано-Франківської області.

Під небезпекою розуміють явища, процеси, об’єкти, інформація, які можуть спричинити небажані наслідки (погіршення здоров’я, втрату життя, аварії, пожежі, катастрофи). Для того щоб запобігти виникненню небезпек важливо вміти передбачити. Оцінити небезпечність конкретного середовища перебування людини. Па сьогодні немає точних методів оцінки небезпек. Є бальна система кількісної оцінки шторму, землетрусу (0-12 балів за шкалою Ріхтера). Кількісною оцінкою небезпечності середовища є середній вік життя людини. Переважно ж для кількісної оцінки небезпек використовують коефіцієнт індивідуального ризику, або просто ризик. Індивідуальний ризик розраховують за формулою:

R= n / N ,

де п - кількість подій з небажаним наслідком за один рік N - кількість максимально можливих подій за певний період часу. Для країни N - це загальна кількість жителів країни у цьому році, для об’єкта господарської діяльності N - це кількість працівників на об’єкті упродовж року.

Для визначення коефіцієнту індивідуального ризику застосовують 4 методичні підходи:

Інженерний- ґрунтується на оцінці статистичних даних про нещасні випадки. Цей метод ми будемо використовувати при виконанні роботи.

Модельний - використовує математичні моделі впливу небезпечних та шкідливих чинників на групу людей.

Експертний - ґрунтується на оцінках досвідчених фахівців.

Соціологічний - ґрунтується на результатах опитування населення (працівників). Перші два більш точні, хоча часто бракує даних.

Завдання:

1.Знайдіть кількість випадків загибелі людини від невиробничих травм і виконайте аналіз статистичних даних про невиробничий травматизм зі смертельними наслідками ( таблиця №1) в Івано- Франківській області:

Провести розрахунки шляхом:

а) оцінки динаміки зростання чи спаду кількості нещасних випадків за 2009-2010 роки у Івано-Франківській області у відсотках. Для цього спочатку заповніть колонку 4 розрахувавши різницю між відповідними значеннями колонки 3 та колонки 2. Заповніть колонку 5 шляхом розрахунку відсоткового співвідношення наступного до попереднього років ( значення колонки 4 розділити на значення колонки 2 і помножити на 100%). Зробіть висновки щодо динаміки нещасних випадків всього та щодо найбільших та найменших значень зростання і спаду. Подумайте з чим це пов’язано.

б) розрахунку індивідуального ризику загибелі по кожному з факторів за 2010 рік, враховуючи що населення Івано-Франківської області у цьому році складало 70 000 чол. (або 7х104). Для розрахунку відповідне значення колонки 3 поділити на 7х104 і запишіть у колонку 6.

2. Порівняйте отримані значення індивідуального ризику загибелі в Івано-Франківській області (всього) з відповідними значеннями для України в цілому та з США (колонки 7 і 8). Вкажіть за якими факторами ризик загибелі в Івано-Франківській області перевищує загальноукраїнські, за якими перевищує показники США. Подумайте чому. Зробіть висновки.Який метод ви застосували для оцінки ризиків?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]